Aarhus Kommune

  I kølvandet på ansættelsen af mange flere kommunikationsfolk i Aarhus er det blevet sværere som journalist at komme igennem til kommunen og afsløre spin. Det mener Jan Schouby, chefredaktør for Aarhus Stiftstidende.

  Lokalpresse støder hovedet mod en kommunal mur af kommunikationsfolk

  Lokalpressen skærer ned, mens kommunerne bruger flere kræfter på kommunikation end nogensinde før. Udviklingen udfordrer den lokale journalistik og skaber grobund for en demokratisk uligevægt, mener redaktører.
  Hvad er egentlig prisgrundlaget i Aarhus Kommune, for at kunne drive en hjemmeplejevirksomhed, Det ser vi på i dette indlæg (Arkivfoto)

  Privat plejevirksomhed drager konsekvensen af påbud

  I 2018 overtog Berits Hjemmepleje opgaverne fra en leverandør, der trak sig på grund af prisniveauet i Aarhus Kommune. Et påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed og medarbejderudtalelser viser, at virksomheden ikke levede op til diverse kvalitetskrav. Nu er medarbejderne fyret. Er der en sammenhæng?
  Besparelser på eksterne konsulenter "vil medføre, at kommunen kommer til at bygge i mindre omfang, og i ringere kvalitet end ellers," siger Bünyamin Simsek (V), teknik- og miljørådmand i Aarhus.

  Hed debat om brug af eksterne konsulenter

  Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) vil gøre som finansministeren ønsker for alle kommuner: Skære ned på kommunens brug af eksterne konsulenter. Men det møder kritik. Og professor vurderer, at det er svært at barbere brugen af eksterne konsulenter.
  Det er konkurrenceforvridende, at en virksomhed i f.eks. Aarhus eller Hillerød skal betale dækningsafgift, mens virksomheder på den anden side af kommunegrænsen ikke betaler nogen afgift, lyder det fra Dansk Industri (arkivfoto)

  Kommunernes ulige beskatning af virksomhederne er konkurrenceforvridende

  De fleste kommuner har afskaffet dækningsafgiften, som er en ekstraskat på erhvervsejendomme, men særligt kommunerne i hovedstadsområdet har fastholdt den og det er som et slag i maven på mange virksomheder efter et hårdt år med corona, mener Dansk Industri, der foreslår en alternativ løsning.
  "Bogen er holdt i ”du-form”, så læseren bliver holdt fast i, hvordan man som leder skaber en klar og meningsfuld retning for organisationen, skriver Niels Højberg, Stadsdirektør i Aarhus Kommune i denne anmeldelse.

  Boganmeldelse: ”Visionsledelse” er et brugbart og opmuntrende bidrag

  Bogen er let at læse og forfatteren går frisk til den og giver uden berøringsangst gode bud på, hvordan forskellige udfordringer kan gribes an og er dermed et opmuntrende bidrag til ny energi omkring udviklingen af ledelse efter Ledelseskommissionen.
  I 2018 formulerede Ledelseskommissionen følgende anbefaling om, at ”alle ledere skal kunne sætte en meningsfuld retning via en klar vision for deres organisation [og] hvis ikke du vil og kan det, skal du ikke være leder."

  Kronik: Er dagene talte for ledere, der ikke kan eller vil lede med afsæt i en vision?

  Er du en af dem, der mener, at visioner er udtryk for mentale varmluftsballoner, der ikke gør en reel forskel i en organisation? Så læs her, hvorfor både praksis og forskning peger på et behov for meningsskabende, værdibaserede visioner, hvad enten du er offentlig eller privat leder.
  Hvad du må modtage som gave, når du er offentlig ansat eller politiker er egentligt ganske klart. Alligevel begås der fejl.

  Korruption, kammerateri og kultur i det offentlig-private felt

  I denne uge fik en kulturudvalgsformand fra Aarhus kraftig kritik for brud på gavereglerne og i juli blev en tidligere Aarhusiansk forvaltningschef dømt for bestikkelse, selvom pengene ikke gik til ham. Hvad kan vi lære af de her sager? Spørger redaktør Steen Houmark.