Skip to main content

Life science branchen er I dag en regulær vækstmotor for Danmark, og i 2020 eksporterede danske life science-virksomheder for hele 151 mia. kr., svarende til 22 pct. af den danske vareeksport. Hertil kom mer at analyser fra både Dansk Industri og Dansk Erhverv viser, at der er potentiale til meget mere.

Nu vil statsministeren, så arbejde for at vi i kan få vaccineproducent på dansk af coronavacciner allerede i 2022.

”På baggrund af den dialog, vi har haft med life science-sektoren over den seneste tid, er det vores vurdering, at der er basis for at etablere produktion i Danmark på kommercielle vilkår,” siger hun til Børsen.

Produktionen skal ske på markedsvilkår, hvor der først gennemføres en markedsdialog med potentielle leverandører, hvorefter der laves et udbud, som alle – både danske og udenlandske – producenter kan byde på. Målet er at sikre alle danskere genvaccinationer på længere sigt.

Det forventes at markedsdialogen om et par uger munder ud i et decideret udbud, der får private aktører til at byde ind på produktionen af vacciner på dansk grund.

Erhvervslivet: Det er godt for samfundet

I Dansk Industri hilser man udmeldingerne velkommen.

”Det er positivt at regeringen nu vil etablere et stærkt vaccineberedskab på markedsvilkår. Vi har nogle af verdens førende virksomheder indenfor medicin, medicinsk udstyr og sundhedsteknologi, der kan være med til at sikre vacciner – ikke bare til Danmark – men hele Europa og resten af verden,” siger Peder Søgaard-Pedersen, chef for DI Life Science i et nyhedsopslag

For Dansk Industri er det vigtigste ikke, at Danmark bliver selvforsynende lige fra tidlig forskning til udvikling og produktion. Det vigtigste er, at Danmark – dvs. virksomheder i Danmark, danske forskningsmiljøer og danske myndigheder – bliver en central del af en europæisk forsyningskæde.

En analyse fra Dansk Erhverv har tidligere vist, at man via et højvækstscenarie i life science-sektoren kan hæve eksporten op mod 613 mia. kr. frem til 2030.

Ved at sætte danske skattekroner bag et udbud, der kan resultere i vaccineproduktion på dansk jord, skubber statsministeren ved muligheden for dette højvækstscenarie.

“Det er godt for hele samfundet og for patienterne. For vi kan nemlig leve af sundhed i Danmark,” siger administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

Enhedslisten vil have en offentlig produktion

Men står Statsministeren skal på forhånd have Folketingets accept at gennemføre et sådant udbud og står det til Enhedslisten, et af regeringens støttepartier, bliver statsministerens plan om vaccineproduktion på kommercielle vilkår ikke til noget.

Enhedslisten ser derimod hellere, at en kommende vaccineproduktion i Danmark bliver funderet med en offentlig vaccineenhed. Det siger partiets corona-ordfører Peder Hvelplund (EL) i en skriftlig kommentar til ritzau.

”Vi fortsætter med at lægge alle æg i medicinalindustriens kurv. Det bliver dyrt for samfundsøkonomi og desværre også for folkesundheden,” siger Peder Hvelplund.

Vi når det næppe til 2022

DR har talt med Lægemiddelindustriforeningen (LIF), som tager positivt i mod udspillet om vaccineproduktion på dansk jord.

”Det er en fornuftig idé at afprøve, om markedet kan levere det, hvis man mener, det skal foregå her i Danmark,” siger koncernchef Ida Sofie Jensen fra LIF til DR.

Ida Sofie Jensen bemærker dog, at det kommer til at tage lang tid at nå til et sted, hvor Danmark rent faktisk vil kunne producere vacciner.

”Set fra vores side så virker det ikke realistisk, at man allerede fra 2022 kunne etablere sådan noget,” siger hun til DR.

Statsministerens udspil er bagud

Det kan godt vise sig at være et problem, for ifølge Jakob Kjellberg, som er professor i sundhedsøkonomi på VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, vil der være vacciner nok til alle inden længe. Det siger han til Børsen.

”Lige om lidt, før vi når at opsætte en produktion med boostervacciner her i landet, er der rigelig kapacitet ude på markedet. Før vi når at komme i gang, kan alt det her købes på markedet til relativt små penge,” siger han. 

Med andre ord Statsministerens udspil er bagud.

Ifølge Jakob Kjellberg er det kun økonomisk rentabelt at have en vaccineproduktion i Danmark, hvis det er muligt at producere store mængder af vaccine til et stort marked.

Det understøttes lidt af en udtalelse fra vicedirektør i Lif Henrik Vestergaard, som over for Børsen tilkendegiver, at staten skal komme med et lukrativt tilbud for at muliggøre projektet.

Her skal det lige bemærkes, at det er over en måned siden at Udenrigsminister Jeppe Kofoed annoncerede, at regeringen nu ville gå i gang med at vende, hver sten for at øge vaccinekapaciteten, herunder produktion på dansk jord.Det skal ses i perspektiv af at  en dansk vaccineproducent i måneder forsøgte at få statens opmærksomhed og først efter et meget langt fodarbejde fik mulighed for at holde et møde med de danske myndigheder om virksomhedens muligheder for at sætte skub i vaccineproduktionen på dansk jord. I stedet tog Statsministeren til Israel.

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply