Trods ti års indsats er Aarhus Kommune langt fra sit mål om selvforsyning på socialområdet
I et sparekatalog og en omstillingsplan fra Aarhus Kommune spøger hjemtagning af borgere fra sociale tilbud på lige fod med begreber som kontraktforhandlinger og indkøbsværktøjer, der skal give besparelser på millioner allerede i 2023, men er det realistisk?
Ekspert: Hjemtagning af borgere er ikke noget quick fix
Flere kommuner overvejer at spare penge på det specialiserede socialområde ved at hjemtage borgere. "Den kommunale virkelighed er, at man ofte tror, man får mere for pengene hos sig selv," siger ekspert.
Forstå hjemtagning på fem minutter
Hjemtagning er ofte et udskældt værktøj, men der er mange situationer, hvor det giver mening at hjemtage en borger. Læs mere om hjemtagning her.
Bred bekymring blandt velfærdsleverandører i kølvandet på Brønderslevsagen
På tværs af velfærdsområderne har private velfærdsleverandører nærlæst Højesterets dom i Brønderslevsagen. Vi har talt med et udsnit, der driver dagtilbud, botilbud og friplejehjem om, hvilke afledte effekter de ser på deres område.
Ministerformulering om handicaphjælp under indlæggelse har skabt usikkerhed
”Det er muligt for kommunalbestyrelsen at sætte en hjælperordning i bero under borgerens indlæggelse.” Den sætning i Socialministerens seneste hyrdebrev har skabt usikkerhed blandt mange brugere af BPA-ordningerne. Spørgsmålet er, om der er lovhjemmel.
Privat aktør om lukningstruede kommunale tilbud: ”Lad os prøve inden det er for sent”
Et kommunalt botilbud skal tvangslukkes efter et oparbejdet underskud på over 30 millioner. ”En privat leverandør vil lukke meget tidligere af hensyn til borgerne. Private holder ikke til den slags i medierne og kommunernes underskudsdækning er konkurrenceforvridende,” lyder det fra velfærdsaktør.
Slagelse vil sende regningen fra tvangslukket botilbud videre til køberkommuner
Socialtilsyn Øst har varslet et botilbud i Slagelse Kommune tvangslukket. Kommunen forventer at kunne sende et millionunderskud videre til køberkommunerne. Læs hvordan og om de berørte kommuner har en risikobuffer i deres budget til at dække den slags.
Refleksion: ” At turde tænke på den fælles styrke”
Tænk hvis en ”ildpause” i den politiske fløjkamp mellem det offentlige og det ikke-offentlige kan bruges til, at gentænke socialområdet hen over midten, så lederens fokus bliver kampen for mennesker, der har brug for hjælp, skriver direktøren ved Fonden Startskuddet i en refleksion efter valget.
Socialministeren udsendte hyrdebrev til kommunerne to minutter i valgkamp
Et hyrdebrev fra socialminister Astrid Krag til kommunerne indeholder et signal om, at forandringer er på vej i forhold til BPA-ordningerne. Opgaver hendes efterfølger må fører ud i livet. I Handicapbranchen Danmark er man optimistisk. I FOA har man ikke hænderne over hovedet.
Kommentar: DR-Dokumentar om velfærdsprofit skuffer og overser substantielle udfordringer
`Tinas jagt på millioner´ er en DR-Dokumentar, hvor forargelsesunderholdningen dominerer og den substans man næsten har fat i omkring kommunernes kontraktindgåelser med private botilbud forsvinder til fordel for filmiske effekter og det er ærgerligt, for der ligger en historie gemt i det samspil.
Bias-barriere mellem indkøbsfunktionen og socialområdet
De kommunale indkøbsfunktioner har svært ved at komme ind ad døren til socialområdet. ”Indkøberne har ingen idé om, hvordan de skal nærme sig området, der tales helt forskellige sprog,” lyder det fra en tidligere indkøbschef, men hvad siger socialcheferne?
Sociale investeringer – modige løsninger og hovedbrud
Sociale investeringer er sociale indsatser på en ny måde og en ny ramme for langsigtede og helhedsorienterede investeringer på velfærdsområdet, men hvor langt er vi, og vil kommunerne afgive opgaver og reducere egen stab, hvis nye løsninger viser sig mere effektive?