Udbud

  Farveseparering med Optibag er meget udbredt i Sverige og Norge, men anlægget, som ved hjælp af scannere sorterer de grønne poser fra, er det eneste af sin slags i Danmark.

  Nybrud på vej i den kommunale affaldssektor – Sorteringsanlæg på private hænder

  Kommunerne må ikke længere eje deres egne automatiserede sorteringsanlæg og det har nu ført til en `build and operate-aftale´ mellem Aalborg Kommune med en privat aktør
  Den nuværende it-platform som styre de studerendes SU-udbetaling består af it-elementer, der kan dateres tilbage til 80-erne.

  Det dyreste bud løb med opgave til flere hundrede millioner

  Det økonomisk mest fordelagtige tilbud baseret på “bedste forhold mellem pris og kvalitet”, handler ikke altid om pris. Det måtte to tilbudsgivere sande, da de trods prisbud, der lå millioner under vinderen, tabte opgaven med statens nye SU-Platform.
  Jakob Bigum Lundberg (TV) er formand for socialchefforeningen (FSD) og Jesper Langkjær er formand for de offentlige indkøberes forening IKA.

  Bias-barriere mellem indkøbsfunktionen og socialområdet

  De kommunale indkøbsfunktioner har svært ved at komme ind ad døren til socialområdet. ”Indkøberne har ingen idé om, hvordan de skal nærme sig området, der tales helt forskellige sprog,” lyder det fra en tidligere indkøbschef, men hvad siger socialcheferne?
  Genbrug er ikke altid den rigtige løsning. "Med så massivt et politisk fokus på, hvad offentligt indkøb kan løfte, kan det undre, at vi igen og igen ser udbud med ”genbrugsmaterialer,” lyder det fra udbudsekspert Anja Piening

  Opråb: Lad os skabe en udbudskultur med udgangspunkt i virkeligheden

  Med et massivt politisk fokus og et hav af forventninger til hvad offentligt indkøb kan løfte af dagsordener, kan det undre, at vi igen og igen ser udbudsmaterialer, som er ”copy paste”. Skyldes det dovenskab hos udbudskonsulenterne, frygten for fejl eller manglende ledelsesmæssig forståelse?
  Der skal to til tango. Det samme gælder udbud og her handler en fælles publikation fra IKA og DI Service om, hvordan man holder balancen og får valgt den rigtige partner. (Arkivfoto med TANGO "Too Close" i Vild Med Dans 2022.)

  Find balancen i dit udbud

  ”Det er med modet, at vi bliver klogere på hinanden,” siger formanden for de offentlige indkøbere (IKA) ved præsentationen af et sæt fælles anbefalinger om udbud i praksis fra IKA og DI-Service. Sigtet er at gå fra helikopteren og ned i den konkrete markedsdialog. Læs hvordan.
  "Det er her, hvor jeg bliver en lille smule træt af, at vi bliver dømt på en infrastruktur, vi ikke kan rykke tilstrækkeligt ved," lyder der fra formanden for erhvervsudvalget i Gribskov Kommune i en kommentar til DI`s måling af lokal erhvervsvenlighed.

  Gribskov Kommune på toppen – og i bunden

  I Gribskov Kommune, der har Indenrigsministeriets højeste Private-leverandør-Indikator, ligger man i bunden, når det kommer til erhvervsvenlighed, men Gribskov er ikke den eneste kommune, hvor tingene er vendt om, hvis man nærlæser Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed.
  Egedal Kommune er en af de kommuner, der har udsendt en pressemeddelelse, hvor man begejstret fortæller om, at kommunens placering i DI`s måling er et resultat af flere års målrettet satsning på at fremme erhvervsvenligheden i kommunen.

  Tilfredshedsmåling puster til benchmark mellem kommuner

  Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed bruges af kommuner som benchmark. Læs hvordan og hvorfor man er begejstret i Egedal Kommune, selvom man kun ligger som nr. 50. I Roskilde Kommune er udvalgsformanden også tilfreds med placeringen som nr. 57, men han tror ikke på, at det holder.
  Herning Kommune har indgået en aftale med opladervirksomhed om opsætning af mere end 300 nye elladestandere. Aftalen er den første i landet, der dækker en hel kommune.

  Udbud giver leverandør eneret til drift af 300 nye elladestandere i jysk kommune

  Udbud sikre Herning Kommune elladestandere på et utal af lokationer, uden at det koster skatteborgerne en krone. "Netværket af ladestandere bliver mere fuldendt," lyder det fra udvalgsformanden.
  Om en måned skal vognmænd over det ganske land stå klar til at kunne salte vejene, men Vejdirektoratet mangler fortsat at indgå kontrakter mange steder. Læs hvad der er op og ned.

  Vejdirektoratet har endnu ikke besat alle kontrakter om vintertjeneste

  Trods en ihærdig dialog og flere ændringer ser det ikke ud til, at tredje gang var lykkens gang for Vejdirektoratets udbud af vintertjeneste. En måned før vinterberedskabet skal være klar, mangler man fortsat tilbud på over 20 pct. af ruterne efter tredje udbrudsforsøg.
  I denne uge mødes 275 af de offentlige indkøbere i Odense med et tilsvarende antal leverandører til den årlige konference arrangeret af foreningen af offentlige indkøbere (IKA)

  De køber ind for milliarder af skattekroner og håndterer modstridende bundlinjer

  De binder det offentlige sammen på tværs af organisatoriske strukturer og fagligheder og selvom de køber ind for 380 milliarder om året, møder vi dem sjældent. Lige nu mødes de på et hotel i Odense.
  ”Det vi er afhængige af lige nu, er at indkøbere rundt i landet kender til den her uddannelse" siger professor Ole Helby om en ny uddannelse for indkøbere på masterniveau.

  Ny uddannelse til offentlige indkøbere baseret på evidens er lige om hjørnet

  Er man offentlig indkøber og ønsker opkvalificering på masterniveau, så lancerer Roskilde Universitet en unik uddannelse, hvor de studerede indgår i et nationalt felteksperiment med fokus på indkøb samtidig med, at de opkvalificerer sig i at indgå vellykkede kontrakter med den private sektor.
  En 1,4 km lang tunnel skal krydse under vandet i Svanemøllebugten mellem Østrebro og Nordhavn, men det ser ud til at blive meget dyrere. (Arkivfoto -bilkørsel på Nordhavnsvej ved indvielsen af første fase - tilslutning til Helsingørmotorvejen )

  Tilbud fra entreprenører kan gøre Nordhavnstunnellen markant dyrere

  Det laveste bud er 585 mio. kroner dyrere end rammen i udbuddet. Nu skal bygherren beslutte, om priserne skal forhandles ned.