Skip to main content

Kommunerne tror ikke på at konkurrence vil medvirke til at lukke de mest ineffektive forbrændingsanlæg.

Fremfor konkurrence, så vil kommunerne hellere lave en plan for ineffektive forbrændingsanlæg, der skal lukke, skriver DR

Hermed er kommunerne endt i noget der ligner et åbent slagsmål med klimaministeren. Årsagen til konflikten er en ny plan for affaldssektoren, som Dan Jørgensen har lagt på bordet.

Situationen er den at i dag bliver meget af danskernes affald brændt af. Og de 22 anlæg, der udelukkende forbrænder affald, har så stor en kapacitet, at der også bliver importeret affald fra udlandet, for at fylde ovnene op.

Det er denne overfyring Dan Jørgensen vil have stoppet. Samtidig arbejder han for, at mere affald bliver genanvendt. Samlet skulle det betyde, at der for fremtiden vil komme langt mindre affald, der skal brændes af.

Løsningen er ifølge Dan Jørgensen en liberalisering og mulige privatisering. Forbrændingsanlæggene skal omdannes til aktieselskaber og konkurrere mod hinanden. Og i den konkurrence skal de mindst effektive bukke under og lukke ned, så der sammenlagt bliver brændt mindre affald af.

Men det tror man ikke på i Kommunernes Landsforening (KL).

”Målet med, at vi skal sortere vores affald bedre og dermed fyre mindre af i vores anlæg, er vi enige i. Men at tro, at en liberalisering af det hele skulle føre til det resultat, er en fejlslutning af dimensioner, siger Martin Damm (V), der er borgmester i Kalundborg og næstformand i KL til DR.

Ministeren: Vi lytter gerne til andre forslag

Ifølge Klimaministeriet har forbrændingsanlæggene en samlet årlig kapacitet på afbrænding af 3,8 millioner ton affald. Det er en overkapacitet på 700.000 ton i forhold til affaldsmængderne i Danmark. Der bliver importeret omkring 350.000 ton affald til anlæggene.

Dan Jørgensen forklarede søndag til DR Nyheder, at han med en liberalisering vil gøre op med overkapacitet og import af affald.

”Vi er blandt dem, der producerer mest affald i Europa, og så brænder vi det ovenikøbet af. Og som om det ikke var nok, så importerer vi affald fra andre lande og brænder det af. Det er der altså ikke meget foregangsland over, og vi skal have gjort noget ved det. Vi lytter selvfølgelig også gerne til andre forslag, hvis der er nogen, der mener, de har bedre modeller, sagde Dan Jørgensen.

Kommunerne bekymrede for at fjernvarmen lukker ned

Det ser der så ud til at komme nu. Martin Damm erkender at der er et problem med overkapacitet. Men han er uenig i, at det kan løses ved at lade anlæggene konkurrere, så de mindst effektive lukke.

”Vores forslag er, at man får taget de anlæg ud af drift, som er mindst miljøeffektive og mindst effektive økonomisk. Vi vil gerne lave en politisk aftale om tilpasning af kapacitet. Der skal ske ud fra, hvilke anlæg der er ældst og hvilke ovnlinjer, det vil være bedst at tage ud af drift af miljø- og økonomiske hensyn,” siger Martin Damm.

Kommunerne er nemlig bange for at indfører man markeds konkurrence, så kan det ifølge KL få store konsekvenser.

”Regeringen taler kun om affald, men de glemmer, det er en del af fjernvarmen. Hvis et anlæg går konkurs, fordi der ikke er noget affald at brænde, så har de heller noget varme i den by,” siger Martin Damm.

Kommunerne er altså bekymrede for at borgerne som er gode vælgere skal sidde uden varme, hvis markedskræfterne tager over.

Privat affaldsselskab: OPP er også en løsning

OPS-Indsigt har tidligere talt Danmarks største private affaldsselskab indenfor håndtering af husholdningsaffald Urbaser A/S og herfra lyder det at ophævelsen af monopoler er altid sund fornuft, men løsningen er ikke entydigt privatisering.

” Det handler ikke om privatisering eller offentligt ejerskab, men om at gøre det bedst muligt. Majoriteten af de kommunale affaldsselskaber gør et imponerende arbejde. Vi er sikre på, at vi kan hjælpe med at gøre det endnu bedre, men det kan lige så godt være i fælles selskaber, hvor kommunerne bevarer den politiske kontrol,” siger Stefan Olin, kommerciel direktør i Urbaser Damark A/S.

Han foreslår at man sætter sig ned og finder løsninger for, hvordan man kan gå OPP-vejen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply