Skip to main content

Sønderborg kommune annullere efter lang tids usikkerhed hjemtagelse af Dalsmark Plejehjem. Det er et enigt økonomiudvalg, der nu ønsker, at Danske Diakonhjem fortsætter driftsoverenskomsten.“Jeg glæder mig over, at man er kommet til fornuft i denne sag og har fundet ud af, at der intet er i vejen for at man kan indgå en driftsoverenskomst med et selvejende plejehjem,” siger Jon Krog, direktør i Selveje Danmark som reaktion på, at Danske Diakon Hjem fortsat kan have driften af Dalsmark Plejehjem.Beslutning om at hjemtage Dalsmark Plejehjem er historien om en kommune, hvor man politisk led af udliciteringsskræk, misforstod sin egen juridiske rådgiver og derfor ville hjemtage opgaven, så man undgik den frygtede udbudssituation.“Et udbud kunne risikere at kaste plejehjemmet og beboerne ud i ukendte eksperimenter, som vi har set det i andre kommuner, hvor private plejefirmaer har vundet opgaven – med svingende resultater. Det ønsker jeg ikke for beboerne på Dalsmark.” Udtalte Seniorudvalgsformand Preben Storm (S) til Jyske Vestkysten i Januar.

Kommunen købte ekstern bistand, men overså dele af advokatens rådgivning

Baggrunden for at Dalsmark Plejehjem fik opsagt sin driftsoverenskomst, ligger gemt i at en gammel klausul udløb. Gennem 15 år havde den sikret, at hverken kommunen eller Danske Diakonhjem kunne opsige samarbejdet omkring Dalsmark Plejehjem. Fra 2016 blev det muligt for begge parter at opsige driftsoverenskomsten med et års varsel.“Sagens historie viser, hvordan kommuner kan opnå en lang række fordele for beboere, pårørende og personale ved at indgå længerevarende og driftssikre samarbejder med selvejende institutioner,” forklare Jon Krog, direktør for Selveje DanmarkForud for opsigelsen af driftsoverenskomsten i december 2018 havde Sønderborg Kommune foretaget en række undersøgelser, men tilsyneladende overset hvad det eksterne advokatfirma Horten havde skrevet, da det rådgav kommunen i september 2016.Af interne dokumenter fremgår det, at Horten påpeger, at det vil være muligt at bringe kommunens driftsaftale om varetagelse af plejecentret uden for udbudsloven, hvis der er tale om en selvejende institution på driftsoverenskomst. En såkaldt in-house løsning med en driftsoverenskomst, som er anerkendt af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Byrådet fik kun forelagt tre ud af fire løsningsmuligheder

Alligevel vælger et flertal i byrådet at stemme for en hjemtagelse. Måske fordi man i byrådet slet ikke behandlede muligheden af at fortsætte med en driftsoverenskomst, således som Horten angav. Af byrådsreferatet fra maj 2018 fremgår det, at man kun behandler tre muligheder

  1. sende driftsaftalen i udbud
  2. hjemtage driftsopgaven
  3. salg af bygningerne til Danske Diakonhjem.

Det har ført til kritik af forvaltningen fra bl.a. advokatfirmaet Lundgrens, som i et notat angiver at oplysninger er blevet foreholdt byrådet, og forskellige juridiske aspekter ikke er blevet ordentligt undersøgt. Kort sagt: Forvaltningen har ikke handlet forsvarligt og korrekt skriver Jyske vestkysten i Maj 2019.

Der er ikke længere politisk flertal for at fastholde opsigelsen

Sagen om Dalsmark Plejehjem har mange vinkler. Blandt andet har kommunen søgt afklaring hos så vel Ankestyrelsen som Klagenævnet for Udbud. Begge instanser har afvist at gå ind i sagen.Hele forløbet har de sidste 8 måneder trukket overskrifter i lokale medier, hvor det er tydeligt, at der har været et folkeligt pres for, at Dalsmark Plejehjem skulle forblive i regi af Danske Diakonhjem.Situationen er nu den, at der ikke længere er et politisk flertal i byrådet for at fastholde opsigelsen. Istedet ønsker Flertallet, at Danske Diakonhjem skal fortsætte arbejdet. Formelt set skal Sønderborg Kommunes opsigelse annulleres af byrådet ved næste møde.

Forstander: Det har været en sej proces, men vi har vendt det positivt

Maibritt Nielsen som er forstander på Dalsmark Plejehjem har svært ved at skjule hendes lettelse. “Det har været en lang og sej proces for alle, men vi har vendt det positivt, ikke mindst i kraft af den store lokale opbakning vi har haft” siger hun til OPS-Indsigt.” Vi må også erkende, at selvom vi har drevet Dalsmark Plejehjem i næsten 50 år, så er intet uforandretligt. Det betyder, at vi tydeligere, nu og fremtiden, skal ud og fortælle, hvad vi er for et alternativ. Vi er selvejende og arbejder diakonalt og derfor anderledes end et kommunalt tilbud, men det skal folk jo vide, og her har forløbet lært os at være tydeligere,” fortæller Maibrit Nielsen.Hos Danske Diakoner som driver Dalsmark Plejehjem er direktør Emil Tang tilfreds med udfaldet. ” Vi har haft et bump på vejen i et meget langt samarbejde med Sønderborg Kommune og jeg er sikker på, at de ligesom vi nu har fokus på at komme videre.”Det har ved redaktionens slutning ikke været muligt at få en kommentar fra Sønderborg kommune.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply