Skip to main content

Statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte onsdag på et virtuelt pressemøde, at hele den danske minkbestand skal aflives. Det sker, fordi der er fundet en coronavirusmutation den såkaldte Cluster 5, som kan smitte fra mink til mennesker.

Beslutningen om at slå samtlige mink ihjel kommer til at betyde, at minkindustrien i Danmark dør. Et eventyr der begyndte som en nødløsning for nogle trængte landmænd i 1930-erne og endte med et eksporteventyr for milliarder af kroner bliver nu historie. En hel branche lukkes og man kan ifølge andelsvirksomheden Kopenhagen Fur ikke bare genstarte minkproduktionen om et par år, når coronaen er væk igen. De danske mink er nemlig blevet forfinet gennem generationer og det kommer ikke bare tilbage ved at importere avlsdyr fra udlandet.

Situationen i minkbranchen er interessant fordi den illustrerer en fortløbende case på det ultimative samarbejde mellem offentlige myndigheder og en branche.

Statsministerens beslutning medfører et utal af spørgsmål, hvoraf mange handler om erstatning. Det er ikke så mærkeligt for ifølge branchens egne tal er godt 6000 mennesker direkte beskæftigede med minkavl.

Ekspropriation eller ej

Erhvervsminister Simon Kollerrup tilkendegav fredag på et virtuelt møde med Folketingets partier at minkavlerne nok skal få en god kompensation, uanset om der er tale om ekspropriation eller ej.

”Det juridiske spørgsmål er noget, der skal afklares, inden vi på mandag kan starte forhandlinger op med Folketingets partier,” siger han til ritzau.

Bemærk her, at ministeren ikke lægger sig helt fast på om der er tale om kompensation eller ekspropriation. Ifølge ministeren arbejdes der på højtryk hen over weekenden for at få lavet den juridiske vurdering.

Mink-ekspropriation kan give regeringen erfaringer ift. profitforbud

Og det er ikke første gang, at denne regering svarer afværgende, når den er på kollisionskurs med en af grundlovens hjørnesten i det offentligt-private samarbejde. Senest har det været i forbindelse med Social- og Indenrigsminister Astrid Krags ønske om et forbud mod udtræk af overskud i private botilbud. Her har folk i branchen også været ude og påpege, at man de facto ville lukke en hel sektordel ned ved et sådan indgreb. Den sag ser nu ud til at ligge i et hjørne, men det betyder ikke, at regeringen har lagt tankerne om et forbud mod profit på hylden.

Sagen med minkavlerne kan derfor vise sig at blive en mere klar erfaringssag for regeringen i forhold til ekspropriationsbegrebet og netop derfor er det et interessant forløb at iagttage. 

Professor: Minkavlere har ret til fuld erstatning

Ifølge Frederik Waage, dr. jur. og professor i forfatningsret ved Syddansk Universitet, så har de danske minkavlere krav på fuldstændig erstatning som følge af regeringens beslutning om at aflive alle mink i Danmark.

”Minkavlerne har krav på fuldstændig erstatning ifølge grundlovens paragraf 73 om ekspropriation. Det er ikke tilstrækkeligt med hjælpepakker, der afbøder de helt kortsigtede tab,” fastslår Frederik Waage i Finans.dk

Han peger på, at der er tale om et indgreb rettet mod en afgrænset gruppe af borgere, som fratages deres levebrød ved, at man afliver alle dyr. 

Aflivningerne falder dermed ind under grundlovens paragraf 73 om ekspropriation.  Den omhandler ejendomsrettens ukrænkelighed og her står der blandt andet: ” Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom, uden hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuldstændig erstatning.”

”Rent økonomisk skal minkavlerne have en erstatning, der stiller dem som om, deres mink ikke var blevet aflivet. Erstatningen skal fastsættes individuelt for hver enkelt bedrift ved at vurdere værdien af produktionsanlægget og indtjeningspotentialet i en årrække fremover. Størrelsen af erstatningen afgøres blandt andet af, om der er tale om et nyt eller gammelt produktionsanlæg,” forklare Frederik Waage.

Blå blok opfordrer til fuld erstatning

Forud for forhandlingerne mandag opfordrer en samlet blå blok regeringen til at give minkavlerne fuld erstatning svarende til en ekspropriation.  Det sker i et brev til statsministeren.

Ifølge Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, svarer regeringens beslutning til “en de facto nedlukning” af erhvervet.

”Vores udgangspunkt for forhandlingerne er fuld erstatning til minkavlerne,” siger han til ritzau.

Ekspert: Mink skal slås, selvom mutantvirus er væk

Meget tyder dog på, at man ikke finder den såkaldte cluster-5-variant, det skriver Berlingske, der har talt med Anders Fomsgaard, der er virusforsker ved Statens Serum Institut. Han bekræfter, at man ikke i stikprøver i oktober og november har fundet varianten.

Alligevel anbefaler Anders Fomsgaard, at man fortsat slår alle mink ned. ”Vi kan ikke have et kæmpe, voksende reservoir af virus, som smitter mennesker,” siger han i Berlingske med henvisning til danske minkfarme.

For Anders Fomsgaard er er der to forhold, som han hver især betragter som problematiske.

Det ene forhold er at smitte reservoireffekten på minkfarme er steget eksponentielt. Det andet forhold er, at der er mennesker, der bliver syge og dør af covid-19. 

Det vil sige, at cluster-5-varianten er blot et tillæg til en i forvejen forfærdelig situation, som vi ikke synes at kunne komme ud af.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply