Et fælles kommunalt ejet paragraf 60-selskab i hovedstadsområdet har skabt en model, der effektivt leverer ydelser billigere end det private marked.
Oven i hatten så løser selskabet også de rekrutteringsproblemer kommunerne normalt stod med og udnytter stordriftsfordelen ved at være flere om opgaverne på et enkelt område. Det fremgår af en artikel i DigiTech.
IT-Forsyningen som selskabet hedder, er ejet af Ballerup, Egedal, Furesø, Allerød og Fredensborg og har rødder helt tilbage i 2014.
Selskabet er det eneste af sin art på it-markedet og med 70 ansatte servicerer de til sammen fem kommuners 15.000 ansatte. En af de primære gevinster ved IT-Forsyningen er de betydelige besparelser, selskabet har opnået for de fem kommuner.
Faglige miljøer trækker
En benchmarkanalyse foretaget af konsulenthuset Zangenberg viser, at IT-Forsyningens driftsomkostninger er 24 procent lavere end private udbydere.
Ifølge direktør Rasmus Aagaard Winther der er direktør i IT-Forsyningen kan denne forskel i prisniveau styrke interessen for lignende samarbejdsmodeller i andre kommuner.
Det er et velkendt faktum, at der er mangel på it-folk. Både i det private og i det offentlige. Denne udfordring er dog blevet langt mindre fra medlemskommunerne nu, hvor drifts- og supportfunktionerne er samlet ét sted.
Han peger desuden på en anden væsentlig gevinst ved konstruktionen.
”Det er nemmere at fastholde og tiltrække it-medarbejdere i IT-Forsyningen, end det var i den enkelte kommune, da vi kan fastholde nogle interessante faglige miljøer og udviklingsmuligheder for medarbejderne.”
Balance i medbestemmelsen
Selvom IT-Forsyningen håndterer driftsopgaverne, har kommunerne fortsat deres egne digitaliseringsafdelinger, som varetager de kommunale fagsystemer. Dette sikrer, at de enkelte kommuner stadig har kontrol over specifikke, lokale systemer, selvom den daglige drift og support er flyttet til IT-Forsyningen.
Samarbejdet er dog ikke uden udfordringer, især når det kommer til styring og beslutningstagen. Med flere kommuner i samarbejdet, er der en indbygget risiko for, at den enkelte kommunes indflydelse reduceres, hvis flere kommuner skulle tilslutte sig i fremtiden. Derfor balancerer IT-Forsyningen mellem effektivisering og behovet for at sikre, at alle ejere har en stemme i beslutningerne. Den aktuelle ejerstrategi er åben for, at flere kommuner kan tilslutte sig, så længe balancen i samarbejdet opretholdes.