Skip to main content

Analyse af Steen HoumarkGribskov Kommune, som er Danmarks konkurrenceudsættelses kommune nummer et, befinder sig i en krise, hvor den optræder lukket og handlingslammet. Leverandører og organisationer har stået i kø for at hjælpe kommunen, men samtidig har kommunen lukket sig mere og mere omkring sig selv.Men hvad er det for et krydspres Gribskov Kommune befinder sig?På den ene side står kommunen med nogle store økonomiske udfordringer. Den udligningsaftale, som ikke blev vedtaget i foråret 2018, skulle have givet Gribskov Kommune 50 millioner kroner. og de var faldet på et tørt sted. Kommunen mangler mellem 30-35millioner kroner årligt allerede fra 2019. Det skyldes blandt andet ekstraregningen til hjemmesygeplejen på 16,5 millioner kroner, fortalte kommunaldirektør Sascha Volmer Sørensen til Ugeposten i MajPå den anden side har kommunen krævet uholdbare priser fra de private leverandører, men også en lang række andre ting, hvis de skal sige ja til at arbejde for kommunen. De nuværende priser har beviseligt været for lave i forhold til det serviceniveau, man ønsker sig. Hertil kommer, at kommunen efter en omkonstituering har besluttet sig for ikke at drive en kommunal hjemmepleje. På den led er kommunen ved at sætte sig mellem to stole. Baggrunden hænger måske sammen med, at administrationen tidligere på året i et dagsordenspunkt har gjort politikerne opmærksomme på, at drift af en kommunal hjemmepleje vil koste omkring 100. millioner kroner eller cirka 15 millioner kroner mere end det, man har tilbudt de private leverandører.På den tredje side befinder sig en meget alvorlig bombe, som tikker højere og højere, jo længere tid der går. Den har både FOA og Danske Industri fat i, så netop derfor har de henvendt sig til kommunen. Det handler om de varme hænder. Medarbejderne hos Attendo er nemlig opsagt med udgangen af maj, helt i overensstemmelse med, at Attendo træder fra som hovedleverandør i Gribskov Kommune til December.En naturlig reaktion på opsigelserne blandt medarbejderne vil derfor være, at de begynder at søge andre steder hen, hvor der er udsigt til mere ordnede forhold, som foreksempel OK-Fondens nye lokale plejehjem Bavne Ager, der mangler 80 ansatte. Det betyder, at situationen meget let kan accelerer til et helt andet niveau, hvis medarbejderne også søger job uden for kommunens grænser, for så begynder det pludseligt at blive mindre interessant om kommunen vil hæve prisen. Rekrutteringsgrundlaget for den service, man vil tilbyde borgerne i Gribskov Kommune, er nemlig en essentiel faktor for driften af hvilken som helst hjemmepleje.Netop rekrutteringsgrundlaget inden for sosu-området er udfordret. Det viser en rapport udarbejdet af FOA og KL i 2018, hvor 73 procent af kommuner rapporterer stor mangel på arbejdskraft inden for ældreområdet, herunder Nordsjælland, hvor Gribskov Kommune er hjemmehørende.En case hvor kommunen hele tiden indhentes af nye udfordringerI denne case om Gribskov Kommunes håndtering af den aktuelle situation af hjemmeplejen, kan man ikke pege på en enkelt skyldig. Kommunen har bragt sig i en slags “catch 22”, hvor man kan iagttage en længere række af dilemmafyldte komponenter. Det være sig, dårlig kommunal økonomi, store krav til kvaliteten i den service politikerne vil give borgerne, et dalende rekrutteringsgrundlag kombineret med et sæt af private leverandører, der ikke ligger under for kommunen. Og endelig en kommune, der ikke har kunnet agere i forhold til udfordringerne før de voksede sig så store, at de nåede medierne.Et wake up call der måske er nået igennem til byrådetSom FOA`s næstformand Thomas Enghaussen udtaler: “Det bør være et wake-up-call for kommunen, når private leverandører melder fra.”Den udtalelse og det seneste medie fokus har så fået borgmester Anders Gerner Frost (Lokallisten) til endelig at udtale sig til TV2Lorry den 12. juni 2019. Her forsøger han, at sende et beroligende signal om, at han stadig håber på, at der er leverandører, der vil melde sig, samt at han og byrådet vil imødese nogle af de kritikpunkter, som de private leverandører har haft. En afværgehandling som er alt ære værd, men som fortsat efterlader borgere, medarbejdere og leverandører med en uspecifik usikkerhed, fordi det er så ukonkret.Ved redaktionens slutning var der under 48 timer til fristen udløber for, at en privat leverandør kan henvende sig og søge om godkendelse i Gribskov Kommune 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply