Skip to main content

For godt en uge siden tilsluttede 14 offentlige bygherrer sig en hensigtserklæring, der er arbejder for emissionsfrie arbejdsmaskiner i byggeriet. I denne uge har Rødovre Kommune, som den første kommune tilsluttet sig Reduction Roadmap, der kan ses som byggebranchens eget opråb til politikerne om, at emissionskravet til nybyggeri skal ned.

Læs også: Skalering af det grønne gearskifte i offentligt byggeri 

I Rødovre Kommune håber borgmester Britt Jensen, at flere kommuner vil følge Rødovres eksempel og tilslutte sig Reduction Roadmap, fordi kommunerne spiller en stor rolle på byggemarkedet. Det er vurderingen, at offentlige bygherrer står for op mod halvdelen af byggeriet i Danmark og det gør kommunerne til en vigtig spiller i den grønne omstilling.

”Alle landets kommuner er en del af DK2020, hvor vi forpligter os til at leve op til Parisaftalens krav om nuludledning af CO2 i 2050. Vi har med andre ord alle forpligtet os på klimakampen, og hvis vi kan gøre noget for at komme hurtigere i mål, er det en fordel for alle, ikke mindst når det endda kan give den danske byggebranche en konkurrencefordel globalt,” siger Britt Jensen i en  pressemeddelelse.

Men i Rødovre har man ikke tilsluttet hensigtserklæringen om emissionsfrie arbejdsmaskiner alt den stund, at man ikke kender til den, eller er blevet inviteret til at deltage, ”og derfor er det heller ikke noget, vi har haft mulighed for at sætte os ind i,” siger Britt Jensen til OPS-Indsigt, da vi henvender os.

 

Men hvordan hænger det sammen?

 

Beviser interessen blandt de offentlige bygherrer 

 

Hos Center for Offentlig Privat Innovation (CO-PI), der står bag hensigtserklæringen om emissionsfrie arbejdsmaskiner, synes Lærke Møller Sandsdalen, der er seniorprojektleder, at det er superfedt, at Rødovre Kommune har tilsluttet sig Reduction Roadmap som den første kommune. For hende beviser det interessen for grøn omstilling blandt de offentlige bygherrer. 

 

” Jeg skal ikke kunne sige præcist, hvorfor Rødovre ikke har hørt om vores hensigtserklæring, men de er naturligvis velkomne. Vi har kommunikeret meget intensivt, men dog ikke opsøgt kommunerne enkeltvis,” siger Lærke Møller Sandsdalen til OPS-Indsigt.

CO-PI har drevet deres proces siden marts 2022 og undervejs annonceret og formidlet via deres egne kanaler og en række forskellige arrangementer rundt i landet, hvor de offentlige bygherrer har kunnet tilmelde sig.

Vil ikke foregribe begivenhederne

I Rødovre Kommune er man ikke afvisende overfor hensigtserklæringen om emissionsfrie arbejdsmaskiner, men har svært ved at forholde sig til den, fordi man ikke kender detaljerne.

”Men for Rødovres vedkommende kan jeg sige, at vi er i gang med en handleplan for bæredygtighed i byggeriet, hvor muligheden for at bruge emissionsfri køretøjer og maskiner på byggepladser meget vel kan indgå,” siger Britt Jensen.

Hun vil ikke foregribe begivenhedernes gang, og derfor er det noget, hun først kan sige mere om, når handleplanen tager form.

Begge blev lanceret i 2022

Men hvad er forskellen på de to alliancer, som tilsyneladende vil i samme retning?

”Reduction Roadmap omfatter en meget større del af byggeriet end emissionsfrie arbejdsmaskiner, så det er rigtig godt, at Rødovre har tilmeldt sig. Hos CO-PI er vi sådan set enige i, at vi skal løse alle problemerne på den her front. Men vores opgave med hensigtserklæringen har alene været at få skaleret mulighederne omkring en enkelt del, nemlig de emissionsfrie arbejdsmaskiner,” siger Lærke Møller Sandsdalen.

Reduction Roadmap blev ligesom CO-PI`s projekt omkring emissionsfrie arbejdsmaskiner lanceret 2022 og er et forskningsbaseret målsætningsværktøj udviklet af branchevirksomhederne Effekt, Artelia og Cebra i samarbejde med bl.a. klimaforskere. Det finansieres af Realdania og Villum Fonden og har aktuelt mere end 350 ikke-kommunale brancheaktører tilmeldt.

”Det er i forvejen usædvanligt, at en hel branche selv beder om at blive reguleret, men omstillingen kræver det brede partnerskab på tværs af branchen. Med Rødovre Kommune har vi nu også de offentlige organisationer repræsenteret i samarbejdet, og det betyder rigtig meget,” siger Sinus Lynge, partner i EFFEKT Arkitekter.

Opfordring til politikerne

Parterne bag Reduction Roadmap har for nyligt haft foretræde for Folketingets Boligudvalg med deres krav om forhøjede reduktionsmål, og hvordan det bør have indflydelse på Bygningsreglementet.

”Politikerne i boligudvalget tog rigtigt godt imod Reduction Roadmap. Det er tydeligt at de har manglet viden omkring sammenhængen mellem byggelovgivningen, klimavidenskaben og Parisaftalen. Det nuværende bygningsreglement er udelukkende baseret på historiske data fra byggebranchen,” siger Mikkel Schlesinger, partner i Cebra, til Byrummonitor.

Helt præcist lyder opfordringen til politikerne, at emissionskravet til nybyggeri skal ned på 5,8 kg CO2 pr. m2 om året. I dag er bygningsreglementets krav på 12 kg. En reduktion vil med andre ord medføre en mærkbar reduktion af byggeriets CO2-udslip, men det kræver at de offentlige bygherrer slutter op og netop derfor vækker beslutningen om, at Rødovre Kommune tiltræder Rediction Roadmap glæde og stolthed.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply