Skip to main content

En opsigelse Carelink Psykiatri midt i et igangværende samarbejde har tvunget Region Nordjylland ud i et nyt udbud og en akut reorganisering af deres børne- og ungdomspsykiatriske behandlingstilbud. 

Over 140 aktive patientforløb blev hjemtaget med kort varsel, efter opsigelsen, og presset på regionens ventelister steg yderligere.

Men i stedet for at bryde sammen under vægten af aflyste aftaler og uafsluttede forløb, skete der noget andet. Ind trådte Hejmdal Privathospital – først som en midlertidig hjælpeløsning, nu efter et udbud som strategisk partner på en fireårig aftale. 

Med base i Aalborg skal Hejmdal fremover stå for udredning og behandling af børn og unge med mistanke om ADHD og autisme.

“Det er helt afgørende for os at sikre hurtig og kvalificeret hjælp til børn og unge med psykiske udfordringer,” siger Vibeke Gamst (K), formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Nordjylland, i en pressemeddelelse.

Ansvarlig læge fratrådt

Regionens udfordringer begyndte for alvor, da Carelink Psykiatri ifølge Sundhed.dk opsagde sine aftaler under Det Udvidede Frie Sygehusvalg.

Opsigelsen kom i slutningen af oktober sidste år. Efter opsigelsen returnerede patienterne til regionerne, og her opdagede man, at børn med adhd og autisme havde fået det omdiskuterede lægemiddel Lamotrigin hos Carelink Psykiatri. 

Men af patientjournalerne kunne sundhedspersonale i de tre regioner, hvorfra Carelink havde modtaget patienter, ikke se et fagligt belæg for behandlingen eller en konkret begrundelse for medicinvalg. Det fremgår af et notat fra et møde 8. januar mellem landets fem regioner og Danske Regioner, som TV 2 har fået aktindsigt i.

Sagen har siden ført til, at den virksomhedsansvarlige læge i Carelink Psykiatri er trådt fra og har fået et fagligt påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed i april.

En alvorlig situation vendt til en ny chance

Situationen kunne have udviklet sig til en behandlingsmæssig nedsmeltning, da Carelink var den sikkerhedsventil, der sikrede at regionerne kunne overholde kravet om udredning inden for 30 dage.

Men konkurrencen i det private psykiatrimarked har vist sin styrke: Inden for relativ kort tid var en ny aktør fundet, og Hejmdal Privathospital har siden februar behandlet over 200 nordjyske patienter som led i en særlig overgangsaftale.

Nu bliver samarbejdet formaliseret via det netop afsluttede udbud.

Aftalen indebærer, at Hejmdal fremover skal varetage op til 110 udredningsforløb og 80 behandlingsforløb om måneden, med start i august 2025. 

Forløbene skal som udgangspunkt finde sted i Nordjylland, men kan – ved kapacitetsmangel – også finde sted på privathospitalets afdelinger i Midtjylland og Syddanmark.

Et eksempel på et fungerende marked

Denne case illustrerer en ofte omtalt men pointe: 

Når én leverandør falder fra – uanset om det skyldes dårlig kvalitet, økonomi eller strategisk tilbagetrækning – står der næsten altid en anden klar, hvis der er et marked.

Det forudsætter naturligvis, at regionen reagerer hurtigt og professionelt, og at markedet forbliver åbent og konkurrencedygtigt.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind