Skip to main content

Folkemødet er som koncept en smeltedigel for offentlig-privat samarbejde og gennem de sidste mange år har en lang række af private virksomheder haft en stor post i deres markedsføringsbudget, hvor der stod Folkemødet.

I år 2021 ser billedet helt anderledes ud. En lang række af de virksomheder OPS-Indsigt kontakter, som vi ved tidligere har deltaget på Folkemødet er blevet hjemme og det kan man også opleve, som besøgende på Folkemødet.

Folkemødet er nemlig skrumpet eller måske endda decimeret. Nogle år har der været omkring 100.000 mennesker, i år ligger tallene på 10.000 – 12.000 deltager og det betyder også noget for priserne. De er faldet fra et eksorbitant niveau til 700 kr. for en overnatning på et af Bornholms mange hoteller.

En bekymret formand

Det er meget tydeligt, at der forud har været bekymring for om arrangementet overhovedet kunne gennemføres hos Foreningen Folkemødet.

”Vi har haft bekymringer om, hvorvidt det ville være muligt, at mødes igen. Vi har været bekymrede på egne vegne, for der er ikke noget vi heller vil end at være værter for tre dages snak og debat og festlighed, siger bestyrelsesformand Vibe Klarup, da hun byder velkommen fra hovedscenen torsdag.

Hun mener ifølge Berlingske, at et år med isolation og nedlukning har sat sine spor på den demokratiske samtale og derfor har hun set frem til de tre dage.

Rart at det ikke er crowded

Men hvad med dem der deltog, hvad tænker de om corona-udgaven?

Mange har ikke lyst til at kommentere Folkemødet til citat, da de ikke vil ødelægge genstarten, som det udtrykkes. De fleste mener grundlæggende, at Folkemødet er en god ide, men at det årene før er stukket af på en uheldig måde, hvor det har været for tydeligt, at nogle lobbyister har spændt beslutningstagere for en sporvogn sponsoreret af en privat virksomhed.

”En blanding mellem det helt store set up og det som der her nu ville faktisk være perfekt,” lyder det fra flere, som OPS-Indsigt har talt med til baggrund, hvad enten de nu er forankrede i den offentlige eller private sektor.

Årets Folkemøde opleves lidt tamt og omstændigt fordi man er delt ind i sektorer. ”Men omvendt er det også meget rart, at det ikke er totalt crowded, hvor man skubber sig igennem menneskemængden i Allinge by,” lyder det. 

Jo corona har sat sit præg på, hvor tæt vi ønsker at komme på hinanden.

Og de fleste som vi taler med nævner også det positive ved at alle debatterne ikke drukner i hinanden, fordi der er et overskueligt programudvalg, men som sagt er det lidt stift pga hele corona-formatet.

Iværksætter: ”Folkemødet kan stadig noget”

Anne Schwartzbach er stifter af virksomheden Konfront, der arbejder innovativt med teknologi, hvor fokus er at styrke det specialpædagogiske arbejde med mentalt udfordrede mennesker, er godt tilfreds med årets Folkemøde.

”Jeg er herover for at udbringe budskabet om børn og unges mentale sundhed og vil gerne i kontakt med beslutningstager, de er lidt mere åbne for en dialog herover,” siger hun til OPS-Indsigt.

Anne Schwartzbach oplever, at Folkemødet stadig kan noget rent markedsføringsmæssigt og det har i år givet hende et par nye kontakter og møder i kalenderen.

Op mod 350.000 danskere lever med angst, og mange er udfordret i deres hverdag på grund af psykiske og mentale problemer. For at imødegår det har Konfront udviklet en platform, hvori bl.a. virtuelt reality indgår og borgere med VR-briller kan man træne utrygge situationer. 

Og det er den platform hun er i byen med, uden hendes eget telt og som en af dem, der deltager i debatterne.

Spontaniteten var reduceret

Søren Andersen er også tilfreds med årets Folkemøde. Han er direktør for Attendo A/S, som er en af de store velfærdsvirksomheder på ældreområdet, der siden 1996 dagligt har åbnet døren og sagt både ”godmorgen” og ”godnat” til tusindvis af borgere rundt om i Danmark.

”Fordelen i år var, at vi kunne komme lidt lettere rundt og jeg har mødt dem jeg skulle – Jeg fik i alt fald en god snak med FOA og det var vigtigt for os,” siger Søren Andersen til OPS-Indsigt.

Han peger på at spontaniteten var reduceret. ”Normalt kan du jo planlægge en serie arrangementer, du gerne vil til og så ligesom skifte mening undervejs, hvis et arrangement nu viser sig ikke at være så interessant, som du troede. I år var du lidt bundet af billetsystemet,” siger Søren Andersen.

Fremtiden tilhører ikke enten det private eller det offentlige

Center for Kvalitet i Velfærd stillede i løbet af Folkemødet skarpt på Offentligt-Privat-Samarbejde i forhold til velfærd.

Her forfægtede Dansk Erhverv, det perspektiv at man ønskede et opgør med ’dem og os’, det fremgår af et opslag på LinkedIn fra direktør Morten Langager.  ”Vi har brugt for meget krudt på ideologiske kampe – år vi kunne have brugt på at kvalitetsudvikle,” skriver han.

Hans pointe på Folkemødet var, at man ikke ønsker at indtage en yderposition i debatten om fremtidens velfærd.

”Vi tror ikke på, at fremtiden tilhører enten det private eller det offentlige. Fremtiden tilhører samarbejdet omkring at levere verdens bedste velfærd,” skriver han

I den debat deltog blandt andet FOA`s næstformand Thomas Enghausen og direktør for Attendo Søren Andersen og Niels Jørgen Langkilde, formand for Patientforeningen med et fokus på om vi kan få mere kvalitet for pengene med øget inddragelse af private aktører- eller om vi i stedet udpiner velfærden.

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply