Skip to main content

De første 500 millioner kroner til flere ansatte i landets daginstitutioner er snart på vej til kommunerne. 

Regeringen er sammen med De Radikale, SF og Enhedslisten blevet enige om at fordele pengene efter kommunernes børnetal.

Det betyder, at kommuner med flest børn under fem år får den største sum penge.

”Nu kommer der penge ud i alle kommuner, så man kan ansætte flere mennesker til at være der for vores børn,” siger gruppeformand for SF Jacob Mark til Ritzau.

Han oplyser dog, at aftalen først skal endeligt godkendes i Finansudvalget, før pengene sendes ud til landets kommuner.

Men aftalen dækker kun 94 procent af alle børn i daginstitutioner, det vil sige alle kommunale, selvejende og udliciterede daginstitutioner samt puljeinstitutioner. Helt bevidst har man skrevet ind i aftalen, at pengene ikke skal gå til private daginstitutioner. 6 procent af alle børn i daginstitutioner går i privat daginstitution. Det fremgår af et notat (Markedsandele på daginstitutionsområdet), som er skrevet af tænketanken CEPOS i efteråret 2019. 

Formanden for Daginstitutionernes Landsorganisation (DLO), Peter Grevsen, kalder det overfor OPS-Indsigt for en absurd politik af en S-ledet regering.

Bureaukrati-alarmen ringerAftalen er ikke så enkel og lige til som regeringen og forligspartierne vil have omverdenen til at tro.På den ene side står der i aftalen at midlerne udmøntes via direkte statslig tildeling til kommunerne og dermed uden forudgående ansøgning fra kommunerne med henblik på at sikre hurtig udmøntning og begrænse administrationen forbundet herved.På den led slipper kommunerne for de evindelige ansøgningsprocedurer, så man skulle tro at regeringen vil begrænse bureaukrati-udviklingen med denne aftale, men længere nede i aftalen kan man se, at regeringen på den anden side er i gang med at opbygget et nyt bureaukrati-regime, som kommunerne pålægges at administrere, hvad enten de vil have del i pengene eller ej.Det bekræfter Jacob Mark, som også er børneordfører for Socialistisk Folkeparti.”Nu kommer der en halv milliard kroner ud, så kommunerne kan gå i gang med at indfase minimumsnormeringer, og vi sender dem ud på en måde, hvor kommunerne med revisor og regnskab skal påvise, at de bruger dem på mere pædagogisk personale.” siger han ifølge ministeriets pressemeddelelse.Kommunerne skal nemlig formelt frasige sig, hvis de ikke ønsker midlerne og så skal de endvidere, hvis de ønsker del i midlerne som led i aflæggelsen af det revisionspåtegnede årsregnskab dokumentere og bekræfte, at tilskuddet er lagt oven i det vedtagne budget for 2020.Det kan lyde nemt, men er sådan set mere bureaukrati.De faglige foreninger er godt tilfredse

Hos BUPL, der repræsenterer pædagogerne, mener man, at de 500 millioner kroner falder på et tørt sted. Der er nemlig stor mangel på pædagoger, siger formand Elisa Rimpler.”Alle kan se, at hverdagen for børn og pædagoger er voldsomt presset i vuggestuer og børnehaver. Det går ud over børnenes trivsel og udvikling. Så det haster med at få pengene brugt til ansættelse af flere pædagoger,” siger hun i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Også hos FOA er man godt tilfreds.”Vi har været meget bekymrede for, at nogle af kommunerne i stedet ville bruge de penge, de bliver tildelt, på andet end børnene. Derfor er vi godt tilfredse med, at aftalen påbyder kommunerne, at midlerne skal gå direkte til at få løftet antallet af voksne,” siger formand for Pædagogisk Sektor i FOA Kim Henriksen i en pressemeddelelse.Af aftalen fremgår, at kommunerne er forpligtede til at bruge pengene på pædagogisk personale – såvel pædagoger, pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere.Ifølge FOA er 62 procent af personalet pædagoger, 30 procent er pædagogmedhjælpere, mens de pædagogiske assistenter udgør omkring 8 procent af det pædagogiske personale i børnehaver og vuggestuer.1.000 flere fuldtidsansattePengene er blevet afsat på finansloven for 2020, og de er øremærket til pædagogisk personale. Det vil sige, at hvis de ikke bliver brugt til at ansætte flere pædagoger, skal pengene returneres.Ifølge partierne kan der med de 500 millioner kroner ansættes mindst 1.050 fuldtidsansatte pædagoger, pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere i daginstitutionerne.Der er knap 4.000 daginstitutioner i Danmark og det er som sagt ikke alle, som kommer til at få del i aftalens 500 millioner kroner.Men aftalen skal heller ikke stå alene, har Jacob Mark sagt til Ritzau, han henviser til forhandlingerne om en lov om minimumsnormeringer. ”De 500 millioner kroner kommer ikke til at løse alle problemer. Det vil de langtfra. Men de 500 millioner er første skridt,” siger han.OPS-Indsigt har forsøgt at få et par svar fra Jacob Mark. Blandt andet i forhold til om de private daginstitutioner kan forvente at være med i næste skridt, men det har ikke været muligt. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply