Skip to main content

Googler du offentlig-privat samarbejde, dukker der ikke et væld af artikler op fra andre medier. Du havner typisk på en række statslige institutioners eller interesseorganisationers hjemmesider, men danske medier beskæftiger sig jævnt hen ad vejen med offentlig-privat samarbejde uden at de nødvendigvis anvender begrebet.

I denne artikel får du tre små uddrag af artikler i andre medier, der beskæftiger sig med nogle af de vilde problemer Danmark står med. Det handler om iværksætteri, arbejdskraft og velfærd og hvordan vi får mest ud af det potentiale vi har, hvis man arbejder på tværs af sektorerne. Her møder du repræsentanter fra den private sektor, som er ude og flage deres eksistens og potentiale op til sommerferien.

Branche domineret af kvindelige iværksættere byder sig til

”Lad nu ildsjælene komme med ved bordet, når vi skal sikre vores børns gode barndom – i stedet for at kvæle initiativ og hverdag i kommunale strukturer,” lyder budskabet fra en række aktører i netværket “Vi bakker op om private daginstitutioner og pasningsordninger”.

I en kronik i Jyllands-Posten folder netværket flere pointer ud. En af dem er, at når der kommer 60.000 flere børn i daginstitutionerne over det næste årti, så er det svært at se, hvordan kommunerne skal klare det uden de selvejende og private institutioners hjælp. ”De gode kræfter er klar, men forudsætningen for at lykkes, er et gennemskueligt og lige tilskud til alle børn i Danmark,” lyder det.

På OPS-Indsigt har vi tidligere beskæftiget os netop med kommunernes beregning af tilskud til private dagtilbud, herunder et udsving på mellem 50.000 og 90.000 kroner.

Læs også: Kommunernes beregning af tilskud til private dagtilbud svinger voldsomt 

Netværket af aktører der bakker op om private dagtilbud er interessant, dels fordi de oftere og oftere dukker op i debatter og medier, men også fordi de repræsenterer et helt særligt segment med en kraftig overrepræsentation af kvindelige iværksættere.

I 2021 viste data som OPS-Indsigt havde fået fra Daginstitutionernes Landsorganisation (DLO), at 95 % af stifterne i denne branche er kvinder.

Læs også: Flere kvindelige iværksættere – men regeringens politik lukker vækstsegment 

Det offentlige skal slippe rollen som `altmuligmand´

”I en tid hvor alle taler for en opgaveprioritering og styrkelse af at offentlige-private samspil må tiden også være moden til, at det offentlige giver lidt mere slip på rollen som ”altmuligmand” – og trygt vælger at overlade flere opgaver til de private opgaveløsere – og således høster de gevinster, som det vil medføre,” sådan falder ordene fra branchedirektør Jakob Scharff i Dansk Industri i et interview med Udbudsmedia.

Her efterlyser han en forpligtelse til at konkurrenceudsætte udbudsegnede offentlige opgaver i kommuner og regioner.

Dansk Industri peger i en analyse på at i alt 36.490 af kommunernes og regionernes fuldtidsansatte varetager i dag opgaver, som private virksomheder har gode forudsætninger for at løse og som derfor egner sig til at blive markedsprøvet. Det drejer sig bl.a. om rengøringsmedarbejdere og specialarbejdere.

Pointen er, at kommuner og regioner ved at overlade tekniske opgaver og støttefunktioner til private leverandører får større mulighed for at koncentrere deres tid og ressourcer om at levere kernevelfærd.

Artiklen er interessant, da vi bl.a. tidligere på OPS-Indsigt har skrevet om hvordan kommuner og regioner med to simple håndgreb kan frigøre mindst en milliard kroner til borgernær velfærd. 

Læs også: To håndgreb kan frigøre en milliard til borgernær velfærd

De privatansatte arbejdere mere end de offentlige

Hvis de offentligt ansatte matchede de privatansatte ift. præsterede timer, ville det frigive ressourcer svarende til ca. 29.800 ekstra årsværk. Det fremgår af en ny analyse fra Dansk Industri, som Berlingske henviser til.

I artiklen forklares uligheden i mængden af arbejdstimer med, at der er et markant højere sygefravær i den offentlige sektor, ligesom flere her arbejder på deltid. Det gælder blandt andet for mere end 70 procent af social- og sundhedshjælperne i kommunerne.

”Det er jo ret vilde tal, når man tænker på, at det er ens faggrupper, som er ansat på samme vilkår,” siger Jakob Scharff.

Læs også: Det kommunale omsorgspersonale har højere sygefravær end de privatansatte 

Formanden for FOA Mona Striib peger på, at man mange steder i den offentlige sektor er havnet i en ond spiral, hvor ansatte bliver sygemeldte, fordi de er pressede, hvilket betyder færre ressourcer og et endnu dårligere arbejdsmiljø.

Hun peger samtidig på, at meget således også afhænger af, hvordan de offentlige arbejdsgivere ansætter, arbejdstilrettelægger og økonomistyrer.

Hun køber dog ikke umiddelbart præmissen om, at der er brug for, at private virksomheder leverer mere velfærd, men siger:

”Uanset om det er en privat virksomhed eller offentlig arbejdsplads, bruges den samme velfærdskrone. Vi skattefinansierer vores velfærd, så derfor er det ikke et spørgsmål om offentlig mod privat. Det handler om at levere den bedste service for vores skattekroner,” siger Mona Striib.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply