Skip to main content

Markedet for værnemidler som eksempelvis håndsprit, mundbind og plastforklæder, er i øjeblikket yderst presset nationalt og internationalt på grund af den voksende corona-krise. Mange steder er lagerbeholdningen af værnemidler kritisk.Det stille krav til kommunerne om at handle hurtigt for at sikre forsyninger i et marked, hvor der tilmed er øget risiko for at fupmagere vil udnytte situationen. Dag for dag opstår der samtidig nye muligheder, danske såvel som udenlandske virksomheder melder sig på banen og tilbyder assistance, f.eks. bryggerier, der kan producere håndsprit, tekstilvirksomheder, der kan producere kitler og mundbind, plast-virksomheder, der kan producere visirer mv.

Derfor har KL oprettet en ny central og fælleskommunal indkøbsorganisation med hovedkvarter i Aarhus, der skal indkøbe værnemidler på vegne af alle 98 kommuner. Organisationen er bundet sammen i et tæt indkøbsnetværk af store kommuner, bestående af Odense, Aalborg, København og Roskilde Kommuner. Det fremgår af et internt notat sendt fra KL til kommunerne i midten af denne uge.KVIK-Indkøb af værnemidlerDet nye kommunale indkøbsfællesskab har fået navnet KVIK, som er en forkortelse for Kommunalt Værnemiddel IndKøb.Det fremgår af notatet, som OPS-Indsigt har adgang til, at Århus kommune får den ledende rolle som koordinator, hvor de øvrige fire kommuner skal bistå i arbejdet bl.a. med at afsøge markedsmuligheder hos lokale, nationale og internationale leverandører.Borgmester Jacob Bundsgaard er stolt over at være betroet opgaven ”Vi står i en usædvanlig situation, hvor der er brug for at være kreative og handle hurtigt – også når det gælder indkøb af værnemidler, som er en kritisk ressource overalt i verden netop nu. Derfor er jeg glad for, at vi i Aarhus Kommune kan løse opgaven på vegne af landets kommuner. Samtidig er jeg også stolt over, at KL og Lægemiddelstyrelsen har betroet os opgaven; det er et stort ansvar. ” siger Jacob Bundsgaard.At valget er faldet på netop Aarhus, som leder af det nye super-indkøbs-fælleskab, handler ifølge kilder i KL om, at Aarhus kommune råder over en stor indkøbsorganisation med rigtig mange kompetencer og det vurderes nødvendigt i den nuværende markedssituation, at indkøbene forankres i en stor organisation..Aarhus bestiller og betalerAarhus Kommune kan derfor, ifølge notatet, indgå aftale med leverandører af værnemidler og betale for den aftalte leverance på vegne af de resterende kommuner. Det betyder samtidig, at Aarhus Kommune stiller finansiering af indkøb af et ekstra-ordinært stort parti værnemidler til rådighed.Så i første omgang belastes de øvrige kommuners økonomi ikke af det store indkøb af værnemidler.I notatet instrueres kommunerne i hvad de skal gøre hvis de sidder inde med et muligt lead på en producent. Her står der at det nu skal afleveres til Aarhus Kommune på følgende mailadresse coronavaernemidler@aarhus.dk, som koordinerer det fælleskommunale indkøb af værnemidler.2,5 millioner mundbind er allerede købt indAarhus Kommune har sammen med de øvrige fire kommuner i netværket allerede ageret på nogle leads, så man få dage inde i samarbejdet kan konstatere, at det nye super-indkøbs-fællesskab begynder at bære frugt.En lang række virksomheder fra både Danmark og udlandet har nemlig kontaktet Aarhus Kommune med tilbud om værnemidler. Det betyder blandt andet, at der nu er bestilt 2,5 mio. mundbind, som snart lander på plejecentre, botilbud for socialt udsætte og andre steder, hvor der er behov for at skærme borgere eller medarbejderne mod Coronavirus.Det er fortsat Lægemiddelstyrelsen, der har bemyndigelse til at omfordele værnemidler både mellem kommuner og regioner med henblik på at sikre den bedst mulige behovsdækning i hele landet.Det er planen, at rollen som superindkøber af værnemidler på vegne af alle landets kommuner ophører igen, når det igen er muligt at indkøbe værnemidler efter normale procedure.Producenter kan kontakte KVIK-Indkøb af værnemidler på coronavaernemidler@aarhus.dk

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply