Skip to main content

Kommunaldirektører: Mere fokus på virksomhederne

Efter 10 år med Dansk Industris undersøgelse af det lokale erhvervsklima, er der kommet langt mere fokus på virksomhedernes forhold i hele landet, viser rundspørge til landets kommunaldirektører.——-Hvis virksomhederne skal klare sig i den globale konkurrence og fortsætte med at skabe vækst og private arbejdspladser i Danmark, så er forholdene i virksomhedens hjemkommune af afgørende betydning. Hvordan er niveauet af skatter og afgifter? Er sagsbehandlingen hurtig, effektiv, kompetent og serviceminded? Er der adgang til kvalificeret arbejdskraft? Er kommunen positiv over for brug af private leverandører? Det er blot nogle af de lokale forhold, som kommunerne har indflydelse på, og som har stor betydning for virksomhederne. Samtidig er et lokalt erhvervsliv, der skaber arbejdspladser og dermed skattekroner i kommunekassen, en forudsætning for, at kommunerne kan tilbyde borgerne den bedste service. Virksomhederne og kommunerne har derfor en fælles interesse i, at det lokale erhvervsklima er bedst muligt. Erhvervsklimaet i kommunerne er resultatet af en lang række forhold, der alle har betydning for virksomhedernes vækst og udvikling. Nogle forhold er meget konkrete og lette at måle. Det gælder f.eks. størrelsen på de kommunale skatter og afgifter eller opgørelser over antallet af erhvervsbygninger i en kommune. Andre vilkår er mindre håndgribelige og sværere at måle. Det kan f.eks. være attituden i de enkelte kommuner over for virksomhederne. Eller med andre ord: Hvor servicemindede lokalpolitikerne og de kommunale embedsfolk er i forhold til at imødekomme virksomhedernes ønsker og behov.—–

Tophistorien er skrevet og udgivet af Dansk Industri. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Kommunaldirektør Jens Peter Hegelund Jensen fra Ringkøbing-Skjern Kommune er ikke i tvivl: Dansk Industris(DI) Lokalt Erhvervsklima undersøgelse, der for 10. gang i år måler virksomhedernes tilfredshed med de lokale erhvervsforhold, har været med til at sætte en mindre revolution i gang. 

– Hvis jeg skal være helt ærlig, så var der i kommunen ikke særligt meget fokus på virksomhedernes forhold for 10 år siden. Men det har ændret sig fundamentalt. I dag går vi så meget op i det lokale erhvervsklima, at det er en del af den konstitueringsaftale, der lå til grund for, hvordan posterne i byrådet blev fordelt efter sidste kommunalvalg, fortæller Jens Peter Hegelund Jensen. 

Kommunaldirektøren fra Ringkøbing-Skjern er langt fra ene med sin oplevelse af, at der er kommet mere fokus på virksomhedernes forhold. 

En rundspørge til landets kommunaldirektører, foretaget af DI, viser, at 60 procent af kommunaldirektørerne mener, at der ”i høj grad” er kommet mere fokus på erhvervsklimaet i løbet af de seneste 10 år, mens 34 procent siger ”i nogen grad”. 73 af landets 98 kommunaldirektører har deltaget i rundspørgen. 

Undersøgelsen indikerer også, at mange kommuner aktivt bruger DI’s undersøgelse af det lokale erhvervsklima i deres arbejde med at forbedre virksomhedernes forhold. To ud af tre kommunaldirektører siger, at de ”i høj grad” eller ”i nogen grad” benytter DI’s undersøgelse til forbedringsarbejdet. 

Godt erhvervsklima afgørende for lokal udvikling 

I DI er der stor tilfredshed med, hvordan Lokalt Erhvervsklima undersøgelsen bruges. 

– Jeg er rigtig glad for, at kommunerne bruger undersøgelsen som et afsæt til dialog med de lokale virksomheder om, hvordan det kan blive endnu bedre at drive virksomhed i kommunen, siger Kent Damsgaard, direktør i DI, og tilføjer: 

– Kommunerne er forskellige, så det som virker i én kommune, er ikke nødvendigvis den rette løsning i en anden kommune. Derfor handler det helt grundlæggende om at få en god dialog mellem kommuner og virksomheder. 

Kent Damsgaard oplever også, at kommunerne vil drøfte resultaterne af undersøgelsen med DI. Både for at skabe bedre rammer for virksomhederne og for at komme højere op på ranglisten over kommuner med det bedste erhvervsklima. 

– Der er konkurrence mellem kommunerne om at skabe gode forhold for de lokale virksomheder. Man er blevet meget mere opmærksom på, at et godt erhvervsklima er afgørende for at skabe lokal udvikling, sikre gode arbejdspladser og en mere robust finansiering af vores fælles velfærd, siger Kent Damsgaard. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply