Andelen af grundskoleelever der er på lejrskole i 5 – 9 klasse er stigende hos privat- og friskoler, medens lejerskoleoplevelserne er faldende i de danske folkeskoler. Det fremgår af en ny undersøgelse.
Udviklingen er interessant for en kommunal folkeskoleelev koster kommunen omkring 67.500 kr. om året medens en privat- og friskoleelev koster staten ca. 52.500 kr. Det fremgår af bl.a. Undervisningsministeriets hjemmeside.
Det betyder, at privat- og friskolerne må prioritere lejrskoler højere end de kommunale folkeskoler.
I undersøgelsen, som er udarbejdet af Folkeskolen, viser tallene, at i 2023 var 22 procent af alle folkeskoleelever i 5.-9. klasse afsted, mens det samme gjaldt for 37 procent af eleverne i landets fri- og privatskoler.
I runde tal er det altså omkring 20 pct. af folkeskoleeleverne mod et lille stykke fra 40 pct. af eleverne på fri- eller privatskoler, der var på lejrskole i løbet af ét år (2023).
Det skal ses i perspektiv af, at 18 pct. af de danske grundskoleelever går på de cirka 540 frie og private grundskoler, der findes i Danmark, svarende til cirka 120.000 elever. Til sammenligning er der knapt 1.100 folkeskoler i Danmark med cirka 560.000 elever.
Vi mister de gode oplevelser
”Jeg kan sagtens forstå, at man ikke kan prioritere det på samme måde på en folkeskole, for det har man jo bare ikke pengene til”, siger Dorthe Gundmann, der er skoleleder på Amager Privatskole i Tårnby til Folkeskolen.
Hun har tidligere været skoleleder på flere folkeskoler og kender til situationen med, at der har man bare ikke pengene.
På folkeskolen Rundhøjskolen i Højbjerg uden for Aarhus er skoleleder Mads Neergaard Jacobsen enig i betydningen af at tage på lejrskole.
Ikke desto mindre har skolebestyrelsen fra i år sparet alle lejrskoler væk.
”Vi mister jo de gode oplevelser og de muligheder for at skabe relationer og fælles referencer, der ligger ud over det, der er normal skole”, siger skolelederen.
Han mener dog også, at det er den mindst ringe løsning.
”Vi henviser flere og flere børn til specialundervisning. I Aarhus Kommune er det noget, som distriktsskolerne selv betaler for, og det betyder, at vi starter skoleåret med et budget, der er 3,6 millioner kroner for lavt”, forklarer Mads Neergaard Jacobsen.
Dorte Gundmann mener, at muligheden for, at komme på lejrskole er blandt de elementer der gør, at forældrene vælger dem som privatskole til.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen bygger på data fra DSB’s Skolerejser, der tilbyder gratis togtransport til skoler, der tager på lejrtur i mindst tre skoledage.
Det er de tal som mediet Folkeskolen har bearbejdet. Sidste år benyttede flere end 105.000 elever og lærere fra danske grundskoler DSB’s Skolerejser.
I 2024 er de private- fri og grundskoler allerede oppe på at 29 pct. af eleverne har været på lejrskole her i begyndelsen af september , mod 15 pct i de kommunale Folkeskoler.