Skip to main content

Ifølge beregninger fra FOA vil der i 2034 være behov for 25.000 flere social- og sundhedsmedarbejdere for at opretholde det nuværende velfærdsniveau. Den stigende mangel på arbejdskraft har gjort det nødvendigt at tænke i nye baner, hvor teknologi og digitale løsninger spiller en afgørende rolle.

”Vi har valgt, at vores medarbejdere kan tage af sted og bruge dagen på Health & Rehab-messen som en slags efteruddannelse. Det er min erfaring, at tiden på messen er givet rigtig godt ud,” lød det fra Ivan Kjær Lauridsen, velfærdsteknologichef i Aarhus Kommune, da han deltog på Health & Rehab

Han understregede her, at teknologiforståelse blandt sundhedsprofessionelle er en investering i borgernes velfærd.

På messen deltog også social- og sundhedselever fra Social- og Sundhedsskolen Syd, som fik mulighed for at engagere sig i udviklingen af hjælpemidler og velfærdsteknologiske løsninger.

 ”Jeg er sikker på, at vores elever vil få stort fagligt udbytte af konferencen. Vi arbejder i forvejen med innovation og velfærdsteknologi, fordi fremtidens pleje kommer til at foregå i et samspil mellem medarbejdere, hjælpemidler og teknologiske løsninger,” lød det fra underviser Camilla Zachariassen.

“Årets Nyhed” satte fokus på innovation

En af de mest ventede begivenheder på Health & Rehab-messen var kåringen af “Årets Nyhed”, hvor en uvildig dommerkomité valgte det mest banebrydende produkt inden for hjælpemidler og velfærdsteknologi. 

I år gik prisen til Decon Mobility for deres produkt Eppur Dreeft – en revolutionerende løsning for manuelle kørestolsbrugere.

Velfærdsteknologichef i Aarhus Kommune Ivan Kjær Lauridsen (tv) annoncerer vinderen af ”Årets Nyhed” . Prisen blev modtaget af Martin Fogh Thomsen, direktør og produktspecialist fra vindervirksomheden Decon mobility. Foto: Danish.Care

Eppur Dreeft er en ny type kørestolshjul med en integreret bremsefunktion i drivringene. Inspireret af cykelbremser gør teknologien det muligt for brugeren at bremse ved at trække bagud i drivringene.

Dette reducerer den fysiske anstrengelse markant – op til 80 % mindre kraft kræves – og forhindrer skader som brændemærker på hænderne.

“Funktionalitet, elegance og design er gået op i en højere helhed. Det ser ud som om, forarbejdet har været ekstremt grundigt og brugerbaseret,” sagde Ivan Kjær Lauridsen, der var en del af dommerkomitéen.

Morten Rasmussen, direktør i Danish.Care, der arrangerer messen, fremhævede vigtigheden af at anerkende ny innovation: 

”Med prisen for ‘Årets Nyhed’ ønsker vi at fremhæve løsninger, der ikke blot er nyskabende, men som også gør en konkret forskel for borgernes livskvalitet og forbedrer arbejdsvilkårene for fagpersonale.”

Teknologi og faglighed går hånd i hånd

Ud over vinderproduktet blev der også uddelt priser til anden- og tredjepladsen:

  • Scewo BRO fra Bano Life, en elektrisk kørestol, der kan køre på trapper.
  • Axitare medicinrobotten, som kan dosere medicin, både i pilleform og flydende, og fungerer via fjernstyring.

Den teknologiske udvikling i sundhedssektoren er i fuld gang, og Health & Rehab-messen demonstrerede, hvordan innovative løsninger kan hjælpe både borgere og fagfolk. Men for at få den fulde effekt kræver det, at sundhedsprofessionelle uddannes og engageres i brugen af ny teknologi. Som Morten Rasmussen udtrykker det:

”Teknologierne fungerer kun i praksis, hvis medarbejderne, som skal arbejde med dem, også har en forståelse af dem – eller sågar er med til at udvikle dem.”

Health & Rehab 2025 beviste endnu en gang, at teknologiparathed ikke kun handler om at følge med udviklingen – det er en nødvendighed for at sikre kvaliteten i fremtidens sundhedspleje.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind