A-kasse går i retten om forbud mod sundhedsforsikring

Del artiklen:
(Arkiv) STAR har forbudt Akademikernes A-kasse at tilbyde en sundhedsforsikring, der dækker i tilfælde af ledighed. A-kassen går nu i retten for at ændre afgørelsen.
(Arkiv) STAR har forbudt Akademikernes A-kasse at tilbyde en sundhedsforsikring, der dækker i tilfælde af ledighed. A-kassen går nu i retten for at ændre afgørelsen. - Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

STAR har forbudt Akademikernes A-kasse at tilbyde medlemmer en sundhedsforsikring, der også kan hjælpe dem, hvis de mister jobbet.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Akademikernes A-kasse (AKA) er klar til at gå hele vejen til Højesteret for at få lov til at tilbyde medlemmerne en sundhedsforsikring, skriver Politiken.

A-kassen har tilbudt forsikringen til sine 255.000 medlemmer, og som den første også dækker i tilfælde af ledighed. Arbejdsgiveres sundhedsforsikringer dækker typisk kun dem, der har et fast arbejde.

“På den måde kan vi hjælpe ledige med at komme i arbejde igen, hvis de bliver stressede eller syge i en ledighedsperiode, der i forvejen kan være svær at håndtere”, siger AKA’s direktør, Villy Dyhr til Politiken. 

Ordningen blev lanceret 1. oktober, men nåede kun at fungere i tre måneder. Kort før jul blev den nye sundhedsforsikring stoppet af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Det er “ikke foreneligt med loven”, at en a-kasse formidler og administrerer sundhedsforsikringer, lød meldingen fra den statslige tilsynsmyndighed, der gjorde det klart, at formålet med a-kassernes virksomhed alene er at sikre medlemmerne økonomisk i tilfælde af ledighed.

Den afgørelse vil AKA ikke acceptere og går derfor rettens vej for at få omstødt forbuddet. 

Striden er principiel, mener Bent Greve, professor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC.

“Det giver så meget mening at tilbyde den type af forsikringer til ledige, især hvis det kan hjælpe dem hurtigere tilbage i et job. Viser det sig, at loven ikke giver a-kasserne frihed til at gå den vej, så er det jo i sidste ende op til politikerne at vurdere, om de mener, der er behov for at ændre loven”, siger han til Politiken.

OPS-Indsigt har henvendt sig til brancheorganisationen. Forsikring & Pension her er man opmærksom på, at AKA er på vej ind på branchens enemærker, men afventer situationen.