Skip to main content

En række borgere med handicap, der er bevilliget hjælp efter den såkaldte BPA-ordning, får ekstra travlt her til sommer. De skal nemlig inden august enten selv finde nye medarbejdere, der kan stå for den pleje, overvågning og ledsagelse, de er bevilget af kommunen eller få en aftale med en ny administrationsvirksomhed, der kan finde medarbejderne.

Det sker efter, at virksomheden Olivia Danmark har opsagt en række aftaler med omkring 30 borgere på tværs af landets kommuner om at administrere BPA-ordningerne.

Det lyder umiddelbart ikke af mange, men for at oppebærer hjælpen for de 30 borgere, kræver det ca. 200 handicaphjælpere og det er dem der er blevet opsagt, fordi Olivia Danmark trækker sig i de konkrete kommuner. 

”Det er dybt ulykkeligt, at både borgere og medarbejdere havner i denne utrygge situation, hvor borgerne må se deres vante hjælp forsvinde med kort varsel hen over sommerferieperioden, og medarbejderne deres arbejde. I BPA-ordninger arbejder man tæt sammen – og det kræver ikke blot faglighed, men også tillid mellem borger og handicaphjælperen. Den tillid kan for mange være svær at opbygge og erstatte én til én,” siger næstformand i FOA Thomas Enghausen.

Formanden for Handicapbranchen Danmark, Michael Graatang mener, at den aktuelle situation er et resultat af, at kommunerne underfinansierer BPA-området. Så selvom det i denne omgang handler om et mindre antal borgere, så fremhæver det en overordnet problematik, der længe har eksisteret på BPA-området og som vi tidligere har skrevet om på OPS-Indsigt.

Anklager kommunerne for social dumping

”Det er et strukturelt problem, som vedrører og rammer hele den overenskomstdækkede branche, som i sidste ende går ud over medarbejderen og borgeren. Det skyldes kort og godt, at flere kommuner praktiserer “social dumping” på området, så virksomheder med overenskomst kan have svært ved at hjælpe borgerne med deres BPA-ordning”, siger Michael Graatang til OPS-Indsigt.

Han peger ligesom Thomas Enghausen på, at det særligt er virksomheder med overenskomster på BPA-området, der har det vanskeligt, fordi kommunerne undlader at beregne og afregne tilskuddene, så man kan dække eksempelvis overenskomstmæssige lønelementer og administrationshonorar. 

”Konsekvensen bliver, at det kommer til at være kommunenavnet, der afgør, om du kan få hjælp, og hvilken: For hvis overenskomstdækkede virksomheder ikke kan levere, er der kun virksomheder tilbage, som er villige til at forringe lønnen for medarbejderne. I længden gør det et ellers givende og spændende job, uattraktivt, og i sidste ende risikerer vi, at borgerne ikke kan få den hjælp, de har brug for, for at kunne leve deres liv bedst muligt, ” siger Thomas Enghausen.

Havner i armene på virksomheder uden overenskomst

Han gør opmærksom på, at opsigelserne fra Olivia Danmark, der er en af landets største leverandører på området, kommer i en periode, hvor udgifterne på socialområdet stiger – og hvor flere kommuner på grund af stramme budgetter leder efter besparelser i det tilskud, de giver til borgerne til at ansætte den nødvendige hjælp i BPA-ordningen. 

”Kommunerne fjerner for eksempel den sjette ferieuge, som den overenskomst, handicaphjælperne aflønnes efter, ellers har garanteret,” siger Thomas Enghausen.

”I virkeligheden betyder forringelserne i medarbejdernes løn- og ansættelsesvilkår en forringelse i det tilskud og den hjælp, borgerne modtager,” siger Thomas Enghausen.

Han kender til konkrete eksempler, hvor BPA-virksomheder med overenskomst har opgivet at finde medarbejdere til handicappede borgere i specifikke kommuner, fordi det tilskud kommunerne fastsætter og beregner ikke kan dække opgaverne hos borgeren med en overenskomstmæssig løn.

Hos Handicapbranchen Danmark genkender Michael Graatang billedet og derfor efterlyser han sammen med FOA og andre organisationer mere ensartede regler for tilskud på området.

”I virkeligheden betyder den strukturelle udfordring en udsultning af området med en forringelse i det tilskud og den hjælp, som borgerne modtager. Vi har set eksempler, hvor BPA-virksomheder med overenskomst har været nødsaget til at opgive at tilbyde medarbejdere til borgere i specifikke kommuner, fordi tilskuddet simpelthen ikke står mål med opgaven. Så ender borgeren og medarbejdere ved virksomheder, som ikke er overenskomstdækkede” siger Michael Graatang.På Olivia Danmarks hjemmeside står der intet om opsigelserne af handicaphjælperne eller baggrunden for det. OPS-Indsigt har kontaktet virksomheden for en kommentar.

Læs også: København beskylder Intervare A/S for underbetaling af chauffører

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply