Skip to main content

Der blæser nye vinde over Christiania. Fonden Fristaden Christiania har i lang tid forsøgt at finde en partner i almensektoren, der kunne bistå med byggeri og drift af de 15.000 m2 almene boliger, man havde aftalt med staten for at kunne overtage Christianiagrunden. 

Det er ikke lykkedes, selvom repræsentanter fra Christiania havde inviteret hele tre boligorganisationer 3B, AKB København og FSB til noget der kunne betragtes som en markedsdialog, for at drøfte planerne om at bygge almene boliger på den københavnske fristad. 

Men endelig med hjælp fra boligorganisationen ser det ud til, at man ved at oprette en ny almen boligorganisation kan løse opgaven.

Der er bare den udfordring, at Christiania Boligorganisation formelt skal politisk godkendes efter møde i Teknik- og Miljøudvalget i slutningen af januar.

Reelt er de politiske brikker dog på plads, det fremgår af en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.

Generelt tilbageholdende med at godkende nye 

Teknik- og miljøborgmester Line Barfod er begejstret for, at man nu har nået en milepæl i forhold til udviklingen af Christiania.

”Jeg er rigtig glad for, at Christiania nu kan tage næste skridt i forhold til at få opført gode almene boliger med en helt ny almen Christiania Boligorganisation. De almene boliger bliver en vigtig brik i den store forandring, som Christiania i øjeblikket gennemgår, og med oprettelsen af Christiania Boligorganisation kan christianitterne sikre, at området udvikles indenfor de rammer som Christiania og staten har aftalt. Dermed kan den helt særlige status som en eksperimenterende bydel fortsætte, og det ser jeg som et kæmpe plus,” siger Line Barfod.

”Teknik- og Miljøforvaltningen er generelt tilbageholdende med at godkende nye almene boligorganisationer i København, da der efter lovgivningen om almene boliger skal tages hensyn til ikke at have for mange små boligorganisationer, der ikke kan drives effektivt” skriver forvaltningen i et tillæg til pressemeddelelsen.

Christiania Boligorganisation vil efter oprettelsen være den 25. boligorganisation i København.

Tætte forbindelser til Christiania 

I den konkrete sag er det forvaltningens vurdering, at teknik- og miljøborgmesters inhabilitet ikke taler afgørende imod oprettelsen af en ny boligorganisation. 

Denne særlige vurdering hænger sammen med, at ikke blot en men to københavnske borgmestre har habilitetsproblemer i forbindelse med behandlingen af sagen. Det fremgår af en aktindsigt som Berlingske fik sidste år.

Før Line Barfod meldte sit kandidatur som Enhedslistens frontfigur ved kommunalvalget i 2021, arbejdede Line Barfod selv som advokat hos den kendte advokat Knud Foldschack for Fonden Fristaden Christiania. Af et notat fremgår det angiveligt, at borgmesteren er inhabil på baggrund af datterens ansættelse som advokat, hvor hun ligeledes repræsenterer fonden Fristaden Christiania, via sin ansættelse hos Knud Foldschack.

Det har desuden tidligere været fremme, at også Københavns socialborgmester Karina Vestergaard Madsens (EL) har habilitetsproblemer i forhold til Christiania, da hendes datter er ansat på samme advokatkontor, som Line Barfods datter.

Her er det værd at bemærke, at Knud Foldschack sidder i bestyrelsen for Fonden Fristaden Christiania. Tilsvarende sidder socialborgmesteren i kommunens økonomiudvalg. Hun vurderer dog ikke, at hun er inhabil, når Christiania er på dagsorden, har Socialforvaltningen tidligere oplyst overfor Berlingske.

Forvaltningen afventer ansøgning 

Teknik- og Miljøforvaltningen vil godkende den nye almene boligorganisation Christiania Boligorganisation, når den har modtaget det relevante ansøgningsmateriale og opfylder betingelserne, oplyser forvaltningen.

Forvaltningen kan tidligst give endelig tilladelse efter næste møde i Teknik- og Miljøudvalget d. 29. januar 2024.

Herefter vil forvaltningen indberette godkendelsen til Social- og Boligstyrelsen, Udbetaling Danmark og Landsbyggefonden, hvilket forventes at være afsluttet i januar 2024. Sideløbende forventes lokalplansarbejdet ifm. krav om en ny lokalplan igangsat, hvorfor den endelige placering af de almene afdelinger og boligtyper først senere vil blive fastlagt.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply