Skip to main content

Først efter et længere fodarbejde har de danske myndigheder holdt et møde med en dansk vaccineproducent om virksomhedens muligheder for at sætte skub i vaccineproduktionen på dansk jord. Det viser en agt indsigt Ekstra Bladet har fået.

Statsminister Mette Frederiksens rejse til Israel illustrerer, hvordan hele verden nu land for land er i gang med at kæmpe om endnu flere vacciner end blot, dem der skal dække os ind i første runde.

Forud for Statsministerens rejse ser det nærmest ud til, at hendes regering har overset eller med vilje ikke set, at vi på dansk jord allerede har en vaccinefabrik, der står klar i kullisen til at kunne producere corona-vacciner. ”Vi kan sagtens hjælpe med at producere vaccinen,” sagde AJ Vaccines’ direktør, Jérôme Cabannes til Berlingske lige efter nytår

Det kræver blot at Pfizer/BioNTech med flere delte opskrifterne på de godkendte vacciner med andre vaccinevirksomheder. På den led kunne de sætte farten op på produktionen.

Henvendte sig allerede i september

Først i begyndelsen af februar har de danske myndigheder holdt et møde med selskabet AJ Vaccines, der i 2016 købte Statens Serum Instituts (SSI’s) vaccinefabrik.

Ekstra Bladet har fået indsigt i breve, som AJ Vaccines over en længere periode har sendt til regeringen for at gøre opmærksom på, at det kan tilbyde produktion af vacciner på dansk jord.

Allerede i september sidste år henvendte AJ Vaccines sig til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at gøre opmærksom på, at selskabet ligger inde med en fabrik, der kan producere vacciner.

Budskabet gentages 7. januar i år, uden at AJ Vaccines får et svar.

27. januar i år sender AJ Vaccines i stedet et brev til statsministeren, hvor der igen bliver tilbudt et samarbejde. Denne gang får selskabet svar på brevet og det sætter skub i processen.

Herefter blev selskabet inviteret til et møde med repræsentanter fra Sundhedsministeriet, Lægemiddelstyrelsen samt SSI.

”Mødet blev afholdt primo februar, hvor AJ Vaccines uddybede vores forslag om samarbejde mv.,” skriver Jesper Helmuth Larsen, administrerende direktør i AJ Vaccines, i en mail til Ekstra Bladet.

Direktøren ønsker ikke at fortælle om indholdet af mødet. Han siger blot, at der var “en konstruktiv og åben dialog”.

I dialog om et offentlig-privat samarbejde

I et skriftligt svar til Ekstra Bladet oplyser Sundhedsministeriet, at det kan bekræftes, at ministeriet har fået flere henvendelser fra AJ Vaccines.

Endelig skriver ministeriet, at det lige nu er i dialog med selskabet for at finde ud af, hvordan det kan bidrage til vaccineindsatsen med eksempelvis ledig kapacitet eller gennem et offentligt-privat samarbejde.

”På mødet blev kapacitet og muligheder på den korte bane drøftet, men det indgår også i overvejelserne, hvordan man kan finde løsninger i forhold til vaccineproduktion på den længere bane,” skriver ministeriet i svaret.

Fortiden skræmmer muligvis

Forløbet er på mange måder et klassisk b2g forløb, hvor leverandøren til det offentlige skal belave sig på et længere salgsarbejde i forhold til en offentlig køber, hvis hverdag er præget af mange andre dagsordner end lige den, som leverandøren kommer med. 

Det kan dog undre, at regeringen, vaccinesituationen taget i betragtning, ikke med det samme har taget imod invitationen fra AJ Vaccines, men det kan hænge sammen med, at regeringen har en form for berøringsangst overfor netop denne private virksomhed.

AJ Vaccines overtog nemlig Statens egen vaccineproduktion ved Statens Serum Institut i 2017. Det gjorde virksomheden på basis af en folketingsbeslutning som SR-regeringen stod i spidsen for. Her besluttede man i 2014 at sælge vaccineproduktionen, men processen løb af sporet, da centrale medarbejdere sagde deres job op med gigantiske problemer i produktionen til følge.

Det kom dermed til at kostet staten mindst 959 mio. kr. at skille sig af med sin egen vaccineproduktion, som selskabet AJ Vaccines i januar 2017 overtog for blot 15 mio. kr. Det viser en gennemgang af salget, som Ingeniøren foretog sammen med HK Stat Bladet i 2017.

Endelig kan man måske uddrage, at denne case er endnu et eksempel på Statsministerens trafiklyssystem, hvor et ministerium først kan køre frem, når der er grønt lys fra statsministeriet.

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply