Skip to main content

Bygningsstyrelsen har prækvalificeret tre serviceleverandører til at byde på den såkaldte bølge 2 af Statens Facility Management. Kontrakten har en samlet værdi på over 2 milliarder kroner, og udbuddet omfatter de syv serviceydelser kantine, rengøring, intern service, indvendig vedligehold, udendørsarealer, vagt og sikkerhed samt affaldshåndtering.

”Vi er meget glade for, at der fortsat er god interesse for at byde på vores udbud af statens serviceydelser. Særligt i dette udbud, hvor den grønne omstilling har spillet en stor rolle. Gennem vores to markedsdialoger har vi fået bekræftet, at markedet er klar til den grønne omstilling, og vi står med tre kompetente og erfarne integreret facility management-leverandører, der nu skal konkurrere om opgaven,” siger kontorchef Emil Blomqvist Lund, som er ansvarlig for udbuddet i en pressemeddelelse.

Men ikke alle er lige glade for, at staten udbyder facility management i gigant udbud.

Kan skabe semi-monopolisering

“Regeringen lægger op til at samle alle statens kontrakter inden for facility management i store, samlede udbud. Det betyder med andre ord, at kun de allerstørste mastodonter kan byde ind på offentlige opgaver, fordi de dækker fx både rengøring, kantinedrift og vedligehold af grønne arealer.” sagde Jakob Brandt, direktør for SMVDanmark i en kommentar til finansloven tilbage i efteråret.

Han pegede dengang på risikoen for en semi-monopolisering, hvor små virksomheder uddør og store vokser sig større i en cyklus af gigantudbud.

Det rammer især virksomheder i udkantsdanmark, mener Jakob Brandt, når den mindre lokale virksomhed er udelukket fra statslige opgaver. ”Det er nu, staten burde give opgaver til de små – ikke fjerne dem,” sagde han.

Nu er staten så et skridt videre, hvor tre store virksomheder er prækvalificerede til at giv bud. Det drejer sig om Coor Service Management A/S, ISS Facility Services A/S og Forenede Service A/S.

Det er dog ikke inden for facility management, at man problematiserer de stor udbud i det offentlige. Senest har Morten Rasmussen, der er direktør i Danish Care, branchen for hjælpemidler og velfærdsteknolog i et debatindlæg i Altinget skrevet: 

”Erfaringerne viser også, at store udbud vindes af store virksomheder. Taberne bliver de mindre, innovative virksomheder, og de små og mellemstore danske leverandører, som udgør hovedparten af dansk erhvervsliv. Det er et kæmpe problem, for (..) det er her, det stærke hjemmemarked, der er grundlaget for den danske velfærdseksport, skabes. Det koster ikke bare på konkurrence, innovation og lokale arbejdspladser.”

Så også i den branche er man bekymret for effekten af de store centrale udbud.

Men hvad er egentlig statens ”bølge 2” inden for facility management for en størrelse?

Bølge 2 er gigantisk

Bygningsstyrelsen fik i 2017 til opgave at forberede en facility managementordning for staten, hvor ansvaret for kontraktstyring lå et sted.  Efter at have kortlagt og beskrevet, hvordan man indkøbte diverse serviceydelser og forberedte udbud, nåede man efter to i 2019 frem til at kunne udbyde den første af tre bølger.

Det drejede sig blandt andet om renhold, kantine, vagt og sikkerhed, intern service, indvendigt vedligehold, udearealer samt affaldshåndtering. 

Bølge 2 omfatter 12 ministerområder, 55 statslige institutioner på 79 adresser, blandt andre ministeriernes departementer på Slotsholmen i København. Serviceydelserne består blandt andet af 1.3 millioner årlige måltider, håndtering af 887.000 kg kontoraffald og rengøring på næsten 400.000 kvm. 

Det er opgaver som disse én af de prækvalificerede leverandører skal levere fra maj 2022.

Den 3. bølge forventesat rulle med et udbud i 2020 og idriftsat 2023 og det forrventes ligeledes at blive et gigantudbud, hvilket betyder at det er kun omkring 1 % af virksomhederne på markedet, der kan deltage.

De små holdes ud i strakt arm

Ud af alle landets virksomheder udgør de små og mellemstore virksomheder – de såkaldte SMV’er –  ca 99% af alle virksomheder, og de beskæftiger omkring halvdelen af den danske arbejdsstyrke ifølge Danmarks Statistik.

Hos Danske Service som er en del af Dansk Erhverv har man ligesom hos SMVdanmark bekymring i forhold til disse store udbud.

Her har man den oplevelse, at de små og mellemstore virksomheder ekskluderes fra konkurrencen om de store udbud. 

”Der bliver stillet store og urealistiske krav til virksomhederne, når de offentlige kunder søger leverandører. Det vedrører særligt krav om egenkapital på flere millioner kroner og krav til årlig omsætning på et trecifret millionbeløb, fordi man fra ordregivers side har valgt at samle f.eks. hele kommunens rengøring i én stor kontrakt. Det gør, at det reelt kun er et par virksomheder i Danmark, der kan byde ind. Det er en skam for konkurrencen,” siger Laura Kokholm tidl. sekretariatsleder i Danske Service til nichemediet Rent Danmark.

Hun peger på, at de små og mellemstore virksomheder har taget et stort samfundsansvar under en global pandemi og stået klar med faglig ekspertise, når det offentlige har søgt hjælp. Alligevel holdes de ud i strakt arm ved de store udbud.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply