Skip to main content

I et tæt pakket program mandag formiddag blev Velfærdsrådets anbefalinger præsenteret i den gamle børssal hos Dansk Erhverv. 

Her deltog veloplagte aktører, der repræsenterede kommuner, virksomheder, NGO-er, pensionskasser og christiansborgspolitikere i præsentationen.Læs artiklen: Fremtidens velfærd har behov for stærkere partnerskaber på tværs af sektorer

Et af de store temaer var manglen på arbejdskraft og den udfordring det varsler for fremtidens velfærd.

Hvis serviceniveauet, forstået som samme antal medarbejdere pr. borger, skal opretholdes, vil den offentlige sektor have behov for ca. 44.000 flere medarbejdere i forhold til i dag ved uændret arbejdstid. Alene antallet af SOSU-ansatte skønnes at skulle forøges med 15-20.000, skriver Velfærdsrådet i deres anbefalinger.

Her peger Velfærdsrådet bl.a. på, at en del af løsningen for at rekruttere flere kvalificerede og motiverede medarbejdere til velfærdsfagene starter allerede i uddannelsessystemet. 

Herudover ønsker Velfærdsrådet en lettere vej for medarbejdere, der ikke nødvendigvis har formelle papirer på deres kompetencer, ved i højere grad at anerkende praksiserfaring i stil med mesterlære. (Se i øvrigt artikel om de 12 anbefalinger)

FOA vi kan ikke trylle folk ud af den blå luft

Godt 30 gange nævner man medarbejderne i Velfærdsrådets anbefalinger, men ved selve præsentationen er der ingen medarbejderorganisationer som står på podiet og præsenterer resultatet.

FOA har ellers fra starten haft et udpeget medlem af Velfærdsrådet, først var det tidligere sektorformand Torben Hollmann, som nu er centerchef i Næstved Kommune og siden har det været forbundsnæstformand Thomas Enghausen som har deltaget i arbejdet. 

”Men det var da sløjfen skulle bindes, at vi I FOA ikke kunne skrive under på det samlede værk,” siger han til OPS-Indsigt.

Men hvorfor springer man fra og betyder det, at FOA er fuldstændig uenig i alle anbefalingerne?

”Det har været en politisk afvejning fra FOA`s side. Vi er enige med Dansk Erhverv i, at vi står i en hamrende alvorlig situation og her er vi enige i, at der skal handles, men i takt med at Velfærdsrådet arbejdede i dybden med anbefalingerne, måtte vi konstatere, at vi ikke kunne skrive under på dem alle,” siger Thomas Enghausen til OPS-Indsigt.

Han kommer ikke nærmere ind på, hvad det er der skiller, men understreger, at der ikke ligger en konflikt i den beslutning, samt at man ikke har haft udfordringer med at bidrage til arbejdet.

”FOA har bistået i forhold til Velfærdsrådets arbejde som ressourceorganisation med viden og dermed som med og modspiller i diskussionerne, men vi er ikke medunderskrivere på anbefalingerne,” siger Thomas Enghausen.

Han peger på, at vi kommer til at få en grundlæggende diskussion af, hvad det er vi vil med vores velfærdssamfund, ”for vi kan jo ikke bare trylle folk ud af den blå luft,” siger han.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply