Skip to main content

Når KL’s topledelse i morgen middag mødes med finansminister Nicolai Wammen (S) vil de tilbyde, at landets kommuner samlet kan øge deres anlægs- og vedligeholdelsesudgifter med cirka 2,5 milliarder kroner i 2020 for at afværge coronakrisen.En grov tommelfingerregel siger, at en milliard ekstra i anlæg giver arbejde til 800 mennesker i et år, og dermed vil de øgede anlægsinvesteringer give cirka 2.000 ekstra årsværk eller 4.000 ekstra job, hvis det samles i andet halvår.KL vil dog på mødet rejse det problem, at de øgede anlæg meget nemt kan ende med at blive meget skævt fordelt på tværs af landet. Årsagen er – som du kan læse her på NB-Økonomi – at mens nogle kommuner har bugnende pengekasser, så er der andre, som ganske enkelt ikke har likviditet til at øge anlægsudgifterne.”Det er også en problemstilling, vi vil rejse på mødet med finansministeren. Det må forventes, at kommunerne ud over øgede anlægsudgifter får øget træk på likviditeten i den her tid, fordi antallet af ledige stiger ganske betragteligt,” siger Jacob Bundsgaard, formand for KL.Han oplyser, at KL er ved at danne sig et overblik over, hvordan coronakrisen vil ramme den kommunale likviditet.”Vi kommer til at drøfte med finansministeren, hvordan vi sikrer, at man også på tværs af kommunerne kan træde til med nogle af de initiativer,” siger KL-formanden.Han understreger dog KL’s faste synspunkt om, at når det kommer til beslutninger om at fordele penge mellem kommunerne, så er det Folketinget og regeringen, som må træffe beslutningen. Anlægsbudgettet kan nå op på 21,6 milliarder i 2020Samlet set har kommunerne som led i økonomiaftalen med regeringen fra sensommeren sidste år fået lov til at bruge 19,1 milliarder kroner på anlæg. Men kommunerne kan øge det tal med 2,5 milliarder til 21,6 milliarder kroner.Men det kræver ifølge Bundsgaard nogle regelændringer.”Det foreløbige bud er, at vi kan fremrykke anlægsinvesteringer i omegnen af 2,5 milliarder,” siger Bundsgaard. Det forudsætter muligvis, at regeringen er klar til at “at skære nogle hjørner” i forhold til eksempelvis udbudsregler og frister i planlovene.”Det sidder vi og arbejder med lige nu, så vi kan blive helt skarpe inden i morgen,” siger KL-formanden.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply