Skip to main content

Københavns Kommune har næsten 3000 færre børn i dagtilbudsalderen end for fire år siden. Det betyder, at 33 daginstitutioner i byen kan blive berørt af enten lukning eller nedjustering af deres pladser.

”Det handler om at undgå, at økonomien kører af sporet. Vi er nødt til at finde løsninger, så der kommer balance i tingene”, sådan sagde Emil Brødsgaard, Centerchef i Børne- og Ungdomsforvaltningen i København for en lille måned siden i en pressemeddelelse.

Manøvren er i høring lige nu og på sigt skal den lukke et hul i børne- og ungdomsudvalgets budget på ca. 60 millioner kroner. Men sådan skal det ikke gå, hvis det står til Alternativet.

Alternativet foreslår derfor en redningspakke for daginstitutioner. På mødet den 19. juni vil Alternativet i København stille forslag om, at børne- og ungdomsudvalget helt dropper lukningen af daginstitutionerne på trods af høringen. Det oplyser medlem af børne- og ungdomsudvalget Emil Sloth Andersen i en pressemeddelelse.

”Det er ikke en nødvendighed, at børne- og ungdomsudvalget lukker de her daginstitutioner. Det er en mulighed, at vi simpelthen nægter at gøre det. Det er det, vi vil foreslå. Så kan pengene i stedet findes ved forhandlingerne om budget 2025, og det kan man snildt, hvis man vil,” siger Emil Sloth Andersen.

Han peger på, at de fleste institutioner kun skal lukke midlertidigt, da man senere skal bruge kapaciteten igen, når børnetallet stiger. Og det gør, ifølge Alternativet København, lukningen helt “hovedløs”.

Privat udvider med udflytterbørnehave

En del af de lukningstruede er selvejende børnehaver og udflytterbørnehaver. Det frustrerer forældrene, som er rigtig glade for den løsning.

Men nu kommer der en lille udstrakt hånd fra en af de private børnehaver på Frederiksberg, for imens Københavns Kommune planlægger at lukke udflytterbørnehaver, gør det nye private dagtilbud “Klax” på Frederiksberg klar til at køre tur-bussen frem på Finsensvej tæt på kommunegrænsen til København.

“Hvis kommunen lukker dagtilbud imod forældrenes ønske, så vil vi gerne udvide og tage imod børnene,” udtaler Ahmet Incikli, der er direktør for Klax Danmark.

Han forstår forældres behov for at give deres `bybørn´ grønne omgivelser og jord under neglene i en dagligdag præget af et mere intenst byliv. ”Og som privat institution kan vi tilbyde et alternativ til det offentlige,” siger Ahmet Incikli.

Men er det dyrere for forældrene at vælge Klax som dagtilbud sammenlignet med de institutioner, politikerne måske vil lukke?

“Det vil i store træk være den samme udgift til dagtilbuddet, som forældrene er vant til. Vi er en non-profit organisation, så for os handler det om at yde den bedste service til familierne, så de vælger os til,” fortæller Ahmet Incikli, der netop har haft åbent hus på Finsensvej i anledning af Frederiksberg-dagene.

Gavner særligt børn i udsatte positioner

”Vi ved jo i dag, at børn i udsatte positioner, får det bedre af at være ude i naturen. Her kan de både lære mere sprogligt og opnå større social trivsel,” fortæller Christel Agerbek, der er dagtilbudsleder på Finsensvej.

Derfor undre det hende, at politikerne i København nu ser ud til at ville skrue ned for naturen til de yngste.

”Det er mærkeligt, at man vil nedlægge naturbørnehaver netop nu, hvor vi samfundsmæssigt har så stort fokus på børns bevidsthed omkring science, miljø og klima,” siger Christel Agerbek med blandt andet henvisning til eksempelvis NAVADA projektet.

Her arbejder Københavns Professionshøjskole og Novo Nordisk sammen om det femårige projekt NAVADA, hvor man netop ser på Science i dagtilbud og børns sproglige og sociale indlæring i samspil med naturen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind