Skip to main content

 Regeringen har fredag præsenteret et udspil til en låneordning for op mod 170 milliarder kroner. Ordningen skal gavne de virksomheder, der er ramt af nedsat eller ingen omsætning under coronakrisen.  Konkret er der tale om en ny momslåneordning for små og mellemstore virksomheder samt en udvidelse af den eksisterende A-skattelåneordning.  – Vi har behov for at sikre, at de dele af dansk erhvervsliv, som lige nu kæmper, får den nødvendige hånd, der skal til, for at vi sammen kan komme gennem denne krise, siger skatteminister Morten Bødskov (S) på et pressemøde fredag.  – Små og store virksomheder kæmper. Restauranter kæmper, rejsebureauer har det hårdt. Hoteller, butikker, frisører kæmper alle hårdt for at komme gennem denne forfærdelige krise, siger han. Regeringen vil udvide skattelåneordningen til også at omfatte betalingerne af A-skat og AM-bidrag (arbejdsmarkedsbidrag, red.) i februar og marts. Også store virksomheder skal have mulighed for at bede om lån efter den ordning.  Det skal samlet give virksomhederne cirka 78 milliarder kroner i likviditet.  Regeringen ønsker også at udskyde den ordinære betalingsfrist for A-skat og AM-bidrag i maj i år med fire en halv måned for alle virksomheder. Det giver en anslået likviditet på 28 milliarder kroner til virksomhederne.  Desuden skal der være en ny momslåneordning for små og mellemstore virksomheder for den udskudte og ordinære moms, der står til at skulle betales 1. marts. Virksomhederne kan rentefrit låne det beløb, som de står til at skulle betale denne dato, og lånet skal betales tilbage senest 1. februar næste år.  Dette tiltag skal give virksomhederne likviditet for knap 64 milliarder kroner.  Mange virksomheder har problemer med at finde penge, fordi de på grund af nedlukningen ikke har haft indtjening i efterhånden et stykke tid.  Morten Bødskov erkender, at statskassen kommer til at mangle nogle penge fremadrettet, når for eksempel lån bliver gjort rentefri.  – Men alternativet til det, vi sammen gør nu, er ikkeeksisterende, siger han. – Hvis man ikke gjorde, som vi gør nu, ville kagen blive meget mindre.  – Vi ville ikke kunne holde hånden under tusindvis af arbejdspladser, vi ville ikke have mulighed for at give store produktionsvirksomheder og små og mellemstore virksomheder en hjælpende hånd til at komme sikkert gennem denne krise. Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, er glad for, at regeringen “vågner op og kommer i gang med at hjælpe, særligt nu hvor de har forlænget restriktionerne”.  – Det sætter vi rigtig stor pris på, men vi må huske på, at dette ikke løser alle problemerne. – Der er stadig mange udgifter, der skal betales til det offentlige. Derfor synes vi, at regeringen skal kigge nærmere på det én gang til, siger hun.  Under coronakrisen er likviditeten i danske virksomheder indtil videre blevet styrket med 300 milliarder kroner, og der er blevet udbetalt hjælpepakker for 28 milliarder kroner, siden coronavirus holdt sit indtog i Danmark i marts sidste år og førte til omfattende nedlukning af blandt andet detailhandlen.  /ritzau/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply