Aarhus er nu officielt rykket frem i feltet af kommuner, der vil frisætte civilsamfundets rolle på dagtilbudsområdet. Onsdag vedtog et enigt byråd et forslag, der skal gøre det lettere at oprette og drive selvejende daginstitutioner.
Det sker i en tid, hvor andelen af selvejende institutioner er faldende på landsplan – og hvor 9 ud af 10 aarhusianske børn går i kommunale dagtilbud.
Men trods bred opbakning i byrådet og ros fra aktører på området, er der hverken afsat midler eller givet løfter om konkrete nye pladser. Det fremgår af den politiske indstilling. I stedet er bolden nu spillet over til forvaltningen og civilsamfundet.
Der er med andre ord tale om første vigtige skridt uden garantier for mere selveje.
“Det er vigtigt, at det ikke bliver for bureaukratisk,” siger Maiken Grønvall, bestyrelsesformand i FOBU og leder af det selvejende dagtilbud Børnebåndet i en pressemeddelelse.
Civilsamfund i front – på papiret
Forslaget indebærer, at Aarhus Kommune fremover vil:
- udarbejde en vejledning i, hvordan man kan overgå fra kommunal til selvejende drift
- annoncere efter selvejende aktører, når nye institutioner etableres
- og gøre det lettere for forældre og organisationer at finde information om, hvordan man opretter en selvejende institution.
Det er en udvikling, Radikale Venstre i længere tid har presset på for. Byrådsmedlem Mahad Yussuf udtrykker tilfredshed med resultatet:
“Vi ved, at selvejende daginstitutioner ofte scorer højt på trivsel både for børn og personale. Så jeg håber, at vi med den her vejledning kan få sat gang i udviklingen,” siger han.
Men som beslutningen er udformet, er den økonomiske forskel stadig reel. Ifølge kommunens egne beregninger er de selvejende institutioner lidt dyrere i ledelse, og har større økonomisk ustabilitet og administrative byrder.
En manuel er ikke nok
I april havde FOBU foretræde for Børn- og Ungeudvalget og her blev der netop advaret mod at overlade processen til en pdf på en hjemmeside.
Her fremgår det af et notat, at FOBU præciserede, hvor afgørende det er for implementeringen af forslaget, at det komme til at ske i samarbejde med de relevante aktører.
Her pegede FOBU´s direktør Claus Thykjær på erfaringer fra København, hvor kommunen bygger rammerne og udbyder dem til selvejende aktører – en model Aarhus med fordel kunne kopiere, lød det.
Bureaukratiets faldgruber
Formelt har Aarhus Kommune nu lagt op til en “annonceringsmodel”, hvor nye daginstitutioner først tilbydes selvejende aktører, før kommunen selv driver dem. Men ifølge forvaltningen har der ikke i de sidste 10 år været konkrete henvendelser fra forældregrupper om oprettelse af nye selvejende tilbud.
Rådmand Thomas Medom (SF) håber alligevel på, at initiativet kan inspirere.
“Jeg tror, det her kan give flere forældre mod på at tage arbejdsgiverrollen og drive deres egen institution,” udtalte han til byrådet.
Maiken Grønvall fra FOBU er enig i potentialet – og understreger, at det sker bedst hvis man inddrager aktørerne.:
“Vi i Selvejeforeningen og FOBU vil derfor meget gerne sammen med Aarhus Forældreorganisation være med til at udvikle manualerne til processen sammen med kommunen, så vi konkret kan støtte forældregrupper, der gerne vil stifte nye dagtilbud.”
Den næste forvaltningsmæssige handling bliver derfor, at udarbejde vejledninger – både til kommunale institutioner, der vil konvertere, og til forældre, der vil starte nye tilbud. Først når de foreligger, bliver det klart, hvilket grundlag der reelt er for flere selvejende børnehuse i Aarhus.