Skip to main content

En større udlicitering af statens skovarbejde er netop aflyst. Miljøminister Lea Wermelin (S) har besluttet at omgøre den beslutning, som den tidligere regering satte i værk sidste år. Det skriver Fagbladet 3F.

Udliciteringen ville betyde, at cirka 30 skovarbejdere sammen med deres opgaver skulle skifte arbejdsgiver fra Naturstyrelsen til en privat entreprenør frem mod 2021.”Jeg vil ikke være med til at udlicitere på grund af en ideologisk, politisk beslutning. Vi er uenige med den tidligere regering i, at privatisering og udlicitering altid er vejen frem. Derfor er det helt naturligt, at vi stopper den her udlicitering,” siger Lea Wermelin, miljøminister.

Opgaverne, som nu fortsætter hos Naturstyrelsens cirka 200 skov- og naturteknikere, omfatter blandt andet at fælde træer eller plante nye og sætte hegn op.Ministeren tror ikke på bedre balance i økonomi og effektivitet ved udlicitering

Ifølge den tidligere regerings beregninger, skulle udliciteringen over tid bidrage til at bringe økonomien i Naturstyrelsen i bedre balance og øge effektiviteten. Men det er ikke argumenter, miljøminister Lea Wermelin køber:

“Jeg tror ikke på, at man kan bruge udlicitering som en automatreaktion, og at man derved kan få det hele til den halve pris. Man kan bruge det, når det giver mening,” siger Lea Wermelin.

“Opgaverne løses allerede i dag glimrende af Naturstyrelsens medarbejdere. De kender skovene, er flytbare og har et stærkt lokalkendskab. Derfor er der ingen grund til at tvinge dem til at skifte arbejdsgiver, siger miljøministeren og tilføjer, at en stor del af opgaverne i skovene i dag faktisk er udliciteret.”Dansk Erhverv er bekymret for, at hjemtagningstendensen ikke er den bedste for hverken borger eller budgetter.I en rundspørge oplever ca 27 % af Dansk Erhvervs medlemmer, at opgaver bliver taget hjem. Denne tendens bekymre Dansk Erhverv. Opgaver bliver hjemtaget af det offentlige, uden at private får muligheden for at byde ind. På den måde bliver der ikke taget højde for, om opgaven faktisk bliver løst til den bedste pris, den bedste kvalitet eller måske endda begge dele. Skriver administrerende direktør Brian Mikkelsen i en presseudtalelse på Dansk Erhvervs hjemmesideI følge Brian Mikkelsen er det cirka det samme, som når man skal have nyt køkken derhjemme. Så har man de fleste en idé om hvilken kvalitet og pris, de ønsker.  “Umiddelbart lyder ordet ”hjemtagning” jo nærmest hyggeligt. Som om noget kommer tilbage til det sted, hvor det rettelig hører hjemme. Men det er et stort problem, når det offentlige hjemtager uden efterfølgende at sende opgaven i udbud igen. For som sagt, når man ikke markedsprøver, så ved man jo ikke, om man får den bedste pris og kvalitet til pengene.” Skriver Brian Mikkelsen i en klumme på Fyens .dkDer er altså en risiko for, at der bliver valgt en løsning, som ikke er bedst for hverken borgerne eller de offentlige budgetter. 3F mødtes med ministeren forud for annulleringen af udliciteringen

Fællestillidsrepræsentant for skov- & naturteknikerne i Naturstyrelsen, Ole Kristensen, har deltaget i et møde med Lea Wermelin forud for den annullerede udlicitering.

Og han fortæller, at kollegerne, som han nu har overbragt nyheden til, er ”helt oppe at ringe”:

“På mine kollegers vegne er jeg rigtig, rigtig glad for den her beslutning, som ministeren har taget. Og jeg er glad for, at hun har givet sig tid til at mødes med os, og at hun lyttede til, hvad vi havde at sige,” siger Ole Kristensen.

Også i 3F, hvor skovarbejderne er organiseret, modtages ministerens udmelding positivt:

“Det er dejligt, at man vil rulle udliciteringen tilbage. Det betyder rigtig meget for de medlemmer, der arbejder i skovene. Vi tror også, at det er det bedste for skovene,” siger formanden for den offentlige gruppe i 3F, Lydia Callesen.

Enkelte opgaver og tre medarbejdere er allerede udliciteret og overdraget til private aktører, så disse opgaver flyttes ikke tilbage til Naturstyrelsen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply