Skip to main content

Et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om at udskyde implementeringen af EU’s bæredygtighedsrapportering (CSRD) med to år. Det betyder, at op mod 2.000 danske virksomheder allerede nu kan sætte forberedelserne i bero, mens EU arbejder på at forenkle de omfattende rapporteringskrav.

Aftalen, der har opbakning fra regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) samt Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, ses som et skridt i retning af at reducere de administrative byrder og styrke konkurrenceevnen.

“Jeg er glad for den brede aftale. Det sikrer virksomhederne tryghed og sparer dem for EU’s såkaldte CSRD-krav om bæredygtighedsrapportering, der spænder ben for den grønne omstilling,” udtaler erhvervsminister Morten Bødskov (S) i en pressemeddelelse og fortsætter:

 “Der skal mere tempo på grøn omstilling, vi skal sikre flere grønne job og grønne investeringer og styrke vores grønne konkurrencekraft. Men bureaukrati og bøvl står i vejen.”

Opbakning fra erhvervslivet

Dansk Industri (DI) roser aftalen og bakker op om det politiske initiativ.

“Der er god grund til at rose regeringen og partierne for at udskyde bæredygtighedsrapporteringen. Virksomhederne er klar og sænker ikke de grønne ambitioner med en millimeter,” siger Emil Fannikke Kiær, erhvervs- og medlemsdirektør i en pressemeddelelse.

Han fremhæver, at det vil være uhensigtsmæssigt at påbegynde arbejdet med krav, som snart kan blive ændret:

“Når EU har indledt omnibussen på CSRD med henblik på at forenkle reglerne, så vil det være spild af tid at tage hul på efterlevelsen af regler, der måske om kort tid ikke gælder længere. Derfor er vi glade for beslutningen om at trykke på pause-knappen.”

Han advarer dog om, at ikke alle virksomheder har fået vished endnu:

“Især dem, der fortsat skal rapportere, står det stadig ikke klart, hvad reglerne bliver. Det ser vi gerne en løsning på hurtigst muligt.”

En politisk pause – ikke en aflysning

Aftalen følger en bred europæisk bevægelse, hvor Europa-Kommissionen har sat reglerne på pause for at forenkle dem. Den danske tilpasning betyder, at kravene nu tidligst træder i kraft fra 2028 og 2029.

“Vi skal finde balancen mellem bæredygtighed og unødigt bøvl for vores virksomheder. Et tryk på pauseknappen giver tid til at gøre det ordentligt,” siger Mette Reissmann (S).

“For virksomheder skal bruge tiden på forretning frem for offentligt bureaukrati,” tilføjer Louise Elholm (V) ved pressemødet.

Flere grønne organisationer blandt andet Concito har dog kritiseret en sådan beslutning og advarer om, at den sender et signal om, at bæredygtighed er til forhandling. De frygter, at udskydelsen kan svække momentum og investeringer i grøn omstilling.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind