Skip to main content

Fire advokater forbrød sig mod god advokatskik, da de vandt opgave for Skatteministeriet ifb med Danmarks største svindelnummer.Fire advokater hos et af landets største advokatfirmaer, Bech-Bruun, skulle have spurgt rundt på advokatkontoret, inden de påtog sig opgaven med at komme til bunds i Danmarkshistoriens største svindelnummer, udbytteskattesagen. Det skriver DR PengeDet har Advokatnævnet d. 4 juli slået fast. De fire advokater har fået en bøde på hver 10.000 kroner for brud på god advokatskik, mens Bech-Bruun skal betale 3,5 millioner kroner tilbage til Skatteministeriet.“Det vigtigste i den her afgørelse er, at de advokater i højere grad burde have undersøgt, om der var nogen på advokatkontoret, som havde medvirket i det sagsforløb, der var under behandling,” siger Frederik Waage, der juridisk lektor på Syddansk Universitet.

Lektor: Bech-Bruun-straf trækker hård linje op for advokater

Mens Bech-Bruun i 2017 undersøgte skatteskandalen, som havde sendt 12,7 milliarder kroner i favnen på udenlandske rigmænd, var det nemlig blevet offentligt kendt, at den tyske bank North Channel Bank havde spillet en central rolle i kuppet mod den danske stat.Og netop North Channel Bank blev i 2014, 2015 og 2017 rådgivet af Bech-Bruun om udbytteskat. Den sidste rådgivning skete i april 2017 – en måned efter Bech-Bruun havde vundet opgaven hos Skatteministeriet.Alligevel overrasker afgørelsen Frederik Waage. For en advokat er først og fremmest ansvarlig for sig selv og sit eget virke.“I det her tilfælde slår Advokatnævnet fast, at der gælder meget strenge krav til advokatundersøgelser hos offentlige myndigheder, og det har Bech-Bruun altså ikke levet op til,” siger han.

Bech-Bruun går rettens vej

I afgørelsen delte Advokatnævnets 15 medlemmer sig, så i alt ni medlemmer stemte for sanktionerne mod de fire Bech-Bruun-advokater.Bech-Bruun vil ovenpå dagens afgørelse gå rettens vej. I en skriftlig kommentar kalder managing partner Simon Evers Hjelmborg afgørelsen for ‘fuld af fejlslutninger’:“Fejlslutninger, som efter vores opfattelse har ført til et konkret forkert resultat, og som også helt generelt vil medføre meget betydelig usikkerhed vedrørende undersøgelser af mulige interessekonflikter i alle advokatvirksomheder. Af disse grunde vil vi straks indbringe sagen for domstolene,” skriver managing partner Simon Evers Hjelmborg.Men sagen er også alvorlig for Bech-Bruun og principiel for advokatsamfundet, lyder det fra Frederik Waage:“Det er en delt afgørelse fra Advokatnævnet, og Bech-Bruun siger, at den vil blive indbragt for domstolene, så det endelig ord er ikke sagt i den her sag. Men det er klart, at det her er en meget alvoligt sag. Ud over pengene skal betales tilbage, får man samtidig en bøde, siger han.Skatteminister: Læs afgørelsen grundigtKlagen over Bech-Bruun blev indsendt i december. Dengang hed skatteministeren Karsten Lauritzen (V). I dag hedder han Morten Bødskov (S), og herfra lyder der glæde over afgørelsen i Advokatnævnet.“Jeg er meget tilfreds med den her afgørelse, fordi den er fuldstændigt klar og viser, at de pågældende advokater er gået over stregen,” siger Morten Børskov.Og fordi den sætter en streg under, at der stilles ekstra hårde krav til advokaters uvildighed, når de laver advokatundersøgelser, opfordrer han branchen til at tage ved lære af sagen:“Jeg mener også, at den samlede branche nøje skal nærlæse den her afgørelse, for der står lige nøjagtig, hvad man ikke skal gøre, hvis man ikke skal havne i problemer,” siger hanKilde. DR. d. 04.07.2019

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply