Skip to main content

Vi så det med Copenhagen Pride. Nu har vi set det igen med en anden civilsamfundsorganisation, nemlig Folkemødet.

Hen over sidste weekend har Folkemødets udmeldinger, om hvordan arrangører skulle forhold sig til demonstranter der vil afbryde debatterne på næste Folkemøde om en uge, trukket overskrifter.

”Hvis der opstår højlydte protester under et event, så start en dialog og overvej at invitere eventuelle demonstranter/aktivister op på scenen for at fremføre deres synspunkt. . Enten ved at en talsperson indtræder i debatten, eller ved at demonstranterne får nogle minutters taletid.” står der bl.a. i en mail, som arrangører og partnere på Folkemødet har fået.

I mailen fra Folkemødet peger man ikke på bestemte grupper af demonstranter, men i et interview med Berlingske nævner Peter Christiansen, direktør for Folkemødet, selv sagen om Palæstina.

”Den skal vi kunne tage på Folkemødet,” sagde han, samtidig med at han gav udtryk for at det var en ædel sag.

Det ligner næsten til forveksling det signal, Copenhagen Pride sendte til sine partnere i foråret, som fik dem til at trække sig på stribe.

Her havde Copenhagen Pride angiveligt bedt samarbejdspartnere om at tage stilling til spørgsmål om konflikten mellem Israel og Gaza. Det fik bl.a. Dansk Industri og A P Møller Maersk til at trække sig som sponsorer.

Troværdigheden falmer

Men til forskel fra Copenhagen Pride så trak Folkemødets ledelse hurtigt i land i en pressemeddelelse, hvor der bl.a. stod: ”Personer og grupper, der bevidst ødelægger debatter og lukker ned for andres samtaler, er ikke velkomne på Folkemødet. Folkemødet foregår i det offentlige rum og er derfor reguleret af de love, regler og rettigheder, der gælder her.”

Simultant udsendte Folkemødet til alle deres kontakter en FAQ om, hvordan de som arrangører skal forholde sig i tilfælde med larmende demonstranter.

Ifølge Michael Feder, der er direktør for Have Kommunikation, der bl.a. har rådgivet Copenhagen Pride efter deres ”storm”, så mener han, at Folkemødets kovending er udtryk for frygtkommunikation.

”Man får ikke givet ordentligt udtryk for dét, man mener, og man kommer til at sige noget, man ikke nødvendigvis mener, fordi man er bange for, hvordan det ene eller det andet virker,” siger han til mediet Kforum.

Han peger på at Folkemødets anden udmelding langt mere kontant.

”Den tror jeg, mange flere kan ræsonnere med,” siger han og fortsætter;

”Hvis Folkemødet følte, at det var nødvendigt at komme med en melding til at starte med, skulle de nok have gået med dén. Den virker troværdig, autentisk og overbevisende. Men i lyset af, at de har ment det modsatte lige før, falmer troværdigheden selvfølgelig.”

Til Berlingske siger Folkemødedirektøren, at kommunikationen er ”blevet misforstået eller ikke blevet set, som vi gerne ville have, det blev set”.

Skaden er sket mener tidligere minister

Onsdag kom der så en reaktion fra en politiker på Folkemødets ageren.

Tidligere skatteminister Benny Engelbrecht (S) der har været på Folkemødet alle årene, meddelte at han i år bliver hjemme, selv om han egentlig havde sagt ja til at deltage i en række debatter.

Han bliver hjemme i protest, for han er absolut ikke tilfreds med den måde Folkemødet har håndteret kommunikationen også selvom de søndag udsendte en pressemeddelelse, der lagde afstand til aktivistiske afbrydelser af debatterne.

”Skaden er jo sket. Folkemødet har givet en opskrift til Palæstina-aktivister på, hvordan de kan kortslutte debatten. Havde det ikke været for den katastrofale kommunikation fra direktørens side, er jeg sikker på, at der slet ikke ville være så mange aktivister, der ville have draget derover. De har jo fået en invitation til det,” siger Benny Engelbrecht til Berlingske onsdag.

Samtidig opfordrede han Folkemødets bestyrelse til at overveje om ledelsen havde de rette kompetencer.

Den tidligere minister Lea Wermelin, der er valgt i Bornholms Storkreds, siger til TV 2/Bornholm, at hun er enig i Engelbrechts kritik af folkemødedirektørens opfordring til at invitere aktivister med på scenen. Direkte adspurgt siger hun samtidig; ”Det er ikke nogen løsning at blive væk.”

Hvor mange der trækker sig om nogen vil de næste dage vise.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind