Skip to main content

Kommentar: Fredag morgen blev personalet, beboere og pårørende på det private botilbud HabitusHuset Ny Mårumvej informeret om, at bestyrelsen for Habitus-Koncernen har besluttet at lukke bostedet.

”Vi har truffet beslutningen, fordi vi på det pågældende bosted ikke længere kan løfte opgaven med den kvalitet, som vi skal, og som beboerne har krav på,” skriver direktør Martin Godske i en mail til TV 2 Kosmopol.

Lukningen kommer i kølvandet på to kritiske situationer en forgiftning af en yngre mand med infantil autisme der bl.a. havde spist cigaretter og en tragisk ulykke, hvor en ung kvinde med Downs syndrom og infantil autisme efter en måneds efterfølgende behandling på Rigshospitalet for ætsningsskader er afgået ved døden.

Læs også: Direktøren står frem i tragisk sag om ulykke på botilbud

Omstændighederne for hvordan ulykken kunne opstå er stadigt uklare og efterforskes af politiet. Alligevel lukker bestyrelsen bostedet, som i øvrigt er godkendt af Socialtilsynet så sent som i januar 2024. Det fremgår af tilsynsrapporten og Tilbudsportalen.

Rapporten er ikke uden kritik. Her skriver Socialtilsynet bl.a., ”at der er et godt stykke vej endnu før Ny Mårumvej kan præstere markant lavere gennemstrømning og flere uddannede og kvalificerede medarbejdere.”

Det skal her bemærkes, at der samlet ikke er tale om kritik, hvor tilsynet overvejer at lukke bostedet.

Finder kritikken berettiget

Til gengæld er mediekritikken haglet ned over botilbuddet, hvor medier og FOA fagbladet har skrevet indgående, om det vi ved fra den tragiske ulykke. OPS-Indsigt har tidligere bragt en artikel, hvor direktøren står frem, men nu er det altså slut.

”Kritikken af os er berettiget, og vi har på baggrund af de fremkomne oplysninger vurderet, at stedet må lukke,” skriver Martin Godske.

Det lyder som en fornuftig beslutning, at det botilbud lukker, men det er faktisk en temmelig usædvanlig beslutning, når vi ser ned over de sidste års sager fra eksempelvis København og Aarhus. Her har de kommunale bestyrelser mildt sagt trukket sagerne i langdrag, skønt det for offentligheden har været tydeligt, at stederne burde lukke.

Socialtilsynet vil lukke – København nægter

I november 2023 kunne TV 2 dokumentere, hvordan mennesker med handicap på to bosteder i Danmark blev behandlet på en måde, der fik eksperter til at bruge udtryk som omsorgssvigt, voldsomme overgreb og psykisk vold.

Det ene af bostederne fra TV 2s ‘Operation X – Nødråb i natten’ var Lynghuset i København, hvor en muldvarp gennem skjulte optagelser kunne dokumentere hverdagen for beboere og medarbejdere.

Socialtilsynet har siden besluttet at fjerne Lynghusets godkendelse, men Københavns Kommune vil ikke lukke bostedet uden kamp, selv om botilbuddet modsat Habitushuset Ny Mårumvej har været under skærpet tilsyn fra Socialtilsynet siden august 2023.

Socialdemokratiets politiske ordfører på rådhuset, Laura Rosenvinge, erkender endda i en pressemeddelelse, at der “ingen tvivl er om”, at Socialforvaltningen i Københavns Kommune har begået store fejl i sagen om Lynghuset.

Men socialborgmesteren Karina Vestergård Madsen (EL) og socialudvalget var i marts ikke stemt for at lukke lynghuset

“Jeg synes ikke, vi fik en fair chance og tid nok til at rette op på Lynghuset. Jeg undrer mig faktisk over Socialtilsynets indstilling, for med deres faglige indsigt burde tilsynet vide, at det tager tid at vende tingene på et botilbud og se resultaterne af de mange tiltag, der var sat i værk på Lynghuset,” siger hun til Altinget.

Afgørelsen om Lynghusets skæbne ligger nu i klagesystemet på vej mod Ankestyrelsens svar fremgår det af Tilbudsportalen og alt i medens driver ejerne (Københavns Kommune) stedet videre.

Kommuner deler nedlukningsomkostninger

Sagen om Lynghuset er ikke den eneste sag, hvor den kommunale bestyrelse ikke med det samme har draget konsekvensen. I 2021 lukkede Aarhus Kommune det såkaldte Hus 5 efter kritik fra Socialtilsynet der strakte sig tilbage til 2016.

Botilbuddet lukkede ned efter godt fem års kritik, men er siden blevet rekonstrueret af kommunen på samme adresse. Det samme er sket andre steder. OPS-Indsigt har igennem årene fulgt, hvordan kommuner har rekonstrueret og genåbnet lukkede tilbud på ny.

Lukning af botilbud er en omkostning, menneskeligt og økonomisk, hvad enten det sker i privat eller offentligt regi. Der er dog den fordel i forhold til de offentlige udgifter, at når et botilbud lukker i privat regi, at så sendes nedlukningsomkostningerne ikke videre til ”køber”.

Det er til gengæld muligt i flere regioner. Det fremgår af rammeaftalerne mellem kommunerne og de enkelte regioner.

Region Sjællands aftale indeholder eksempelvis et helt afsnit. Der hedder ”Nedlukning af tilbud med efterfølgende deling af nedlukningsomkostninger.”

Her fremgår det, at der er indgået en aftale mellem kommunerne i region Sjælland om at i forbindelse med tilbud, der lukker ned, deles nedlukningsomkostningerne mellem samtlige kommuner, som har anvendt tilbuddet og herunder også kommuner udenfor regionen.

Vil undgå bad standing

Baggrundene for sådan en aftale har flere årsager, men personer med branchekendskab peger overfor OPS-Indsigt på, at aftalen bl.a. er med til at trække tiden ud ift, at kommunerne lukker stærkt kritiserede tilbud ned. Kommunerne havner nemlig let i ”intern bad standing”, hvis de for let sender ”aben” videre til køberne, lyder det.

Det kommer ikke til at ske ift Habitushuset Ny Maarumvej. Her bliver det ejerne, der må dække nedlukningsudgifterne. Det betyder ikke, at ”køberkommunerne” ikke står uden afledte udgifter, ved fx at skulle finde nye opholdssteder til beboerne, der skal flytte fra et lukket botilbud. Kommunerne skal blot ikke dække udgifterne ved selve nedlukning.

Om ejerne af Habitushuset siden vælger at genopbygge stedet under fx et nyt navn. Det ved vi aktuelt intet om.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind