Skip to main content

Frisættelsen af den offentlige sektor er en af de helt centrale spor i regeringsgrundlaget. Der er lagt op til en særdeles gennemgribende og omfattende nytænkning af den offentlige sektor.  

Den nytænkning skal tage sit udgangspunkt i ældresektoren og er som sådan ikke noget nyt, men det er næppe ret mange der havde forudset, at Ældreminister Mette Kierkgaard ville hente sin særlige rådgiver i den private sektor.

Og det er interessant for de private velfærdsleverandører på ældreområdet har gennem årene været et omdiskuteret emne, men de leverer lidt afhængigt af, hvilket delområde inden for ældrevelfærd man har fokus på ældreservice til mellem 25 – 40 pct. af de ældre

Navnet på den nye særlige rådgiver er Troels Yde Toftdahl og han kommer fra en stilling som markedschef for samfund og velfærd i Dansk Erhverv.  Her har han kæmpet de private velfærdsleverandørers sag, så sent som lige op til jul bragte vi følgende citat af ham her på OPS-Indsigt:

”Kompensation på lige vilkår er et vigtigt første skridt for at skabe fair og lige vilkår for alle uanset virksomhedsform,” sagde han i en kommentar om kommunernes måde at håndtere inflationsreguleringen af de private velfærdsvirksomheder.

Samarbejde med kant

Når man taler med Troels Yde Toftdahl, står samarbejde og dialog ofte forrest, men man skal ikke tage fejl af, at han har kant, som da han i maj 2022 udtalte, at han grundlæggende mente, at social- og ældreområdet haltede voldsomt bag efter sundhedsområdet med hensyn til ensartet standardisering af kvaliteten.

”Det der med, at hver kommune producerer deres egne forskellige kvalitetsstandarder, det er noget hø. De skal naturligvis sætte deres eget serviceniveau, for mængde og pris, men ydelserne og deres kvalitet skal sættes på basis af nationale og transparente kvalitetsmodeller, så der kan indsamles sammenlignelige data, vi kan sætte strøm til”, sagde han, hvad der afstedkom en mindre debat.

Krævet mere tillid fra Christiansborg

Troels Yde Toftdahl er uddannet i det som populært kaldes ”magtens rugekasse”. Det vil sige han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet, men det har ikke tidligere forhindret ham i at slå et slag for, at man skulle frisætte ældreområdet noget mere og løsne topstyringen.

“Hvis vi for alvor mener, at ældreplejen skal slippes fri, skal Christiansborg have meget større tillid til, at kommunerne, leverandørerne og medarbejderne godt kan løse opgaven,” sagde han i sommeren 2022, da der landede en bred politisk aftale om frisættelse af kommunerne med henvisning til den topstyring området er præget af gennem puljer og særinitiativer. “Det kvæler ledelsesrummet og manøvremulighederne i det daglige,” konkluderede han.

 

Forgængeren forsøgte at få ændret artikel

De særlige rådgivere kaldes ofte spindoktorer og kommer fra det politiske bagland.

Valget af Troels Yde Toftdahl er særlig interessant, fordi det ikke er ofte, at de særlige rådgivere indtræder med det man kunne karakterisere som en særlig sektorerfaring, der kobler sig direkte til dele af ministeriets ressortområde. 

Historisk har Moderaternes stifter og leder, Lars Løkke Rasmussen gjort noget tilsvarende. Han trak i 2002 vicekontorchef Claus Thykjær med sig fra Frederiksborg Amt til Sundheds- og Indenrigsministeriet. 

Den foregående Ældreminister Astrid Krag hentede hendes særlige rådgiver Lynne Birch Hansen fra en stilling som politisk rådgiver i Socialdemokratiets politiske afdeling på Christiansborg, hvilket ikke i alle sammenhæng var en succes. Hun forsøgte bl.a. i maj 2020 uden held at overbevise nyhedsbureauet Ritzau om de skulle ændre i en artikel skrevet af Kristeligt Dagblad, som var lagt ud på Ritzaus nyhedsportal. 

Ritzau fastslog over for ministeriet, at det kunne man ikke, fordi der er tale om en delingstjeneste, hvor Ritzau ikke har nogen indflydelse på indholdet.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply