Skip to main content

Der har i den forløbende uge været rejst kritik af dab-udbuddet. Blandt andet har de Radikale  ønsket, at udbuddet skal gå om, og Venstre, SF, og Enhedslisten krævet en redegørelse fra kulturministeren. Det har medført at de tre radiokanaler, Radio24syv, Radio Loud og DK4 Radio får frem til tirsdag, kan stille spørgsmål til Radio- og tv-nævnet. Det oplyser Slots- og Kulturstyrelsen.

Nævnet tager imod spørgsmål fra radiokanalerne indtil den 29. oktober klokken 12 og vil svare på spørgsmålene inden fredag den 1. november klokken 12.

Svarene bliver sendt til ordførere i Folketingets partier og bliver også gjort tilgængelige for offentligheden. Det vil formentlig ske på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside, oplyser styrelsen.Er der så reel mulighed for at dab-udbuddet skal skal gå om?Radio 24syv kan formentlig klage og få udbuddet til at gå om forudsat virksomheder i andre lande kunne muligvis have interesse i dab-udbuddet. Det vurderer lektor i udbudsret ved Syddansk Universitet Carina Risvig Hamer.

Slots- og Kulturstyrelsen, hvor nævnet hører under, har ellers oplyst, at det ikke er muligt at klage.

Men Carina Risvig Hamer påpeger, at der både er gode argumenter for, at der vil kunne klages, og at Radio24syv også vil kunne vinde en eventuel klagesag.

Hun vurderer, at Radio24syv blandt andet kan klage over den måde, som evalueringen af radiokanalernes økonomi er strikket sammen.

“Der er flere ting ved udbudsevalueringen, man kan sætte spørgsmålstegn ved, herunder særligt hvordan man har vurderet kriteriet pris i udbuddet,” siger Carina Risvig Hamer.

Et af kriterierne var størrelsen af det samlede tilskud. Der kunne maksimalt søges om 280 millioner kroner. Her søgte Radio24syv om alle 280 millioner kroner, mens Radio Loud søgte om 260,8 millioner kroner.Udbuddet var skruet sådan sammen, at ansøgeren med det højeste pris får den dårligste karakter. Det var især det, der gjorde, at Radio24syv fik en dårligere karakter end Radio Loud.

Derfor kan det ifølge Carina Risvig Hamer måske kritiseres, at spørgsmålet om økonomi havde uforholdsmæssig stor betydning for den endelige karakter.

Den vurdering deler Michael Steinicke, der er professor på Juridisk Institut ved Aarhus Universitet.”Det er påfaldende nok til at bringe det videre. Det kunne man godt overveje,” siger han til Berlingske.

Her til kommer at hvis det nu efterfølgende viser sig at der har været fejl i Radio- og tv-nævnets evaluering af radiokanalernes ansøgninger, så vil man, i følge Carina Hamer være nødt til at lade udbuddet gå om.Derfor tabte Radio24syv DAB-udbuddetDe tre tilbudsgivere blevet bedømt ud fra tre kriterier, som har haft hver sin vægt.

  1. Kvaliteten og realismen i planen for driften af radiostationen – herunder økonomi og erfaring hos ledelse og ansatte. Det kriterium vægter 35 procent. 
  2. Størrelsen af det samlede tilskud (op til 280 millioner kroner). Ansøgeren med det laveste bud får højeste bedømmelse – dog ikke hvis buddet er urealistisk lavt. Det vægter 25 procent.
  3. Indholdet af de programplaner, der er beskrevet i ansøgningen. Det er vurderet på 11 underkategorier. Den del vægter 40 procent. 

På hvert punkt er ansøgeren blevet bedømt på en skala fra 1 til 8, som så blev ganget med den vægt, hvert kriterium vægter.På kriteriet for kvaliteten og realismen i radiokanalernes plan for drift

  1. Radio24syv højest med 7 point
  2. Loud fik 6 point, 
  3. dk4 modtog 3 point.

Pris kriterieret 

  1. Dk4 tilbød at drive kanalen for 256,2 millioner kroner og fik 8 point.
  2. Radio Loud tilbød at drive den for 260,8 millioner kroner og fik 7 point.
  3. Radio24syv tilbød at drive kanalen for 280 millioner kroner og fik 1 point for det.

På indholdet af de programplaner, der er beskrevet i ansøgningen. 

  1. Radio Loud modtog 7 point
  2. Radio 24syv fik 6 point
  3. dk4 fik 4.

Samlet resultat

  1. Radio Loud i alt 6,65 point,
  2. Radio24syv fik 5,10 point,
  3. dk4 fik 4,65 point.

Som man kan se er der godt 1.5 points forskel på nr. 1 og nr. 2 – Dette primært funderet i prisen.Her skal man bemærke den en prisforskel på godt 20 millioner kroner. Hvem sad i vurderingsudvalget? Radio- og tv-nævnet afgjorde tirsdag, at det bliver radio Loud som får lov at drive en radiokanal som DAB-kanal.

De seks første medlemmer er udpeget af kulturministeren. Det syvende medlem er udpeget af Samarbejdsforum for Danske Lytter- og Seerorganisationer. 

1. Formand: Caroline Heide-Jørgensen, juraprofessor, Københavns Universitet.

2. Anne Kristine Axelsson, koncerndirektør ATP. 

3. Kirsten Drotner, professor i medievidenskab, Syddansk Universitet 

4. Mark Lorenzen, professor, Institut for Innovation og Organisationsøkonomi, Copenhagen Business School.

5. Per Jauert, lektor i medievidenskab Aarhus Universitet.

6. Merethe Eckhardt, udviklingsdirektør ved Domstolsstyrelsen. 

7. Peter C. Madsen, revisor. Formand i TV Syd Fonden og medlem af TV Syds repræsentantskab. Udpeget af Samarbejdsforum for Danske Lytter- og Seerorganisationer. 

Loud begynder efter planen at sende fra 1. april 2020 som DAB-kanal

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply