Skip to main content

Statsminister Mette Frederiksen meldte i sidste uge ud, at dyrebesætningerne på alle minkfarme i Danmark skal aflives på grund af de såkaldte cluster-5-mutationer af covid-19 blandt mink i Nordjylland. Hen over weekenden viste det sig så, at myndighederne ikke har lov til at komme ind på minkfarme i resten af landet.

Lovgivningen er nemlig således indrettet at myndighederne kun kan kræve adgang til et landbrug for at aflive dyr, hvis der enten er konstateret sygdom blandt dyrene, eller landbruget skal ligge i et område med sygdomsudbrud.

Sagen er interessant fordi det kan trænere myndighedernes aflivning af mink på blandt andet Sjælland, hertil kommer, at flere politikere finder det besynderligt, at regeringen den ene dag først melder beslutningen ud som var det en ordre og så ved nærmere eftertanke viser det sig, at man lige først skal spørge partierne på Christiansborg.

Minister: Man kunne ikke vente på ny lovgivning

Fødevareminister Mogens Jensen (S) er nu gået i dialog med partiernes fødevareordførere, og de politiske drøftelser begynder i dag mandag.

”Det er en alvorlig situation, vi står i. Og regeringen har vurderet, at der i denne alvorlige situation skal handles hurtigt,” skriver Mogens Jensen i en skriftlig kommentar til Ritzau søndag aften.

Når regeringen kom med meldingen, inden der var lovgivning på plads, skyldes det, at det ifølge ministeren at det “hastede”.

”Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud,” lød det søndag fra fødevareminister Mogens Jensen (S) til Ritzau.

Der er dog udformet et udkast til et lovforslag, der skal gøre indgrebet muligt. Regeringen ønsker det hastebehandlet, når det fremlægges tirsdag. 

Minkavlerne: Hvad fanden sker der?

Danske Minkavlere er rystet over, at regeringen ikke har lovhjemmel til at aflive alle landets mink.

Det siger Tage Pedersen, der er formand for Danske Minkavlere, i en pressemeddelelse med overskriften: ”Hvad fanden sker der?”

”Minkavlere landet over har fundet sig i en helt vanvittig behandling og usikker håndtering gennem den seneste måneds tid, og så kommer det her nu oveni. Hvad kan man snart regne med, er der slet ikke styr på noget som helst?” spørger han.

Tage Pedersen opfordrer trods rystelsen minkavlerne til at fortsætte aflivningen af deres dyr.

”Det vil i sidste ende alligevel resultere i en lukning af hele erhvervet,” lyder det fra formanden, selvom der ikke er nogen tvivl om, at han er rystet over regeringens handlemåde.Manglende styr på lovgivning giver kritik

Denne udvikling, hvor regeringen skråsikkert først har meldt ud, at man skal slå minkbesætningerne ned, for derefter at erkende at man ikke har lovarbejdet på plads, har bevirket, at flere partier nu står uforstående overfor regeringens handling. Blandt dem fødevareordførere i Liberal Alliances Henrik Dahl.

”Regeringen vil gerne have en hastelovgivning, der skal gøre det muligt at komme ind på farme uden for smitteområdet. Vi synes, at forslaget må behandles i almindeligt tempo. Vores rådgivere på området vurderer, at aflivning på landsplan er en voldsom overreaktion,” siger han til Berlingske

Også fra Det Konservative Folkeparti er der hovedrysten, her ønsker man dissideret at sætte forslaget på hold

Per Larsen, som er fødevareordfører hos De Konservative, synes helt grundlæggende, at det er kritisabelt, at regeringen har taget beslutningen om at slå alle mink ned. Men han er også kritisk overfor, at regeringen ikke har hjemmel i lovgivningen.

”Det er dybt kritisabelt, at man ikke har lovgrundlaget i orden, inden man beordrer minkavlere til at slå deres dyr ihjel og til at nedlægge deres farm. Det er skandaløst, at man sætter sådan en proces i værk,” siger Per Larsen til Ritzau mandag morgen

Venstres udmelding er mere afdæmpet. Her ønsker man ikke at tage stilling til regeringens ønske om en hastelovgivning, før regeringen mandag har fremlagt deres grundlag for beslutningen om at aflive alle Danmarks minkbesætninger. Det siger Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen søndag aften til Berlingske.

Enhedslisten støtter til gengæld regeringens forslag og fødevareordfører Søren Egge Rasmussen forventer, at partiet vil stemme for hastelovgivningen tirsdag

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply