Skip to main content

Vinteren er lige om hjørnet, og vi har derfor også højsæson for influenza vaccinationer, og her befinder der sig en ofte overset gruppe – de hjemløse og socialt udsatte.

I Velfærdsdanmark er der mange ting, som er gratis. En af tingene er vaccination mod influenza for ældre og særligt udsatte grupper.

Det kræver blot, at du kan gå op til din læge eller hen på apoteket, men hvad nu hvis du tilhører en gruppe, der ikke går til lægen eller på apoteket?

Det offentlige velfærdstilbud når ikke ud til de hjemløse

Lige her rækker Velfærdsdanmarks planker ikke længere. Hvis borgeren ikke selv kan komme derhen, hvor vaccinen gives, ja så bliver man ikke vaccineret, og risikoen for en influenza er fortsat til stede.

Gruppen af socialt udsatte og hjemløse er kendt for ikke at gå til lægen, selvom de tilhører en gruppe, der er omfattet af det offentliges tilbud om en gratis vaccination.

”Læger er ikke det, vi bruger mest energi på. Her handler det mere om at overleve end at leve livet,” sagde Johnny Steffensen, der er bruger af Café Parasollen i Aalborg, til TV2 i sidste uge.

Café Parasollen er et alkoholfrit spise- og værested, der giver tilbud om omsorg og samvær. 

Ulighed i sundhed får privat lægehus til at give influenzavaccine til socialt udsatteI sidste uge fik Café Parasollen så besøg af personale fra det private lægehus ‘Alles Lægehus’ i Aalborg, som var rykket ud for at tilbyde socialt udsatte i Aalborg influenza-vaccinationer.”Det her er en overset målgruppe, og når der nu tales så meget om ulighed i sundhed, så tænkte jeg, hvor kan vi gøre noget ved det?” siger Thomas Helt, ejer af Alles Lægehus til OPS-Indsigt og fortsætter.

“Vi træder til og vaccinerer de udsatte, fordi det giver fagligt mening og samtidig understreger, at ulighed i sundhed er noget, som private virksomheder gerne medvirker til at reducere praktisk og konkret.”

Det er sygeplejersker fra lægehuset, der i denne tid er rykket ud i den gode sags tjeneste. Målet er at vaccinere 4.200 inden for de næste tre uger, hvoraf de 600 er hjemløse.

Thomas Frank, der er hjemløs i Aalborg, er en af dem, der har fået tilbudt en gratis influenza-vaccination, og han hilser tilbuddet velkommen.

”Det er rigtig godt, fordi der er mange, der ikke får gjort noget ved det, og så bliver de syge og dårlige af det,” fortæller Thomas Frank.”Det er klart, at det her projekt koster penge, men de er godt givet ud, og vi bidrager gerne som privat virksomhed, derude hvor velfærdssamfundets planker ikke rækker. Vi kommer nemlig ud til en gruppe af samfundets borgere, der aldrig ville søge op til lægen eller ind på apoteket.” siger Thomas Helt 

Og Ålborg er ikke det eneste sted, hvor Alles Lægehus træder til, der hvor de offentlige velfærdsplanker ikke rækker.Den private sektor kan bistå B-holdet, der hvor den offentlige sektor ikke når udI Esbjerg tilbyder Alles Lægehus i samarbejde med Kirkens Korshær gratis influenzavaccination til alle brugere af Kirkens Korshærs varmestue. Her vrimler det ifølge Jyske Vestkysten med socialt udsatte, der ønsker at blive vaccineret.

Det undrer ikke gadesygeplejersken Sunyan Nordqvist, der dagligt arbejder med Varmestuens brugere, at så mange møder op.

”De er ikke totalt ligeglad med deres sundhed. Men de har mange udfordringer, så de har brug for nemmere adgang til sundhedsvæsenet. Det får de her,” siger hun.

Og det måske lige præcis det, der er nogle af de perspektiver, vi kan forvente i fremtiden.  

Private og civilsamfundsmæssige virksomheder træder til, der hvor den traditionelle offentlige velfærdsservice ikke rækker. Ikke som et udtryk for, at den offentlige sektors velfærdstilbud har givet fortabt, men som et udtryk for, at sektorernes kompetencer og muligheder er forskellige. En slags hel naturlig supplering af hinanden i et samlet velfærdssamfund ikke mindst i de situationer, hvor samfundets såkaldte B-hold ikke har samme overskud og muligheder som resten.Hvor befinder de praktiserende læger sig i kampen mod ulighed i sundhed? Der tales så meget om ulighed i sundhed, og eksemplet med Alle Lægehus og Kirkens Korshær, der står for vaccination af hjemløse, illustrerer fint, at den private sektor og civilsamfundssektoren kan gøre en forskel i kampen mod ulighed i sundhed. Men hvor befinder de praktiserende læger sig i denne indsats?De praktiserende læger er en central del af det offentlige sundhedsvæsen, der årligt koster 9 milliarder skattekroner. En forpost, som netop skulle medvirke til at reducere ulighedseffekten i sundhed.OPS-Indsigt har forsøgt, at få en kommentar fra PLO’s formand, Christian Freitag, men det har ikke været muligt. Vi kunne ellers godt have tænkt os et svar på, hvilken holdning PLO har til, at lægerne skulle være mere opsøgende i forhold til de svageste og herunder, hvad grunden er til, at man stort set ikke ser de praktiserende læger gå ind i den type af opgaver?

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply