Skip to main content

Kommunerne skal stille langt skarpere krav om mindre CO2-belastning, når de køber ind. Det fremgår af regeringens nye klimaprogram, som lægger op til at gøre alle offentlige indkøb ‘grønne’. Inden 2020 er slut, skal der være lagt en strategi for grønne, offentlige indkøb. I regeringens Klimaprogram 2020 står der:”Allerede inden årets udgang følger … strategier for grønne offentlige indkøb og bæredygtigt byggeri.” Borgmester i Albertslund gennem mange år og fremtrædende i KL-regi, Steen Christiansen (S), vurderer, at kommunerne er helt med på den grønne indkøbsbølge. “De store kommuner København og Aarhus er forholdsvis langt fremme med grønne indkøb. Det har jeg også indtryk af, at kommunerne er generelt – om end der er ret stor spændvidde,” siger Steen Christiansen til NB-Kommune.

Energi- og forsyningsordfører i Folketinget for Venstre, Carsten Kissmeyer, som også er medlem af regionsrådet i Midtjylland samt tidligere borgmester i Ikast-Brande Kommune vurderer også, at kommuner og regioner gør det meget godt i forhold til grønne indkøb. Han bakker op om regeringens intention om mere fokus på grøn indkøb, men der i hans øjne et MEN. ”Det er jo svært at sige, at det er ufornuftigt at tænke grønt i forbindelse med indkøb. Men man er nødt til at have med i billedet, at der skal være en økonomisk balance. Det kan jo hurtigt blive en større sag, hvis en kommune eller region har store meromkostninger på indkøb, fordi man lader det grønne overtrumfe økonomien,” siger Carsten Kissmeyer til NB-Kommune.Han vurderer, at regioners og kommuners indkøb har stor betydning, når det gælder klimabelastning. ”70 procent af regionernes CO2-udledning hænger sammen med, hvad de køber ind. Det skyldes især et meget stort indkøb af energi til opvarmning af blandt andet hospitaler. Uden at vide det vil jeg gætte på, at procentdelen er oppe i nærheden af noget af det samme, når vi taler om kommunernes indkøb,” siger Carsten Kissmeyer.  Borgmester Steen Christiansen har et bud på, hvad der skal til for at sætte skub i kommunernes og regionernes grønne indkøb:”For at fremme grønne indkøb strategisk er det allervigtigste, man kan gøre, at få lavet en forpligtende aftale mellem kommunerne, regionerne og staten i den årlige økonomiaftale. Der sker kun noget på det her område, hvis det bliver drevet frem politisk. Embedsmænd skal i det daglige arbejde med indkøb tage hensyn til EU-direktiver og andre komplicerede krav, og derfor er et klart politisk signal til dem meget vigtigt,” siger Steen Christiansen til NB-Kommune.I vestegns-kommunen Albertslund begyndte man for over 20 år siden at tænke i grønne indkøb.  “I Albertslund indførte vi allerede i 1990’erne et krav om, at alle indkøb til at tilberede måltider i daginstitutioner skulle så vidt muligt være økologiske. Det var både for børnenes sundheds skyld, men også for at fremme grøn omstilling i landbruget,” fortæller Steen Christiansen. 

Fakta: Indkøb for over 350 mia. kr. om året gør en stor forskel

Regeringen lægger vægt på at grønnere, offentlige indkøb kan gøre en meget stor forskel i klimakampen. I Klimaprogram 2020 skriver regeringen:Kommende strategi for grønne offentlige indkøbDet er vigtigt, at danskerne har de rette værktøjer til at kunne træffe mere klimavenlige valg, fx når de skal lave mad eller handle ind. Det offentlige skal i den sammenhæng gå forrest og sikre, at grønne offentlige indkøb bidrager til at øge udbuddet af grønne løsninger. Der har i mange år været fokus på, at det offentlige køber effektivt ind. Det er der fortsat, men regeringen ønsker samtidig, at den offentlige sektor igennem sine indkøb skal være med til at rykke markedet i en grønnere retning. Hvert år køber den offentlige sektor i Danmark varer og tjenesteydelser for 365 mia. kr.,i følge Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) . Heraf køber staten ind for ca. 50 mia. kr. Når staten med sin store indkøbskapacitet efterspørger grønne og klimavenlige produkter, kan det bidrage til at drive markedet i en grønnere retning. På sigt kan det sikre nye grønne og konkurrencedygtige produkter og tjenesteydelser.Derfor vil regeringen senere på året lancere en strategi for grønne offentlige indkøb. Med strategien sætter regeringen bl.a. fokus på at videreudvikle retningslinjer og værktøjer for grønne indkøb.

Fakta: Regeringen vil have kommunerne op i omdrejninger

Af Klimaprogram 2020 fremgår det, at regeringen meget gerne vil have kommuner og regioner til at tænke i grønne baner. Det er også i høj grad blevet anbefalet af Klimarådet. 

Klimarådets anbefalinger og Dan Jørgensens holdning

Fakta om grønne måltider

Et konkret eksempel på hvor grønne indkøb gør en forskel, finder man i landets to største kommuner Aarhus og København. I Klimaprogram 2020 står:”Statsligt-kommunalt partnerskab om klimavenlige måltider Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet har indgået et partnerskab med Københavns og Aarhus kommuner om klimavenlige måltider.Arbejdet sætter fokus på:• Opgørelsesmetoder om måltiders klimaaftryk samt madspild i professionelle køkkener.• Brug af indkøbsaftaler som redskab til at sikre mere klimavenlige måltider.”

Elementer i regeringens Klimahandlingsplan

Kilde: Regeringens klimaprogram 2020.

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply