For de fleste faglige organisationer er overenskomstforhandlingerne et overstået kapitel, efter er overvældende flertal af lønmodtagerne vendte tomlen opad for en måneds tid siden.
Traditionen tro har FOA og KA Pleje forhandlet senere. Det er nemlig en del af aftalen fra 2004, hvor FOA afstod fra konfliktretten inden for KA-Plejes overenskomst mod, at der blev forhandlet på bagkant.
”Det giver sådan set en større mulighed for dialog frem for konflikt og det er i virkeligheden sådan vi helst vil arbejde,” siger direktør i KA Pleje Karsten Høgild til OPS-Indsigt.
Mange af elementerne i den nye overenskomst ligger således i tråd med de andre aftaler, som tidligere er indgået mellem FOA og andre parter i forårets overenskomstforhandlinger.Kæmpe udfordring uden inflationshjælp
Konkret kan lønmodtagerne under KA overenskomsten se frem til lønstigninger i omegnen af 2.500-3.000 kroner per måned.
”Vi må bare erkende, at det øvrige arbejdsmarked er landet med tilsvarende stigninger på lønningerne og der er ingen tvivl om, at vi er godt tilfredse med forhandlingsforløbet og resultatet, men når det er sagt, så bliver det her en kæmpe udfordring for de private leverandører, for de har jo modsat de kommunale ikke fået nogen inflationshjælp,” siger Karsten Høgild til OPS-Indsigt.
Han mener, at det er et kæmpe problem, at man på hjemmeplejeområdet har en køber, der fastsætter priserne, og at de ikke fastsættes i en fair og lige konkurrence. ”Det er og bliver en hæmsko for det frie valg,” lyder det.
Muligheden for en smartere overenskomst
Men hvad er egentlig det særlige ved denne overenskomst, når nu begge parter ligger i baghånden?
”Muligheden for at stige yderligere i løn ved 10 års anciennitet er noget af det, som vores medlemmer virkelig har efterspurgt, så det er jeg superglad for, at vi har leveret på,” siger Tanja Nielsen, formand for social- og sundhedssektoren i FOA i en pressemeddelelse.
Hun takker samtidig sin forhandlingsmodpart, KA Pleje, for et godt forhandlingsforløb.
Hos KA Pleje peger Karsten Høgild på, at det med at sidde i baghånden på de øvrige overenskomster giver også muligheden for, at gøre det smartere.
”Vi har jævnligt haft nybrud, som de andre organisationer, så siden har måttet følge. Denne gang har vi haft tre fokusområder i forhandlingerne med FOA, som vi har prioriteret. “Det er uddannelse, rekruttering og fastholdelse,” siger Karsten Høgild.
Sundheds- og ældreområdet mangler forventes ifølge FOA at mangle lidt over 40.000 sundhedsuddannede i 2030, så derfor giver parterne nu ufaglærte ret til at tage en erhvervsuddannelse med fuld sædvanlig løn efter to års ansættelse. Hertil kommer, at det ekstra anciennitetstillæg ved 10 år på 1500 kr. om måneden kun gælder uddannet personale.
”Det tror vi på, kan være en motivationsfaktor for, at flere uddanner sig,” siger Karsten Høgild.
Udvider lørdagstillægget med 8 timer
Men hvad er det egentlige nybrud i denne omgang?
”I denne branche er dækning af vagtplanerne i weekenden en af de største udfordringer og derfor har vi i vores nye overenskomst aftalt at lørdagstillægget allerede starter kl. 6.00 og ikke som i de andre overenskomster først kl. 14.,” siger Karsten Høgild.
Han ser udvidelsen af lørdagstillægget med 8 timer som en anerkendelse af personalets indsats på en dag, hvor det meste af Danmark holder fri.
”Det går tilbage til den tid, hvor man også arbejdede om lørdagen, at tillægget først starter kl. 14. Vi mener, at de ansatte bør præmieres for at arbejde om lørdagen, så derfor har vi bragt det til forhandlingsbordet og lur mig om de andre organisationer ikke følger med næste gang,” siger Karsten Høgild.
FOA bekræfter, at KA-medlemmerne får noget ekstra
Forbundsnæstformand i FOA Thomas Enghausen bekræfter, at KA Pleje har fået noget ekstra med i deres overenskomst
”Mange elementer i forliget ligger i tråd med de andre aftaler, vi har indgået i forbindelse med forårets overenskomstforhandlinger, og det er aftaler, som FOA-medlemmerne har taget godt i mod. De ansatte under KA Pleje-overenskomsten har så også fået det ekstra anciennitetstrin og udvidelsen af lørdagstillægget, så jeg håber og tror, at medlemmerne også vil se positivt på vores resultat denne gang,” siger Thomas Enghausen.
Nu er det op til FOAs medlemmer og KA Plejes medlemsvirksomheder, om forliget skal stemmes igennem. Urafstemningen starter mandag den 22. maj og lukker fredag den 9. juni. Alle FOA-medlemmer, der arbejder under overenskomsten, er stemmeberettigede og får direkte besked om afstemningen. Ansatte under overenskomsten, der ikke er medlem af FOA, har ikke mulighed for at stemme.
Syv hovedelementer i aftalen mellem FOA og KA Pleje
- Nyt anciennitetstrin på 1.500 kroner efter 10 år hos samme arbejdsgiver. Tidligere har der kun været anciennitetstrin efter tre år og seks år.
- Lørdagstillægget gælder fra kl. 6 i stedet for kl. 14 som hidtil.
- For en fuldtidsansat stiger månedslønnen med 962 kr. pr. 1. juni 2023 og 921,92 kroner pr. 1. juni 2024 (det svarer til en timelønsstigning på hhv. 6 kr. og 5,75 kr.).
- Arbejdsgiverens bidrag til pension stiger med to pct., mens lønmodtagerens falder tilsvarende.
- Yderligere fire ugers betalt forældreorlov.
- Tillidsrepræsentanter gives mulighed for at mødes med nye medarbejdere i arbejdstiden, herunder for at tale om fagligt medlemskab.
- Ufaglærte sikres ret til at tage en erhvervsuddannelse med fuld sædvanlig løn efter to års ansættelse.