Dansk Erhverv holdt torsdag sin største Årsdag nogensinde med over 1.300 gæster. Det var en dag spækket med oplæg fra politikere, topledere samt en spændende partilederdebat med fokus på produktivitet og mangel på arbejdskraft.
“Der er én ting, der bekymrer mig meget. Det er, at Danmark står med det ene ben i en produktivitetskrise.” sagde Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen, i sin velkomsttale, hvor han havde en klar opfordring til Christiansborg om at sætte et velstandsmål for Danmark.
”Produktivitet fylder ikke meget på Christiansborg, men det er nu engang dét, der gør os rigere og kan aflæses i alles lønseddel og velstanden i hver enkelt danske husstand, men siden 2015 er produktiviteten gået helt i stå i det offentlige og vi kan se, at den samlede produktivitet ikke længere vokser,” lyder det fra Brian Mikkelsen i et uddybende opslag.
Her peger han på, at der i regeringsgrundlaget ikke er fokus på produktivitet. Derfor er der behov for, at produktivitet bliver en del af den politiske dagsorden, mener han.
Vi gør det selv unødigt besværligt
Vicestatsminister Troels Lund Poulsen (V) tjekkede ind på Brian Mikkelsens krisebetonede billede af produktiviteten og skød den politiske sæson i gang med en regeringshilsen, hvor han fastslog, at Danmarks velstand er truet, hvis vi ikke øger produktiviteten og sikrer en tilstrækkelig arbejdsstyrke.
En af de måder, som regeringen vil øge produktiviteten på, er at fjerne mange af de administrative byrder, som virksomhederne møder fra offentlige myndigheder.
“Nogle gange er det EU, der er skurken, men andre gange er det os selv, der som en anden duksedreng gør alting unødigt besværligt,” sagde ministeren.
Derfor, forklarede han, opretter regeringen nu et ministerudvalg, der skal sætte fokus på at mindske de administrative byrder.
Og Troels Lund Poulsen ser meget gerne, at man kan reducere erhvervslivets byrder med 25 procent frem mod 2030, fremgår det af et nyhedsopslag.
Vi kunne være 31 milliarder rigere
Men hvor slemt er det egentligt, når vi ser på produktiviteten?
“Produktivitet har været på mode med produktivitetskommissionen, men så kom corona og vi glemte at have fokus på produktivitet. Det gjorde man bare ikke uden for EU, hvor USA’produktivitet siden corona er forbedret med over 6% mod 0,6% i EU-zonen generelt,” siger branchedirektør for offentligt-privat samarbejde Morten Jung.
I Danmark viser de foreløbige nationalregnskabstal, at den årlige vækst i timeproduktiviteten i gennemsnit har ligget på 0,7 pct. om året i perioden fra 2019 til 2023. Det vil sige Danmark klarer sig lidt bedre end gennemsnittet i EU, men væksten herhjemme er stadig under halvdelen af den USA har oplevet de seneste år.
”Løkke har sagt det ganske præcist, “det er svært at være en vindernation i en taberregion,” konkluderer Morten Jung.
Til sammenligning lå den gennemsnitlige årlige produktivitetsvækst i Danmark på 1,0 pct. i årene fra 2005 til 2019, hvilket er forskel i den årlige produktivitetsvækst på ca. 0,3 pct. i årene 2019-2023. Havde timeproduktiviteten fulgt det historiske gennemsnit, ville Danmark være 31 mia. kr. rigere i 2023 i et nyhedsopslag.
Vi kan øge brugertidsprocenten
Men hvad kan vi gøre selv, for at hæve produktiviteten?
Her kan vi heldigvis gøre meget selv, mener Morten Jung, ikke mindst i den offentlige sektor selvom måling af produktivitet her er en kompliceret opgave.
”Men betragter du fx brugertidsprocenten som udtryk for produktivitet. Altså den tid som en hjemmehjælper bruger hos borgere, så kan vi herhjemme øge brugertidsprocenten med 100% herhjemme, hvis vi organiserer arbejdet på samme vis som Buurtzorg gør i Holland. Det gode er, at både medarbejdere i hjemmeplejen og borgere vil opleve øget tilfredshed. Øget proaktivitet er en nødvendig win-win dagsorden,” slutter Morten Jung.