Skip to main content

Sundhedsminister Sophie Løhde ønsker en udvidelse af sundhedslovens paragraf 166, så flere kræftsyge kan få tandlægetilskud og dermed dækket mange af deres tandlægeudgifter ifb med en kræftbehandling.

”Vi har en lovgivning, som er meget restriktiv i forhold til, hvor mange patienter der henvender sig med nogle meget store tandskader og dermed efterfølgende tandlægeregninger,” siger hun til ritzau den 21 maj.

Hun og regeringen er derfor parat til at udvide patientgruppen, så flere kræftpatienter, men også andre ramte patientgrupper kan få nemmere ved at få tilskud til, at dække deres tandlægeregninger.

Der findes nemlig flere sygdomme, som ifølge eksperter kan give tandproblemer.

Derfor står ifølge TV2 tusindvis af patienter uden mulighed for økonomisk tandlægehjælp, da disse sygdomme og behandlinger ikke er omfattet af paragraf 166.

”I dag ligger udgifterne til tandbehandlingsordningen på omkring 20 millioner kroner årligt. Det beløb er vi fra regeringens side klar til at hæve betragteligt, siger Sophie Løhde.

Tandlæge: Alt for mange får afslag

Meldingen kommer angiveligt efter at TV2 i april kunne fortælle, at mere end hver anden kræftpatient havde fået afvist økonomisk hjælp til tandlægebehandling de seneste fire år.

Det tal har dog en stigende tendens. Ifølge sundhedsministeren fik nemlig 75 procent af kræftpatienterne, som havde fået tandskader efter kemoterapi, afslag på tilskud i 2021.

En af de tandlæger, der har gruppen af kræftpatienter tæt inde på livet, er partner i Coloseum Danmark  Lars Nygaard. Han har i 27 år behandlet kræftpatienter, der har store tandskader som følge af strålebehandling.

”Paragraf 166 er en gummiparagraf. Jeg har haft alt for mange patienter, der har fået afslag på støtte til tandbehandling. Og det er på trods af, at de har haft dokumenterede og betydelige tandproblemer som følge af strålebehandling,” siger han i en pressemeddelelse.

Et skridt i den rigtige retning

Hos brancheforening Dansk Tandsundhed glæder man sig over udsigten til bedre tilskudsmuligheder for kræftpatienter.

” Det er absolut nødvendigt, at vi får udvidet adgangen til tilskud for tandbehandling, som følge af kræft.  Vi ved, at eksempelvis behandling med kemoterapi kan nedsætte spytproduktionen, og det er rigtigt dårligt for tænderne. Der står vi i dag med nogle eksempler på patienter, som har været igennem forfærdelige sygdomsforløb, og så samtidig skal igennem en meget dyr tandbehandling, som de ikke får tilskud til. Det bør vi kunne gøre bedre, og derfor er Indenrigs- og Sundhedsministerens forslag et skridt i den helt rigtige retning,” siger Dansk Tandsundheds formand Jens Mondrup.

Også hos Tandlægeforeningen ser man positivt på ministerens forslag og et kommende arbejde med lovændringen. Her peger foreningens formand Susanne Kleist på nødvendigheden af at give tilskud hos denne patientgruppe i forhold til forebyggelse af de skader der potentielt kan opstå.

”Det er jo paradoksalt, at der først gives økonomisk støtte, når det er gået galt. Vi mener, at kræftpatienter automatisk skal have tilskud til både forebyggende og nødvendige behandlinger i munden,” forklarer Susanne Kleist.

Ikke kun kræftpatienter

Jens Mondrup efterlyser desuden en kronikerpakke og opfordrer sundhedsministeren til at inddrage den tandplejefaglige branche. For også andre patientgrupper har store udfordringer med tænderne, som følge af kroniske sygdomme.

”Selvom forebyggelse og behandling af patienter med kroniske sygdomme fylder meget i sundhedsdebatten, mangler der fokus på, at forebyggende tandpleje og bedre adgang til behandlinger er en del af svaret. Det ser vi blandt andet med hjerte-kar-sygdomme, leddegigt og særligt diabetes, som er i voldsom vækst,” siger Jens Mondrup.

Derfor opfordrer han til ikke at kun at udvide §166, men også at arbejde videre med en kronikerpakke, hvor tandsundhed bliver et omdrejningspunkt.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply