Genbrug er ikke altid den rigtige løsning. "Med så massivt et politisk fokus på, hvad offentligt indkøb kan løfte, kan det undre, at vi igen og igen ser udbud med ”genbrugsmaterialer,” lyder det fra udbudsekspert Anja Piening

Opråb: Lad os skabe en udbudskultur med udgangspunkt i virkeligheden

Med et massivt politisk fokus og et hav af forventninger til hvad offentligt indkøb kan løfte af dagsordener, kan det undre, at vi igen og igen ser udbudsmaterialer, som er ”copy paste”. Skyldes det dovenskab hos udbudskonsulenterne, frygten for fejl eller manglende ledelsesmæssig forståelse?
Folketinget har ifb med udbudslovens evaluering taget beskedne skridt til at øge anvendelse af fleksible udbudsformer. Da der ikke er tale om en paladsrevolution, skal der arbejdes på en adfærdsændring blandt landets indkøbere, lyder det fra Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv: Adfærdsændringer skal fremme brugen af fleksible udbud

De fleksible udbudsformer bruges stadig næsten ikke, viser nye tal fra Dansk Erhverv. De seneste ændringer af udbudsloven retter desværre ikke i sig selv op på dette problem, og derfor spiller de offentlige indkøberes adfærd fortsat en vigtig rolle. Dansk Erhverv appellerer til, at de offentlige indkøbere ”ryster posen”.
Udflytningsaftalen er et udtryk for, at der mangler en langsigtet plan for tandplejen. I stedet for symptombehandling, skal vi tilpasse optag på studierne, skriver formanden for Dansk Tandsundhed i dette debatindlæg.

Tandlæger: Der mangler en plan for, hvordan vi håndterer stigningen i ældre patienter

Dansk Tandsundhed advarer om, at medens antallet af ælder går opad med næsten 60 pct. de næste år, så vil antallet af tandlæger gå den anden vej. Vi har ikke brug for lappeløsninger, men en langsigtet plan for at gearer voksentandplejen til de demografiske ændringer, lyder det.

Kommentar: Positivt at Enhedslisten taler for korrekte beregninger på BPA-området – skal det ikke og...

En konkurs på BPA-området har betydet, at Enhedslisten har meldt sig under fanerne i kampen om korrekte beregninger mellem kommunen og ikke-kommunale aktører. Derfor håber Dansk Erhverv på partiets opbakning til beslutningsforslag stillet af blå blok.

Opråb: Tiden for offentligt sololøb er forbi – Danmark har brug for et tættere offentlig-priva...

Nogle af vor tids største udfordringer kræver, at vi rykker tættere sammen i bussen. Vi bliver flere kronikere, flere ældre over 70 år, færre i arbejdsstyrken og klimakrisen er en realitet. Derfor er vi nødt til at tage et opgør med det offentlige sololøb og gøre Danmark til verdens bedste land til offentlig-privat samarbejde.
Det kan give rigtig god mening at lade et privat firma stå for finansiering af et byggeri, men ikke når formålet er at holde fast i en venstreorienteret ideologi, lyder det fra May-Britt Kattrup.

Kommentar: Herlevmodellen – Det ufrie valg

Det skal være borgerne, der afgør om plejedriften er velfungerende - ikke kommunaldirektøren sådan som Herlevmodellen lægger op til. Her tvinges borgere, der ønsker frit valg ud af kommunen, fordi kommunen fastholder et monopol, skriver May-Britt Kattrup i denne kommentar.
Søren Andersen (th) peger i dette indlæg på flere ting som skal være på plads, hvis man skal have fair konkurrence og indfører Herlev-modellen.

Debat: Tillad Herlev-modellen for plejehjem

Jeg kan ikke se argumenter for, at Herlev-modellen ikke skal stå sin prøve, men det kræver, at der er reel fri konkurrence omkring plejehjem og leverancen af dem og her har vi behov for en række ændringer i den nuværende lovgivning, skriver direktør for Attendo Danmark, Søren Andersen.
"Hvis det frie valg medfører, at flere borgere vælger private aktører, skal den offentlige kapacitet tilrettes den nye efterspørgsel, så enhedsprisen ikke bare stiger og stiger," skriver May-Britt Kattrup i dette debatindlæg.

Uvildig klageinstans afgørende for det frie valg

Debat: Drop udbudsmodellen og giv borgerne en vouchermodel for det burde være en menneskeret at have frit valg over hele linjen. Det forudsætter dog, at der er noget at vælge imellem og vi har et velfungerende offentligt-privat samarbejde med fair og lige konkurrence.
Grete Mikkelsen, direktør for Granhøjen / Gran Recovery and Health

Der er en revne – En revne i alt – Det er sådan lyset kommer ind

Med baggrund i Cohen-citatet: ”There is a crack, a crack in everything. That's how the light gets in” sparker direktøren for Granhøjen en debat i gang med fokus på, at der nu er så mange, der kigger med, når de sociale tilbud gør deres arbejde, at det spænder ben for dem.

Hvor længe skal vi vente på KL?

DEBAT: Kommunernes Landsforening har annonceret, at nye retningslinjer for fastsættelse af afregningspriserne er lige på trapperne. Men de lader vente på sig, hvilket kan undre, da man har haft 20 år til at hjælpe kommunerne med beregningsmodeller, der afspejler virkeligheden.
Markedschef Morten Jung Dansk Erhverv

Vigtig milepæl: Et flertal af Folketingets partier anerkender problemet med ukorrekte afregningspris...

Et flertal af Folketingets partier anerkender nu, at der er et gevaldigt problem med ukorrekte afregningspriser for ikke-kommunale leverandører af ældrepleje. Flertallet forpligter nu Regeringen på at genbesøge beslutningsforslaget om korrekte afregningspriser, hvis det viser sig, at der fortsat er ukorrekte afregningspriser.
LOS opfordrer i dette indlæg Regeringen, Venstre, Radikale Venstre, SF og Alternativet til at genåbne en lille del af udligningsreformen, som vil medføre store konsekvenser på det specialiserede socialområde.

Opråb: Udligningsreformen skaber mere ulighed på socialområdet

Ønsket var større lighed på tværs af kommunerne, men faktum er, at ændringerne i udligningsreformen rammer det specialiserede socialområde som en utilsigtet boomerang. Det er ændringer med store konsekvenser og serviceforringelser i sigte.