En strøm af historier gav i 2022 langt flere nyhedsbreve end forventet
Troværdige kilder er en stor del af grundlaget for substantielle artikler om offentligt-privat samarbejde. I 2022 har et utal af kilder bidraget til en unik indsigt som baggrund for hundredvis af artikler ift. en række OPS-temaer. Se listen over de tyve mest læste artikler.
I København udviser kommunen julesind overfor de ikke-kommunale plejehjem
Kun en uge efter at den nye regering var tiltrådt, fik friplejehjemmene en besked fra Københavns Kommune, der ligger helt i tråd med SVM-regerings intentioner om lighed mellem leverandører. ”Det er vi naturligvis glade for,” lyde det fra direktøren for Fonden Mariehjemmene.
Kommunale plejehjem med egen bestyrelse kan give en mere klar BUM-model
Ser vi på erfaringerne med bestyrelser ift. dagtilbud, skoler og uddannelsesinstitutioner, så drukner vi ikke i succeshistorier. Regeringsgrundlaget kan fører til mere administration og dekobling af den kommunale ledelseskraft, skriver redaktør Steen Houmark i denne kommentar.
Fortrinsret til friplejehjem puster liv i A- og B-holdsdebat i Slagelse
A- og B-holds debatten er på ingen måde ny, når man drøfter friplejehjem. Ofte handler det om plejeoperatørens ret til at vælge, hvem der skal have anvist en bolig, men i Slagelse Kommune har man måske en særlig variant af debatten.
Kommentar: Fortællingen om selvforsyning og hjemtagning på socialområdet er rituel stammedans
Når en kommune som Aarhus laver en politisk målsætning for selvforsyning og taler hjemtagning på socialområdet op, er det udtryk for en rituel fortælling, der ikke holder vand, men styrker kommunens selvforståelse. Kun få har bemærket et næsten skjult alternativ til kommunal selvforsyning, mener Steen Houmark.
Takstberegningen til nyt friplejehjem i Vallensbæk Kommune høster ros
Om to år skal Vallensbæk Kommune have et friplejehjem med Diakonissestiftelsen som plejeoperatør. Modellen høster store roser fra Dansk Erhverv i forbindelse med takstberegningerne, men aftalekomplekset indeholder også andre interessante elementer, som ikke ses så ofte.
Vallensbæk Kommune indgår aftale om nyt friplejehjem med Diakonissestiftelsen
Ejerformen på et nyt friplejehjem, som åbner i 2024, har været vigtig ifølge Borgmesteren i Vallensbæk Kommune. Med 160 års erfaringer i at drive omsorgsvirksomhed agter Diakonissestiftelsen at anvende et særligt greb for at implementere sit værdigrundlag.
Bred bekymring blandt velfærdsleverandører i kølvandet på Brønderslevsagen
På tværs af velfærdsområderne har private velfærdsleverandører nærlæst Højesterets dom i Brønderslevsagen. Vi har talt med et udsnit, der driver dagtilbud, botilbud og friplejehjem om, hvilke afledte effekter de ser på deres område.
Det kan også gå galt på friplejehjem
En sag fra Middelfart viser, at friplejehjem også kan have stærkt kritisable forhold i lighed med dem, der blev skildret i en TV 2-dokumentar fra Køge. Middelfart Kommune oplyser, at forholdene er kommet bag på kommunen.
Fem former for frit valg af velfærd
Danskerne har de sidste tyve år fået mere frit valg. Vi har set på fem former og konstatere et kludetæppe af løsninger. For eksempel er frit valg af plejehjem ikke til for at booste friplejehjem og lovgivningen om den kommunale leverandør af hjemmepleje indeholder en sproglig finte.
Folketingsvalg, frit valg, friplejehjem og forvirring
Borgerens frie valg bliver brugt i alle mulige sammenhæng, men det er et uensartet koncept, når vi ser på de frit-valgs-ordninger, vi allerede har og det giver nogle afstikkere i medierne, der ikke hænger sammen med virkeligheden. Det én kalder valgbluf er er matematik for en anden.
Replik: Man kan ikke både blæse og have mel i munden på samme tid
” Det er synd for debatten, hvis der spredes urigtige oplysninger om friplejehjem,” skriver direktør for Attendo Danmark, Søren Andersen i en replik til udsagn fra Kertemindes borgmester, bragt i en artikel i NB-Medier.