Skip to main content

Borgerne i Ry efterspørger mere torvehandel og en bygning til kulturelle arrangementer. Det er resultatet af en undersøgelse, og et samarbejde mellem Foreningen Realdania og Skanderborg Kommune om indretning af Stationstorvet midt i byen. Den lokale Kvickly i Ry støttede første etape med en bevilling på 2,5 mio. kroner fra Realdania og nu er en udvidelse af torvet godt på vej.Lene Vind, lene@nb-medier.dkSiden lukning af Ry Posthus i 2005 har mange borgere været interesserede i at omdanne den centrale grund ved stationen, og en omfattende dialogproces mundende ud i, at Skanderborg Kommune anlagde Stationstorvet i 2017. Det skete efter principperne om ‘shared space’, idet vejen både afvikler trafik og fungerer som gågade. Kvickly Ry bidrog med støtte på to mio. kroner til første del af en åben torvehal.De foreløbige erfaringer viser, at torvehandel er kommet for at blive og understøtter det faste forretningsliv i byen.”Jeg er rigtig glad for, at vi nu bliver i stand til at lukke torvehallens gavlender og kigge på facaderne, så rammerne kan generere mere handel året rundt. Men ikke nok med det. Drømmen om en café med flere funktioner er nu kommet et afgørende skridt nærmere. En indbygget café i torvehallen giver mulighed for åbne sommerkoncerter, intime vinterkoncerter og kulturelle aktiviteter i samarbejde med skoler, cityforeningen, borgerforeningen, byens højskole og andre aktører,” siger Claus Leick, formand for Miljø- og Planudvalget i Skanderborg Kommune.Styrker byliv og lokal sammenhængskraftHensigten med den nye hal er at udvide den torvehandel, som borgere i Ry efterspørger. Samtidig kommer der i direkte forlængelse af torvehallen et nyt samlingssted for et varieret kulturliv. I 2017 støttede Realdania en forundersøgelse om grundlaget for at drive en cafe og et kultursted, og undersøgelsen danner nu grundlag for den nye bevilling på 2,5 mio. kroner.“Torvehallen har allerede vist sit værd som samlingssted i Ry, der bidrager til at styrke bylivet og den lokale sammenhængskraft. Den udvidede Torvehal vil tiltrække endnu mere aktivitet til Ry – såvel kulturel som økonomisk – til gavn for både borgere og besøgende i stationsbyen,” siger Stine Lea Jacobi, programchef i Realdania.Den samlede anlægssum for en udvidet torvehal med 80 m2 café/forretning er beregnet til 3,3 mio. kroner. Med en bevilling på 2,5 mio. kroner fra Foreningen Realdania er projektet godt på vej. De øvrige midler vil blive indsamlet lokalt.Torvehallen, der er tegnet af arkitekt Jesper Danø, ventes at stå færdig i løbet af 2020. Der bliver arbejdet på en driftsmodel i samarbejde med Ry City.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply