Skip to main content

”Det er de fakto kommunerne, der har monopolet og magten. Det er dem der sætter kravene i kontrakterne og det er dem der sætter prisen,” lyder det fra Stine Louise Eising von Christierson i en kommentar på torsdags folkemødeevent om takster på friplejehjem.

 

Hun er administrerende direktør i Forenede Care, der netop har valgt ikke at gå ind i friplejemarkedet på grund af taksterne, men hun kender godt prissætningsudfordringen fra det øvrige kommunale ældremarked.

 

Læs også: Friplejehjem står for størstedelen af den vækst, der er i plejeboligsektoren

 

Det er rådgivningsvirksomheden Gerner og Søndergaard, der har inviteret til en debat om de meget omdiskuterede takster på friplejehjem, herunder deres voldsomme variation, som det hedder.

 

Og netop variationen i priser på friplejehjemsområdet er en af årsagerne til, at Forenede Care ikke er gået ind i markedet.

 

”Vi ser det helt enkelt som alt for risikofyldt,” lyder det flere gange fra Stine Louise Eising von Christierson.

 

Viceborgmester i Gribskov Kommune, Anders Gerner Frost, repræsenterer den kommune der har den højeste udliciteringsgrad i Danmark og han understreger nødvendigheden af gennemskuelighed og transparens i priskalkulationerne.

 

”Det går jo ikke, at leverandører søger væk fra markedet, netop nu hvor vi står med så mange udfordringer på velfærdsområdet. Det er her vi har brug for hinanden inden det er for sent,” siger han.

 

Kommunaldirektøren har ikke lukket døren 

 

Men det er ikke sådan, at det altid er helt umuligt, når kommuner og leverandører mødes for at drøfte kommunernes beregning af priser på ældreområdet. 

 

”Vi har dialog med rigtig mange kommuner og det bedste er faktisk, når det er er den yngste økonomifuldmægtig, der får lov til at beregne priserne, på baggrund af kommunernes regnskab. Det er her vi har den bedste dialog,” siger markedschef i Dansk Erhverv Morten Jung.

 

Hos kommunaldirektøren i Vordingborg Kommune er døren ikke lukket for en dialog.

 

”Jeg er optaget af at få en god og professionel dialog med dem der vil tale med os, så vi måske kan skabe noget sammen,” lyder det fra Kristina Koch Sloth.

 

Hun har sådan set den forventning, at alle kommunale embedsmænd helt naturligt vil være interesseret i en dialog om gennemsigtighed og regelforenkling.

”Det er jo ved at løbe af med os, i det her hav,” siger hun.

 

Hjælper ikke at pege fingre

”Jeg mener bare, at vi skal have samme vilkår for samme ydelse, hvad enten man er kommunale eller privat leverandør. Den anden måde at undgå de her urimelige diskussioner om takster, er ved at indføre nationale takster,” lyder det fra Stine Louise Eising von Christierson.

 

Hun mener ikke det bringer noget med sig for det videre samarbejde, at de private møder op hos kommunerne og peger på alle fejlene i deres beregninger, så hellere nationale takster. 

 

”Det kan være meget godt med nationale regler, men nu er jeg jo i bund og grund mest optaget af at få det til at fungere rigtig godt i den Kommune, hvor jeg arbejder,” lyder det fra Kristina Koch Sloth.

 

Hun retter dermed kompasnålen på nødvendigheden af gøre noget ud det lokale samarbejde mellem leverandør og kommune.Se her lille video fra folkemødet, hvor aktørerne er på slap line medens de drøfter friplejetakster.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply