Friplejehjem

  OPS-Indsigt var i 2022 i den situation, at vi ofte har måttet prioritere mellem flere gode historier eller udgive et ekstra nyhedsbrev midt i ugen.

  En strøm af historier gav i 2022 langt flere nyhedsbreve end forventet

  Troværdige kilder er en stor del af grundlaget for substantielle artikler om offentligt-privat samarbejde. I 2022 har et utal af kilder bidraget til en unik indsigt som baggrund for hundredvis af artikler ift. en række OPS-temaer. Se listen over de tyve mest læste artikler.
  Hos den selvejende plejeorganisation Fonden Marie-hjemmene er direktør Malene Størup tilfreds med, at Københavns Kommune nu begynder at følge aftalen mellem KL og regeringen om kompensation.

  I København udviser kommunen julesind overfor de ikke-kommunale plejehjem

  Kun en uge efter at den nye regering var tiltrådt, fik friplejehjemmene en besked fra Københavns Kommune, der ligger helt i tråd med SVM-regerings intentioner om lighed mellem leverandører. ”Det er vi naturligvis glade for,” lyde det fra direktøren for Fonden Mariehjemmene.
  I valgkampen besøgte Statsminister Mette Frederiksen det kommunale plejehjem Kirsebærhaven i Kolding Kommune. Nu står hun i spidsen for en regering, der vil undersøge om kommunale plejehjem skal have bestyrelser på samme vilkår som private.

  Kommunale plejehjem med egen bestyrelse kan give en mere klar BUM-model

  Ser vi på erfaringerne med bestyrelser ift. dagtilbud, skoler og uddannelsesinstitutioner, så drukner vi ikke i succeshistorier. Regeringsgrundlaget kan fører til mere administration og dekobling af den kommunale ledelseskraft, skriver redaktør Steen Houmark i denne kommentar.
  Friplejehjems ret til selv at anvise boligerne til de borgere, man mener passer bedst til den ledige plads har ofte givet anledning til debat om A- og B-hold. I Slagelse Kommune er der mulighed for en særlig twist i den debat.

  Fortrinsret til friplejehjem puster liv i A- og B-holdsdebat i Slagelse

  A- og B-holds debatten er på ingen måde ny, når man drøfter friplejehjem. Ofte handler det om plejeoperatørens ret til at vælge, hvem der skal have anvist en bolig, men i Slagelse Kommune har man måske en særlig variant af debatten.
  I Aarhus Kommune vil man gerne være selvforsynede med kommunale tilbud på socialområdet, så handicappede ikke skal flyttes til botilbud uden for kommunen.

  Kommentar: Fortællingen om selvforsyning og hjemtagning på socialområdet er rituel stammedans

  Når en kommune som Aarhus laver en politisk målsætning for selvforsyning og taler hjemtagning på socialområdet op, er det udtryk for en rituel fortælling, der ikke holder vand, men styrker kommunens selvforståelse. Kun få har bemærket et næsten skjult alternativ til kommunal selvforsyning, mener Steen Houmark.
  I Vallensbæk Kommune har forvaltningen gjort et grundigt stykke arbejde med at beregne taksterne til en nyt friplejehjem, mener man i Dansk Erhverv.

  Takstberegningen til nyt friplejehjem i Vallensbæk Kommune høster ros

  Om to år skal Vallensbæk Kommune have et friplejehjem med Diakonissestiftelsen som plejeoperatør. Modellen høster store roser fra Dansk Erhverv i forbindelse med takstberegningerne, men aftalekomplekset indeholder også andre interessante elementer, som ikke ses så ofte.
  Det kommende friplejehjem i Egeskov Byhave i Vallensbæk bliver en del af et område med blandede byfunktioner

  Vallensbæk Kommune indgår aftale om nyt friplejehjem med Diakonissestiftelsen

  Ejerformen på et nyt friplejehjem, som åbner i 2024, har været vigtig ifølge Borgmesteren i Vallensbæk Kommune. Med 160 års erfaringer i at drive omsorgsvirksomhed agter Diakonissestiftelsen at anvende et særligt greb for at implementere sit værdigrundlag.
  "Sagen i Højesteret har ikke været med til at gøre det lettere at være privat leverandør," lyder det fra en velfærdsleverandør, der ikke driver hjemmepleje.

  Bred bekymring blandt velfærdsleverandører i kølvandet på Brønderslevsagen

  På tværs af velfærdsområderne har private velfærdsleverandører nærlæst Højesterets dom i Brønderslevsagen. Vi har talt med et udsnit, der driver dagtilbud, botilbud og friplejehjem om, hvilke afledte effekter de ser på deres område.
  Beboere, der har siddet i timevis med overfyldte bleer, og uengageret personale. Det er nogle af de forhold, der ifølge TV 2 Fyn har været på Friplejehjemmet Lillebælt i Middelfart.

  Det kan også gå galt på friplejehjem

  En sag fra Middelfart viser, at friplejehjem også kan have stærkt kritisable forhold i lighed med dem, der blev skildret i en TV 2-dokumentar fra Køge. Middelfart Kommune oplyser, at forholdene er kommet bag på kommunen.
  Borgerens frie valg af leverandør gør sig gældende på en række velfærdsområder, men forståelsen af, hvad frit valg er, skaber også ind i mellem lidt forvirring.

  Fem former for frit valg af velfærd

  Danskerne har de sidste tyve år fået mere frit valg. Vi har set på fem former og konstatere et kludetæppe af løsninger. For eksempel er frit valg af plejehjem ikke til for at booste friplejehjem og lovgivningen om den kommunale leverandør af hjemmepleje indeholder en sproglig finte.
  De seks blå partier holdt den 11 oktober pressemøde om fælles initiativer i forhold til "danskernes frie valg" i Fællessalen på Christiansborg, men efter at de er gået hver for sig er der opstået nogle forvirrende meldinger om det frie valg.

  Folketingsvalg, frit valg, friplejehjem og forvirring

  Borgerens frie valg bliver brugt i alle mulige sammenhæng, men det er et uensartet koncept, når vi ser på de frit-valgs-ordninger, vi allerede har og det giver nogle afstikkere i medierne, der ikke hænger sammen med virkeligheden. Det én kalder valgbluf er er matematik for en anden.
  Direktør for Attendo Danmark, Søren Andersen viser rundt på friplejehjemmet, Lærkevej i Frederikssund.

  Replik: Man kan ikke både blæse og have mel i munden på samme tid

  ” Det er synd for debatten, hvis der spredes urigtige oplysninger om friplejehjem,” skriver direktør for Attendo Danmark, Søren Andersen i en replik til udsagn fra Kertemindes borgmester, bragt i en artikel i NB-Medier.