“Det vigtige er ikke, hvem der leverer hjælpen, hvor mange private alternativer, der skal være eller hvor stor en andel af markedet, private skal stå for. Det handler om ideologi. Kvaliteten for borgerne må og skal være målestokken for, hvordan vi indretter ældreplejen,” siger Thomas Enghausen, der er forbundsnæstformand i FOA.
Udtalelsen kommer i forbindelse med årets første konkurs på hjemmeplejeområdet i Fredensborg Kommune.
Her drejede virksomheden Værdig Pleje nøglen om midt i juni. Selskabet udgjorde det ene ud af to private leverandører af hjemmepleje i Fredensborg kommune, som bød på opgaven i 2021, hvor kvalitet talte 40 procent og pris 60 procent ifølge SN.dk
Værdig Pleje havde ansvaret for hjemmeplejen til 248 borgere i Fredensborg kommune. Opgaven med, at finde dækning for borgernes besøg er lige nu havnet i Fredensborg kommune, som i den sammenhæng også har mulighed for at trække på den anden leverandør.
”Der er nedsat en krisestab med alle relevante ledere og medarbejdere, så vi sikrer, at alle borgere får den rette hjælp og kan være trygge igen, siger Mie Gudmunsson, der er direktør i kommunen med ansvar for bl.a. ældreområdet i en pressemeddelelse.
Hos fagforbundet FOA har man fokus på de 37 medarbejdere, der er registreret ansat hos Værdig.
“De medarbejdere har mistet deres arbejdsgiver, og står i en usikker situation indtil de finder en ny,” siger formand for FOA Nordsjælland Lene Lindberg siger hun i en pressemeddelelse.
Hun peger samtidig på, at de kommunale medarbejdere igen må gøre en ekstra indsatsved en konkurs.
”Det risikerer igen at få konsekvenser for borgere, der har valgt den kommunale hjemmepleje, når medarbejderne må træde til, hvor en anden leverandør har opgivet,” siger formand for FOA Nordsjælland Lene Lindberg siger hun i en pressemeddelelse.
Antallet af konkurser ligger lavt
Men hvor ofte er det lige, at vi har en konkurs?
Siden 2019 har der været syv konkurser blandt hjemmeplejevirksomheder ifølge konkursindex.dk som administreres af FOA. Det giver et gennemsnit på omkring 2 om året.
Der er tale om virksomheder, der har haft fra 1 til 36 ansatte. Det samlede antal berørte ansatte ligger lige omkring 100 om mængden af berørte borger ligger lidt under 450.
Det skal ses i perspektiv af, at langt de fleste af de i alt 13.000 konkursberørte borgere mærkede konkurserne kraftigst i årene 2013 – 2017 ifølge en artikel OPS-Indsigt tidligere har udgivet og tilsvarende gør sig gældende for de ca. 2.400 medarbejdere.
Det vil sige at antallet af konkurser er trods en debat om kommunernes prisfastsættelse stilnet meget af, måske fordi man også, som vi tidligere har skrevet om på OPS-Indsigt oplever kommuner, hvor leverandører trækker sig i tide.
Senest i Frederikssund Kommune har hjemmeplejefirmaet `Hånd i Hånd´ trukket sig fra kontrakten efter seks år.
Læs desuden: Plejeleverandør trækker sig – Prisdannelsen sker ikke efter fair principper