Skip to main content

Gennem de seneste mange år har ambulancerne i Ringkøbing rykket ud fra Falckstationen, men det skal fremover være anderledes.Region Midtjylland er nemlig på jagt efter en nye baser for ambulancer, som ejet af regionen skal stå klar, når 70 procent af ambulanceberedskabet bliver sendt i udbud her i 2020Konkret er det sådan at Region Midtjylland fra starten af 2021 selv driver alle 10 akutlægebiler og 21 af 69 ambulancer.Ved at hjemtage 30% af ambulancedriften og derved selv at være leverandør på området er det forventningen hos regionen, at man vil bevare en mere indgående form for hånd i hanke med området.Hos Dansk Erhverv er man uforstående overfor den tilgang. Her kan man ikke forstå, at regionen hjemtager 30% af ambulancedriften uden først at prøve det af i markedet. ”Det er en ærgerlig beslutning, for regionen ved reelt ikke, om den har fået mest sundhed for pengene. Når regionen snupper opgaverne, før de kender priserne i markedet, så kan det meget vel ende med at blive en dyrere omgang for regionens pengekasse, og dermed får borgerne i sidste ende mindre sundhed for pengene. Hvis regionen vitterligt ønskede at sikre mere konkurrence på området og mest mulig sundhed for skattekronerne, så ville vejen frem jo netop være at sende alt i udbud, så udbudet var mere interessant for store internationale udbydere,” siger Mette Feifer, markedsdirektør i Dansk Erhverv i en pressekommentar.

Trecifret millionudbud på vej

De 48 ambulancer, bliver sammen med den liggende/hvilende sygetransport derimod sendt i offentligt udbud. Det besluttede regionsrådet i Region Midtjylland i slutningen af januar.Kun Liberal Alliance var imod.”Vi er faktisk meget tilfredse med samarbejdet med vores nuværende private leverandører, men vi mener konkurrencen på ambulanceområdet er for lille. Ved at gøre det tydeligt, at Region Midtjylland også selv kan køre ambulancer, håber vi at øge konkurrencen og sikre, at fremtidens ambulancer kører længst muligt på skattekronerne,” siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Billigere at blive ny leverandør og lettere at hjemtage

I forbindelse med udbuddet bliver der oprettet 13 regionale ambulancebaser, som bliver stillet til rådighed for leverandørerne. Dermed slipper nye leverandører for store anlægsinvesteringer, og de får lettere ved at byde ind på opgaven. Endelig bliver det lettere at hjemtagee opgaven, fordi regionen i forvejen har bygningerne.

Leverandørskiftet får ikke betydning for patienterne, fordi der hverken bliver ændret på servicemål eller responstider.

Udbud med krav til arbejdsmiljø, hvor regionen sidder på efteruddannelsen

For at sikre rekruttering og fastholdelse af ambulancepersonale, er der i det kommende udbudsmateriale fokus på ambulancepersonalets trivsel og arbejdsmiljø. I materialet bliver der også stillet konkrete krav til øget elevuddannelse og brug af paramedicinere. Endelig vil Præhospitalet i Region Midtjylland fremover selv stå for bl.a. efteruddannelsen af redderne.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply