Skip to main content

Patienterne skal vente væsentligt længere på operationer end tidligere. Det viser en indikator fra Sundhedsdatastyrelsen over ventetider på operationer.

Det var medvirkende til at regionerne, Sundhedsministeriet og privathospitalerne i februar indgik en aftale om, at private hospitaler skulle hjælpe med at nedbringe de lange ventelister efter COVID-19-pandemien og sygeplejerskestrejken, men det sker tilsyneladende ikke.

Læs også:  Produktivitetsfald i det offentlige sygehusvæsen – de private står klar til at hjælpe

 

Overholder ikke patientrettighederne

I løbet af sommeren har det nemlig vist sig, at hvis du skal have en fx en operation i knæet, kan du risikere op til et års ventetid på et offentligt hospital. I gennemsnit venter knæ-patienterne ifølge Sundhedsdatastyrelsen 100 dage. 

Samtidig med at patienterne står og venter i den offentlige kø, er der ledig kapacitet på privathospitaler, hvor operationsstuer står tomme, og det undrer de danske privathospitaler, skriver DR.Det er interessant, særligt se i lyset af at den aftale som staten og regionerne lavede med privathospitalerne i foråret indehold til pæn prisrabat.Læs også:  Det offentlige får prisrabat på privathospitaler i akutplan

”Patienter kontakter os og siger, at de har fået en tid i det offentlige langt ude i fremtiden. Som situationen ser ud nu, så kan man slet ikke overholde de patientrettigheder, som patienterne er omfattet af, siger Michael Gram Kirkegaard, der er administrerende direktør på privathospitalet Aleris og formand for Sundhed Danmark.

Derfor sendte privathospitalerne et brev til Indenrigs- og Sundhedsminister Sophie Løhde (V) i juli, hvor de bad hende vurdere, om regionerne lever op til den gældende aftale, som regionerne, ministeriet og privathospitalerne har indgået.

Sender bolden videre til regionerne

Tilsvarende har formanden for Folketingets Sundhedsudvalg Rasmus Lund Nielsen i et brev bedt Sundhedsministeren redegøre for, hvordan hun vil sikre at aftalen mellem stat, regioner og privathospitaler overholdes.

Sundhedsminister har endnu ikke svaret på udvalgets spørgsmål, men i en mail til DR skriver hun bl.a., at hun forventer at regionerne har styr på den del og lever op til aftalen.

Hos Danske Regioner forstår man ikke kritikken.

”Som tallene er nu, så overholder vi jo den aftale. Vi har henvist 12 procent flere end sidste år allerede på nuværende tidspunkt. Aftalen var, at vi skulle henvise nogenlunde det samme antal som sidste år, men vi har altså henvist flere,” siger Karin Friis Bach, der er formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner til DR.

Hun medgiver, at de offentlige sygehuse ikke har formået at overholde ventetiderne. Derfor ønsker hun, at regionerne og privathospitalerne sætter sig sammen med henblik på at forbedre samarbejdet.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply