Skip to main content

Der er flere meget positive initiativer i regeringens nye udspil til en sundhedsreform. Her bør det særligt fremhæves, at det er klogt og fuldstændig oplagt at nedlægge Region Sjælland, lyder det fra flere sider.

“Det er desuden meget positivt, at man vil udvide det frie valg i hjemmeplejen til også at omfatte sygeplejeydelser,” siger forskningschef i CEPOS Karsten Bo Larsen.

Men han kunne godt ønske sig, at regeringen havde været modig nok til at give danskerne flere og bedre sundhedsydelser ved at gennemføre en mere omfattende reform af organiseringen og den økonomiske styring af den øvrige del af sundhedssektoren

”For eksempel ved at give borgerne endnu bedre muligheder for at vælge private hospitaler og klinikker, hvis det offentlige ikke leverer varen,” siger Karsten Bo Larsen.

Han peger på, at man grundlæggende set bevarer en struktur og opgavefordeling på sundhedsområdet, der de seneste fem år ikke har leveret varen på trods af massiv ressourcetilførsel.

Senest har mediet Regional-Indsigt skrevet om, hvordan ventetiderne på de offentlige hospitaler godt nok falder, men til trods for akutplanens ekstra ressourcer er langt fra målet.

”Aktiviteten på sygehusene er ikke steget tilsvarende, og ventelisterne er kommet tilbage,” siger Karsten Bo Larsen fortsætter:

”Når man reelt set bevarer den nuværende organisering, bevarer man i alt for høj grad også de nuværende snitfladeproblemer. De forsvinder ikke ved, at man opretter 17 nye sundhedsråd, hvor regions- og kommunalpolitikerne tager deres modstridende interesser med til forhandlingsbordet.”

Private aktører står klar med løsninger

Hos Dansk Erhverv glæder vicedirektør Mette Feifer sig over udsigten til et mere nært sundhedsvæsen med stærkere fokus på kroniske sygdomme, effektive digitale sundhedsløsninger samt klarere sammenhæng og ansvarsfordeling på tværs af sundhedsvæsenet, hvor private aktører kan bidrage.

Hun tror, at de nye sundhedsråd kan komme til at gøre en forskel for at sikre større sammenhæng og kædeansvar i sundhedsvæsenet.

”Med en øremærket økonomi vil rådene kunne løfte store opgaver og styrke den tidligere indsats – eksempelvis via hjemmemonitorering og hjemmebehandling. Det har vi i Dansk Erhverv efterlyst, så der er klare økonomiske incitamenter til at holde patienterne ude af hospitalerne. Et område hvor mange private aktører står klar med løsninger, der kan implementeres nu og her,” siger Mette Feifer i en pressemeddelelse.

For Dansk Erhverv er det afgørende, at patientrettighederne ikke forringes.

”Det er positivt, at patienternes frie valg faktisk udvides, når det handler om akutpladser, hvor mange private også vil kunne bidrage. Endelig er det positivt, at de eksisterende patientrettigheder fastholdes, så private sygehuse fortsat kan bidrage til at nedbringe ventetiderne,” siger Mette Feifer.

Havde håbet på én myndighed

Hos Dansk Industri kalder man sundhedsreformen for ambitiøs, men peger på, at de nye sundhedsråd står foran en svær opgave.

Man er ganske tilfreds med, at regeringen i den ny sundhedsreform har fokus på sammenhæng for patienten og et mere digitalt sundhedsvæsen, men desværre går regeringen ikke hele vejen i forhold til at samle ansvaret for ældre og kronisk syge patienter hos én myndighed, lyder det fra Dansk Industri.

”Vi havde håbet, at regeringen ville gå hele vejen og samle ansvaret for ældre og sundhed under én myndighed. Udfordringen er jo, at vi får mange flere patienter og færre til at behandle dem. Derfor er vi bekymret for, om de 17 sundhedsråd reelt rykker nok, da det fortsat kræver meget samarbejde med mange aktører,” siger Emil Fannikke Kiær. erhvervs- og medlemsdirektør i DI.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind