Skip to main content

Med sundhedsreformen vil man indføre frit valg af almen sygepleje, som skal være en del af helhedsplejen. Det fremgår tydeligt af den aftale som regeringen har indgået med aftalepartierne omkring sundhedsreformen.

Spørgsmålet om, hvorvidt sygepleje kom ind i helhedsplejen, har været som et spøgelse eller en ubekendt i et spil om værdien af helhedsplejen i en lang række debatter på ældreområdet.
Men nu ser det altså ud til, at man har fundet en løsning, som giver mere frit valg til borgerne på ældreområdet.

”Det betyder, at private leverandører af helhedsplejen også får mulighed for at levere almene sygeplejeydelser, der integreres i helhedsplejen,” står der i aftaleteksten.

Formålet er således at sikre mere sammenhæng og mere kontinuitet i indsatsen på tværs af ældreplejen og sygeplejen.

I Dansk Erhverv er man egentlig godt til freds, men man ser samtidig en udfordring.

”Vi synes det er en god ide, at der nu også kommer frit valg af den almene sygepleje, integreret med helhedsplejen på ældreområdet,” siger Tony Bech, der er branchedirektør I Dansk Erhverv.

Ny model for afgrænsning

I Dansk Erhverv er man egentlig godt tilfreds, men man ser samtidig en udfordring.

”Vi synes det er en god ide, at der nu også kommer frit valg af den almene sygepleje, integreret med helhedsplejen på ældreområdet. Det har vi længe været fortalere af,” siger Tony Bech, der er branchedirektør I Dansk Erhverv.

Men han rejser samtidig en bekymring.

”Som vi ser det, er der ikke sammenhæng mellem ikrafttrædelse af helhedsplejen på ældreområdet i 2025 og så implementeringsperspektivet ift almen sygepleje, som ligger i 2026. Det synes vi er uhensigtsmæssigt,” sige Tony Bech.

Opsplittet implementering

En af begrundelserne for, at frit valg af sygepleje først kan udmøntes i 2026, handler i følge aftaleteksten om, at man skal udvikle en konkret model ”med afsæt i den endelige afgrænsning mellem den almene sygepleje i kommunerne og den specialiserede sygepleje, som overgår til regionerne,” står der i aftaleteksten.

”At implementeringen bliver forskudt og ikke hænger sammen, betyder at vi får en fragmenteret helhedspleje i en periode, hvor borgere og leverandører skal navigere i det, der kunne minde om to modeller og det kan skabe forvirring. Den opsplittede implementering kommer til at underminere intentionen bag helhedsplejen, som er at skabe en sammenhængende og koordineret indsats for borgerne” siger Tony Bech.

Tid til omstilling

Dansk Erhverv foreslår derfor, at man venter på at rammerne for den almene sygepleje er på plads ift resten af sundhedsreformen og så laver en samlet ikrafttrædelse for helhedsplejen i 2026, når alt er på plads.

”Det vil være sund fornuft i vores optik og vi tror på, at det vil have den positive virkning for hele leverandørfeltet, at man får lidt mere tid til omstillingen, således som der oprindeligt var lagt op til,” siger Tony Bech.

Hos Dansk Erhverv har man været glad for forløbet om ældreloven med god inddragelse, men med det der er lagt op til ift sundhedsreformen, mener man at ældreområdet bliver forceret unødigt.

”Giv borgerne den samlede helhedspleje fra start og giv samtidig leverandørerne bedre tid til omstillingen,” slutter Tony Bech.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind